Haberler

    Alışılmadık Fikirler Üretmeleri İçin Çocukları Teşvik Edin

    Aslında çocukta var olan bir yaratıcı potansiyel bulunur.

    Aslında çocukta var olan bir yaratıcı potansiyel bulunur. Bunları resimlerinde, oyunlarında yaptıkları birçok çalışmada görürüz. Ünlü ressam Picassso bu durumu "Rafael gibi resim yapmak dört yılımı aldı, bir çocuk gibi resim yapmaksa bütün ömrümü" şeklinde ifade eder. Picasso gibi önemli bir ressamın bu ifadesi çok büyük anlamlar taşıyor.

    Çocukların resimlerine baktığımızda alışılmamış, bilinmeyen ifadeler görürüz. Örneğin gökyüzüne çıkan ağaç, eflatun renkte bir güneş gibi. Oyunlarında ise nesneleri başka nesnelermiş gibi kullandıklarına tanık oluruz. Örneğin oyuncak tabağı bir direksiyon olarak kullanırlar. Ayrıca oyuncakları ile canlı nesnelermiş gibi onlarla konuşarak oynarlar. Peki yetişkinler çocukların yaratıcı becerilerini desteklemek, geliştirmek ve onların yaratıcı düşünmeyi yaşamlarının bir parçası haline getirmek için neler yapabilir?

    Yaratıcı fikirler merakla ortaya çıkarlar

    Öncelikle çocuğun kendisini güvende ve özgür hissetmesi önemli. Güven duygusu çocuğun değerli ve önemli olduğunu onlara yaşatacak davranışlarla oluşur. Aynı zamanda çocuk kendini ifade ederken özgür de hissetmeli. Fikirlerinin alay edilmediği, baskılanmadığı tam tersine değer verildiği ortamlarda yaratıcı fikirlerini rahat bir şekilde ifade eder. Burada koşulları oluşturmak için çocuğun ürettiği fikirleri dikkatle dinlemek ve farklı fikirler üretmesi için teşvik edici sözler ifade etmek gerekli.

    Yaratıcı fikirler merakla ortaya çıkarlar. Merak duygusu teşvik edilmeli. Çocuklar normalde meraklıdır. Sorularla çevrelerindeki her şeyi anlamaya çalışırlar. Çocukların merak duyduğu konular hakkında kitaplar, dergiler almak ve okumak, çocukların düzeyine uygun hazırlanan belgeseller izletmek,  onların en çok ilgi duyduğu konu olan doğa ve doğa ile ilgili müze gezilerine gitmek, buralarda gözlem yapmasını sağlamak, gördükleri hakkında konuşmak, onun merak duygusunu teşvik eder.

    Çocukların hatalarını değerlendirmeleri yaratıcı düşünmenin gelişimi için önemli. Hatalarını olabildiğince kendilerinin bulup düzeltmelerini sağlayarak, yapacakları çalışmaya devam etmeleri konusunda yönlendirmek gerekli. Bu konuda Edison'un hikayesi buna çok güzel örnek. Edison çalışmalarında binlerce hata yapmıştır. Bu kadar hata yapmasına rağmen Edison her hatanın ona birçok tecrübe kazandırdığını, bunun da keşfine ulaşmasındaki en büyük etkenlerden biri olduğunu ifade etmiştir.

    Farklı deneyimler yaşamaları için sergilere, müzelere götürün

    Yaratıcı düşünmeyi geliştirmek için çocuk farklı deneyimler yaşayacağı yerlere götürülebilir. Sergilere, sanat, oyuncak gibi müzelere tarihi eserlere geziler yapılabilir. Bu gezilerde çocuğun dikkatini çeken eserleri inceleyerek, bunlar hakkında konuşmak, hayal dünyalarını kullanmalarını sağlamak için bu eserlere farklı özellikler ekleme veya değiştirme etkinliği yaptırılabilir.

    Aynı zamanda evde kullanmadığınız, çocuklar için güvenli olacak malzemeler de onların yaratıcı düşünmesini destekler. Mesela kutular, koliler, artık kumaşlar, iplikler, boş şişeler, yoğurt kapları, kullanılmayan kağıtlar gibi. Bu materyallerin farklı şekillerde kullanımı konusunda çocuğun fikirlerini alarak, tasarımını yapmasına yardımcı olabilirsiniz.

    Bir başka çalışma olarak hikaye kitaplarını kullanabilirsiniz. Bu kitaplardaki resimleri değiştirmek veya bunlara eklemeler yapma konusunda çocukların fikir üretmesini sağlayabilirsiniz. Hikayenin kahramanlarını, olayları değiştirerek hikayeleri yeniden oluşturmaları için onları teşvik edebilirsiniz. Burada dikkat edeceğiniz nokta çocuk yerine fikirleri sizin oluşturmamanız, sadece sorularınızla ve yönlendirmelerinizle (neden, nasıl niçin, başka ne olabilir veya eklenebilir, ya… olsaydı gibi) onun cevaplarını dinleyin. Çocuk bu şekilde anlaşıldığını ve önemsendiğini hissedecektir. Ayrıca resim ve oyun hamurları ile tasarımlarını, hikayelerini görsel hale getirebilirler. Legolar da çocukların yaratıcılıklarını geliştiren çok önemli oyuncaklar. Bu oyuncaklarla neler yaptıkları hakkında konuşabilirsiniz. Yeni fikirler üretmesi için sorular sorabilirsiniz.

    Çocuklarınızın ürettiği fikirleri yönlendirirken kendilerine, diğer insanlara ve canlılara, doğaya yararlı olabilecek fikirler üretmeleri konusuna da zaman zaman sorular sorabilirsiniz. Bu da çocuğun içinde yaşadığı dünyanın canlı ve cansız bütün öğelerine karşı duyarlı olmasını sağlayacak.

    Bu etkinlik önerilerini çocuklarınızla yaparken sizler de keyif alabilirsiniz ve çocuğunuzla kaliteli zaman geçirebilirsiniz.

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Edison Politika Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title