Haberler

Ales Yarın Yapılacak: Giriş Belgesi Yanında Olmayan Adaylar Sınava Alınmayacak

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) ilkbahar dönemi yarın yapılacak.

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) ilkbahar dönemi yarın yapılacak.

ALES puanları yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda, lisansüstü eğitime girişte, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde kullanılıyor.

Yükseköğretim kurumlarındaki öğretmenlik sertifika programlarına öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde de ALES sonuçları kullanılacağından programlara başvurmak isteyenlerin de sınava girmeleri gerekecek.

-ADAYLARIN KİMLİK BELGELERİ İLE SINAVA GİRMELERİ GEREKECEK-

Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla, lisansüstü öğrenimi görmek üzere yurt dışına gönderilecek adayların seçiminde de bu sınavın sonuçları kullanılacak. Bu yolla yurt dışında lisansüstü öğrenim görmek isteyen adayların bu sınava girmeleri zorunlu olacak. Mecburi hizmet yükümlülüğü olmaksızın, kendi imkanlarıyla yurt dışında lisansüstü öğrenim göreceklerin bu sınava girme zorunluluğu bulunmayacak. Sınava, bir lisans programından mezun olabilecek durumdakiler, lisans programını bitirenlerle denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilecek.

Adayların sınava girebilmeleri için Sınava Giriş Belgesinden başka fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgelerini de yanlarında bulundurmaları zorunlu olacak. Nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında T.C. Kimlik Numarası, soğuk damga veya güncel bir fotoğrafı bulunmayan adayların, kimlik belgesi nedeniyle sınavda bir hak kaybına uğramamaları, mağduriyet yaşamamaları için sınav kurallarına uygun kimlik belgelerini edinerek sınava girmeleri gerekecek.

-SINAVDA ADAYLARA SAYISAL VE SÖZEL BÖLÜMDEN OLUŞAN BİR TEST UYGULANACAK-

ALES sonuçları açıklandığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerli olacak. Adaylar, sınava giriş belgelerini T.C. kimlik numaraları ile ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden edinecek. Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile adayın fotoğrafı bulunacak.

Sınavda adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir test uygulanacak. Sınav Türkçe olacak. Her iki bölüm tek kitapçık halinde adaylara verilecek ve adaylar cevaplarını cevap kağıdına işaretleyecekler. ALES'te sayısal bölümünde 40'ar sorudan oluşan iki test (Sayısal-1 ve Sayısal-2); sözel bölümünde ise 40'ar sorudan oluşan iki test (Sözel-1 ve Sözel-2) yer alacak. Sınav, 81 il merkezi ile Lefkoşa ve Bişkek'te saat 09.30'da başlayacak ve adaylara 150 dakika (2,5 saat) cevaplama süresi verilecek.

Kaynak: ANKA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title