Haberler

Aktivistler METSAD'ı Kurdu

Güncelleme:

Toplum sağlığı üzerine çalışmalar yürütmek amacıyla bir araya gelen aktivistler, Mezopotamya Toplum ve Sağlık Derneği'ni (METSAD) kurdu.

Resmi işlemleri tamamlanan METSAD'da yönetim kurulu başkanı Cegerğun Polat, dernek hakkında bilgiler verdi.

Türkiye'de süregelen çatışmaların, son dönemlerde Şengal ve Kobanê'de yaşanan saldırılar sonrası oluşan göç dalgalarının ve çözümsüzlüğün dernekleşme kararı almalarında etkili olduğunu belirten Polat, " Mezopotamya'nın içinde bulunduğu durum ve yaşadığı riskler, insana dair saf emek sarf edenler açısından daha örgütlü ve organize kurumlar gerektiriyor. Bunun için yola çıktık ve bunun için varız diyoruz" dedi.

'SAĞLIK VE YAŞAM POLİTİK OLDU'

Sağlığın temel bir yaşam hakkı olduğu ve herkes tarafından eşit, ulaşılabilir olarak yararlanma hakkını barındırdığı kabul edildiğine dikkat çeken Polat "Tüm bu kabule rağmen sağlık hakkı kullanımı dünya nüfusunun büyük çoğunluğu açısından bu tanımlamayı hak edecek düzeyde değildir. Ekonomik durum, siyasi barış ortamı sağlık hakkının kullanımı açısından son derece belirleyici olmaktadır. Sosyal devlet ilkesi üzerinden kamu tarafından belirli düzeylerde yürütülmesi gereken sağlık hizmeti, Türkiye dahil birçok ülkede özelleştirme politikaları ile eşitsizliğin kaynağı haline gelmiştir. Sağlık ve yaşam hakkı yalnızca bir hizmetin konusu olmaktan çıkmış, politik bir tutumun konusu haline bürünmüştür" dedi.

NEDEN MEZOPOTAMYA?

Polat; "Bilinen tarihin beşiği Mezopotamya ilk toplu yaşam alanları ve kent olgusunun filizlendiği bölgedir. Sağlığın ve iyilik halinin insan yaşamında temel dürtülerden biri olması bu topraklarda nesiller boyu aktarılan gelenekleri şekillendirmiştir. Modern tıp olanakları dışında şifacı bir karakteri olan bu topraklar verimliliğin, ışığın, sağlığın simgesi konumundadır. Ancak bu Mezopotamya için büyük kavgalarında sebebi olmuştur" diye konuştu.

POLAT: IŞİD SOYKIRIM YAPTI

Günümüzde tüm Ortadoğu'nun kaderinin belirlendiği bir dönemden geçildiğini belirten Polat sözlerini şu cümlelerle sürdürdü; "Suriye iç savaşıyla beraber ortaya çıkan tablo yüz binlerce ölü, 10 milyona yakın göçmen kitlesi yaratmıştır. Katliamcı çetelerin türediği ve kendisini İŞİD ile somutlaştıran şiddet aracığıyla Irak ve Suriye topraklarını içine alan kentlerde insanlık tüketilmektedir. Musul'un işgaliye beraber güçlenen İŞİD mazlum halkların yaşadığı kentlere saldırmıştır. Yüzlerce yıldır yaşamak için direnen, birçok kez soykırımla yüz yüze kalan Êzidî Kürtler Şengal bölgesinde İŞİD saldırılarıyla soykırıma uğradı. Göç eden yüzbinlerce Êzidî güney ve kuzey Mezopotamya'ya dağılmak zorunda kalmıştır. İŞİD bununla kalmamış ve Mezopotamya'yı yangın yerine çevirmiştir. Kobanê tüm dünyanın gözleri önünde büyük bir direnişe sahne olmuş ve 400.000 Kürt göçmen Türkiye'de aylarca barınma hakları dahil birçok temel haktan mahrum yaşamak zorunda kalmıştır."
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Mezopotamya Türkiye Suriye Yerel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amedspor - Menemenspor CANLI İZLE! Amedspor - Menemenspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Etimesgut Bld. - İnegölspor maçı CANLI İZLE! Etimesgut Bld. - İnegölspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Derince Bld. - Denizlispor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Derince Bld. - Denizlispor maçı nereden izlenir? Bursaspor - Vanspor maçı CANLI İZLE! Bursaspor - Vanspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Ekmeğe zam var mı? Ekmeğe zam gelecek mi, kaç TL olacak? Lovely Runner 9. bölüm ne zaman? Lovely Runner 9. bölüm yayınlandı mı? YENİŞEHİR ARNAVUTKÖY KURA ÇEKİMİ CANLI: THY Emlak Konut Yenişehir evleri Arnavutköy kura çekimi nereden izlenir? İstanbul - Sivas yüksek hızlı tren açıldı mı? İstanbul - Sivas YHT başladı mı, kaç saat sürüyor? Cumartesi günü kargolar açık mı? Cumartesi günü kargolar saat kaça kadar açık, dağıtım yapıyor mu 2024? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü (Yarın) noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Hangi surede iki besmele vardır? Hangi surede iki besmele geçmektedir? 4 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 4 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 4 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? OKULLAR NE ZAMAN KAPANACAK? (SAYAÇ)? 4 Mayıs Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title