Haberler

Akkuyu Nükleer Santral İnşaatının Yüzde 80'ini Türk Firmalar Yapacak

Akkuyu NGS A.Ş. Ana Müteahhidi JSC Atomstroyexport Türkiye Üretiminden Sorumlu Müdür Yardımcısı Anatoliy Andiyanov, 20 milyar dolarlık Akkuyu NGS Projesi’nin inşaatının yüzde 80’lik bölümüne Türk firmaları dahil etmek istediklerini belirterek, “Bu konuda kapılarımız tamamen açık” dedi.

Akkuyu NGS A.Ş. Ana Müteahhidi JSC Atomstroyexport Türkiye Üretiminden Sorumlu Müdür Yardımcısı Anatoliy Andiyanov, 20 milyar dolarlık Akkuyu NGS Projesi'nin inşaatının yüzde 80'lik bölümüne Türk firmaları dahil etmek istediklerini belirterek, "Bu konuda kapılarımız tamamen açık" dedi.

Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş.'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Akkuyu NGS yetkilileri, Mersin Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu üyelerine Akkuyu NGS projesinin hazırlık ve inşaat sürecini anlattılar. Mersin Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Güldağ'ın davetiyle sanayi sitesi toplantı salonunda düzenlenen toplantıya, Akkuyu NGS A.Ş. Ana Müteahhidi JSC Atomstroyexport Türkiye Üretiminden Sorumlu Müdür Yardımcısı Anatoliy Andiyanov ve Mersin Bilgilendirme Merkezi Müdürü Faruk Üzel de katıldı.

Toplantıda konuşan Anatoliy Andiyanov, Akkuyu NGS inşaatının, hükümetler arası anlaşmaya göre genel müteahhidi olan JSC Atomstroyexport tarafından yapılacağını hatırlattı. Kendi yapacakları işlerin tamamen mühendislik gerektiren fiziki işler olduğunu belirten Andiyanov, inşaat işlerini ise ihaleye açtıklarını ve ihaleyi kazanan firmaların yaptığını kaydetti. 20 milyar dolarlık Akkuyu NGS Projesi'nin inşaatının yüzde 80'lik bölümüne Türk firmaları dahil etmek istediklerini ifade eden Andiyanov, NGS'nin güvenlik sisteminin bulunacağı reaktör binası, yardımcı bina ve elektroteknik yapıların bulunacağı raf sisteminde özel çalışmalar yapılacağını bildirdi. Bu özel çalışmaları tecrübeli Rus firmalarının üstleneceğini dile getiren Andiyanov, "Onun dışında kalan inşaatla ilgili tüm çalışmalar, Türk firmaları tarafından gerçekleştirilecek. Özellikle türbin bölümündeki destekleyici ve soğutucu malzemeler, pompalar, basınç kapları, sıcaklık ayarlayıcılar, vanalar, kablolar, borular ve reaktör binasını Türk şirketler yapacak. İhale ilanlarımız Rosatom ve Akkuyu NGS'nin resmi internet sitesinde yayınlanmaktadır. Dolayısıyla ihalelerimiz uluslararası ihalelerdir. ISO 9001 2008 yapımı 14/100 ve iş güvenliği belgesi olan, işlerini gerekli kalite ve sürede yapacaklarını düşünen tüm firmalar bu ihalelere katılım gösterebilir. Fiyat belirlemede de Türkiye kuralları geçerli olacaktır. Asgari tutar belirlenecek, üzerine çıkılamayacak ve altında fiyat verilemeyecek. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporunun ardından 2015 yılında ana ihalelere çıkılacak" dedi.

"12 BİN KİŞİ ÇALIŞACAK"

Akkuyu NGS sahasında şu anda 2 Türk firmasıyla çalışıldığını anımsatan Andiyanov, "Şu anda sahada yaklaşık 150 kişi çalışıyor. ÇED olumlu raporunun ardından açılacak ihaleler neticesinde bu sayı Rusya'dan gelen uzmanlar ve Türk çalışanlarla birlikte yaklaşık 12 bini bulacak" ifadelerini kullandı.

Santralin enerji üretilecek bölümlerinde çalışacak Türk uzmanların yetişmesi halinde Rus uzmanların santralde çalışmaya devam edip etmeyeceğine ilişkin bir soruyu Andiyanov, "Başlangıç olarak işletimde Rus uzmanlar olacak. Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsü'nde (MEPhI) eğitim gören Türk öğrenciler, eğitimlerini tamamladığında işin uzmanı olacaklar. Ama 60 yıllık işletim süresince enerji üretilecek bölümlerde Rus personel bulunmaya devam edecek. Bizim amacımız bu projenin yüzde 80'inin Türkiye'de olması. Bu konuda kapılarımız tamamen açık. Anlatmaya hazırız ve bu ihaleleri ne şekilde kazanacağınızı anlatmaya açığız" diyerek yanıtladı.

Mersin Bilgilendirme Merkezi Müdürü Üzel de projenin inşaat sürecine Türkiye'nin birçok kentinden ilgi olduğunu dile getirerek, "Bu zamana kadar bir tek Mersin'den ilgi göremedik ve projeye neden uzak durulduğunu anlamakta zorluk çektik. Bu nedenle bugün burada olmaktan mutluluk duyuyoruz" şeklinde konuştu.

Mersin Sanayi Sitesi Başkanı Güldağ ise enerji üretiminde nükleer enerji santrallerinin önemli olduğunu vurguladı. Yerel halk ve yerel yönetimlerin bilgi eksikliği ya da kirliliğinden dolayı Akkuyu NGS projesine sıcak bakmadığını ifade eden Güldağ, Akkuyu NGS Projesi'nin inşaat aşamasında Mersin Sanayi Sitesi ile işbirliği yapılmasını isteyerek, "Bir endüstri mühendisi olarak, matematiği olan her işin hayata geçirilmesi gerektiğine inanıyorum. Bu nedenle Akkuyu NGS Projesi Türkiye'ye acilen kazandırılmalı" dedi. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Türkiye Mersin Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title