Haberler

Akfen Holding 2014 Yılının İlk Yarısında 48 Milyon Tl Net Kar Açıkladı

Güncelleme:

Akfen Holding CEO'su Süha Güçsav 2014 yılı ilk yarı finansal sonuçları hakkında değerlendirmelerdi.

Diğer yandan bağlı ortaklıklar ve özkaynak yöntemiyle konsolide edilen iştiraklerin tümü dikkate alınarak bakıldığında ve finansalları karşılaştırılabilir bir hale getirmek amacıyla, Karasular Hes'te gerçekleşen hisse satışlarına göre düzeltildiğinde ise Holding'in cirosu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artış ile 598 milyon TL olarak gerçekleşti.

Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Kar ("FAVÖK") yüzde 21 artış ile 192 milyon TL, FAVÖK marjı yüzde 32, aktif büyüklüğü ise yüzde 5'lik artış ile 5,7 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Yapılan toplam yatırım miktarı ise 144 milyon TL seviyesine ulaştı.

2013 senesi itibariyle uygulanmaya başlanan UFRS 11 standartlarına göre hazırlanan finansal tablolarda daha önceden oransal olarak konsolide edilen TAV Havalimanları, TAV Yatırım, MIP, İDO ve Akfen Su özkaynak yöntemiyle konsolide edilmeye başlandığını, bu sebeple bu şirketlerin gelir tablosuna katkılarının sadece net kar kaleminde gözükmekte olduğunu, ciro ve FAVÖK rakamlarına yansımadığını belirten Akfen Holding CEO'su Süha Güçsav 2014 yılı ilk yarı finansal sonuçları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

''2014 yılının ilk yarısı Akfen Holding olarak yatırımlara ara vermediğimiz, yeni iş kolları yarattığımız ve aynı zamanda da sermaye piyasası araçlarını çok verimli kullandığımız bir dönem oldu. Ocak ve Mart sonunda 140 milyon TL ve 200 milyon TL tutarında 3 yıl vadeli iki tahvil arzı gerçekleştirirken yine 7 Mart 2014 tarihinde 200 milyon TL tutarında tahvil anapara ödemesini yaptık. Böylece bankalar dışı borçlanma piyasalarını önemli ölçüde kullanarak finansman kaynaklarımızı çeşitlendirmeye devam ettik, aynı zamanda bu yıl yaptığımız ihraçlarla finansal borcumuzun vadesini de uzattık. Ayrıca, bugün için yapılabilecek en iyi yatırımlardan biri olduğu inancıyla devam ettiğimiz Hisse Geri Alım Programı'nı yaptığımız alımların sermayenin yüzde 10'una ulaşması sonrasında Nisan 2014'te tamamladık'' dedi.

Yeni iş kolları ve projelerle büyümeye devam ediyoruz

Akfen Holding'in tüm iş kollarının ilk altı aylık önemli gelişmelerine değinen Güçsav; ''Akfen İnşaat'ın 1.135 konuttan oluşan İncek Loft'un 25 Nisan'da yapılan lansmanından rapor tarihine kadar 606 adet konut satışı gerçekleşti. Bu satış rakamı ile Ankara İncek'te bir rekora imza atmış olduk.

Son dönemde bir yeni projeye daha adım atan Akfen İnşaat, Mayıs ayında Renkyol'un Hacettepe Teknokent'te bulunan yüzde 45 oranındaki hissesini satın alarak Hacettepe Üniversitesi içerisinde hizmet verecek, yaklaşık 5.000 kişi kapasiteli öğrenci yurdu, ticari alanları ve sosyal tesislerinin yer aldığı bir kompleks yatırımına başlayacak.

Hes Grubumuzda ise Sekiyaka II Hes'in Ocak 2014'te faaliyete başlamasıyla toplam 144,5 MW kurulu güce ve yıllık 600,6 GWs enerji üretim kapasitesine sahip 9 hidroelektrik santralimizde enerji üretimi yapılmaktadır. Ayrıca 82,2 MW kurulu güce ve 315,5 GWs enerji üretim kapasitesine sahip 4 projede de inşaat devam etmektedir. Bu yıl içinde Doğançay HES ve Doruk HES'in de devreye girmesi planlanmaktadır. Diğer 2 santralde ise inşaat ön hazırlık çalışmaları sürmektedir.

Yeni bir iş kolu olarak başlattığımız rüzgar enerjisi projeleri için bir RES Grubu oluşturuldu. Rüzgar ölçüm direklerinin dikilmesi ve rüzgar ölçümlerinin yapılması amacıyla özel amaçlı yedi adet şirket kuruldu ve ölçümlerine başlanıldı. Bunun dışında ölçüm direkleri kurulan ve ölçümlerine başlanan dört adet şirket de satın alındı.

Akfen GYO Türkiye, Rusya ve KKTC'de 16'sı faal 4 tane de yatırımı devam eden toplam 3.641 oda kapasiteli otel portföyüyle faaliyetlerine devam etmektedir. İnşaatı tamamlanan ve yapı kullanma izni alınan İbis Otel Esenboğa, Eylül ayı itibariyle faaliyete geçecektir.

TAV Havalimanları, Milas-Bodrum Havalimanı'nın İç Hatlar Terminali'nin işletmesini Temmuz ayında devraldı, Dış Hatlar terminali de 2015 yılının son çeyreğinde devir olacaktır.

MIP ise Mart ayında Genişleme Projesi'nin temelini attı. 18 ay sürecek tevzi yatırımının toplam tutarı yaklaşık 150 milyon ABD Doları olacaktır. Bu yatırımın tamamlanmasıyla 10.000 TEU ve üzeri kapasiteli büyük gemilerin limana uğraması için gereken 16m derinlik ve draft zorunlulukları sağlanmış olacak ve MIP, Akdeniz'de önemli bir aktarma limanı konumuna ulaşacaktır'' dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

HES Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title