Haberler

Akdeniz Gep'le 37 Milyar Liralık Yatırım

Akdeniz Gelişim Projesi (Akdeniz GEP) ile 8 ilde 3 bin 725 tesis yapılacağını ve 37 milyar TL harcanacağını kaydeden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “2019 yılına kadar sürecek bir proje. 5 yılda yapılacak büyük bir program. Bunu Başbakanımız bize talimat vermişti" diye konuştu.

Akdeniz Gelişim Projesi ( Akdeniz GEP) ile 8 ilde 3 bin 725 tesis yapılacağını ve 37 milyar TL harcanacağını kaydeden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "2019 yılına kadar sürecek bir proje. 5 yılda yapılacak büyük bir program. Bunu Başbakanımız bize talimat vermişti" diye konuştu.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, toplam değeri 150 milyon TL olan 38 yatırımın temel atma ve açılışı için Isparta'ya geldi. Bakan Eroğlu ilk olarak valiliği ziyaret etti. Burada basın toplantısı düzenleyen Eroğlu, "Buraya gelirken kaymaklı lokum getirecek halim yoktu" şeklinde bir espiriyle sözlerine başladı. Eroğlu, "Ben dolu yatırımlarla geldim. Geçen yıllarda 60 tane müjde vermiştik. 420 milyon TL idi. Bunların büyük bir kısmı yapıldı. Bu sefer de 16 müjdeyle geldik. Aşağı yukarı 1,5 yılda Isparta'ya 76 müjde verdik. Tarihinde görmemiştir bunu. Bu sefer ki yatırım maliyeti ise 142 milyon TL. Dere ıslahları, baraj inşaatları, taşkın koruma tesislerinin temelini atacağız. Yine bu yıl 12 bin 500 dekarda ağaçlandırma çalışması yapacağız. Yaptıklarımız ortada. Bizim son 12 yılda yaptıklarımızla diğerlerini mukayese edin. Isparta'ya geçen sene 6 milyarlık yatırım yapmışız" şeklinde konuştu.

MİLLET ORMANCILIĞINA GEÇTİK

Bu 16 müjdenin içerisinde DSİ'nin 10, Orman Genel Müdürlüğünün 5, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün ise 1 tane projesi olduğunu kaydeden Bakan Eroğlu, "Burayı sadece güller diyarı değil, barajlar ve göletler diyarı yapacağız demiştik. 3 tane dere ıslahı var. 40 bin dekar alan sulanacak. Orman teşkilatının da müjdeleri var. Özellikle 12 bin 500 dekarlık alanda ağaçlandırma, rehabilitasyon ve erozyon kontrol çalışmaları yapacağız. 1 milyon 300 bin adet fidan dikeceğiz. 9 milyon fidanı zaten burada üretiyoruz. Bu yıl içerisinde 480 dekar alanda 7 bin 500 adet ceviz ve badem gibi gelir getirici fidanlar dikeceğiz. Vatandaşlar buralardan gelir elde edecek. Biz de insanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışı var. Biz artık devlet ormancılığından, millet ormancılığına geçtik. Senir köyünde senir bal ormanı kurulacak. Vatandaşlara ormanlık alanda yer tahsis ediyoruz. Hangi tür bal üretmek istiyorsa üretiyor. Organik bal üretimi gerçekleştiriliyor. Hatta vatandaşa yüzde 20'si hibe, kredi bile veriyoruz" dedi.

ISPARTA'NIN İSTEĞİ SEÇİM BEYANNAMESİNE GİRDİ

Darıderesi-1 barajını inşa ettiklerini, bugün de Darıderesi-2 barajının temelini atacaklarını belirten Bakan Eroğlu, "Böylece Isparta'nın su ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamış olacağız. Ayrıca Isparta ve ilçelerle ilgili içme suyu master planı hazırlıyoruz. Eğirdir Gölü çok önemli. Buranın kurtarılmasıyla ilgili sözümüz vardı. Bir kuşaklama kolektörü ve ya atık su tesisi konusunda bir çalışma yapılıyor. Sulama tesisleri ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Çok masraflı olduğu için burada bazı sulamalar işletilemiyor. Isparta'da vekillerimiz, il başkanımız rehabilitasyon için özellikle Başbakanımızdan, bu konunun seçim beyannamesine konulmasını istediler. Seçim beyannamesinde bütün sulama sistemlerinin modern sulama sistemlerine dönüşmesi için bir karar alındı" şeklinde konuştu.

AKDENİZ GEP'LE 37 MİLYAR TL HARCANACAK

Akdeniz gelişim projesi ile 8 ilde 3 bin 725 tesis yapılacağını ve 37 milyar TL harcanacağını kaydeden Bakan Eroğlu, "2019 yılına kadar sürecek bir proje. 5 yılda yapılacak büyük bir program. Bunu Başbakanımız bize talimat vermişti. GAP modeli bir çalışma istemişti. Akdeniz Bölgesinde bulunan 8 ilde proje hazırlayın diye talimat vermişti. 6 aylık bir çalışma neticesinde nereye, ne yapılacak bunları belirledik. Akdeniz GEP'te 2019 yılına kadar 266 baraj ve gölet, 440 sulama tesisi, 32 içme suyu tesisi, 850 dere ıslahı tesisi, 1299 adet köprü ağaçlandırma gibi yatırımlar yapılacak" ifadelerini kullandı.

ISPARTA'DA SULAMAYA AĞIRLIK VERİLECEK

Isparta'ya 2019 yılına kadar 38 tane baraj ve gölet, 77 sulama tesisi, 2 içme suyu temin tesisi, 1 adet atık su kolektörü, 136 dere ıslahı, 374 adet köprüyü biz yapacaklarını belirten Eroğlu "3 adet şehir ormanı, 12 tane bal ormanı, 15 mesirelik, 8 adet tabiat turizmi çalışması yapacağız. Ayrıca 16 olan otomatik meteorolojik gözlem istasyonu sayısını 24'e çıkaracağız. Bununla ne sağlanacak? Isparta'da sulamalara ağırlık vereceğiz. Türkiye'de en çok sulanan alanı burada yükselteceğiz. 1 milyon 64 bin dekar alan sulamaya açılacak. Isparta'nın toprakları çok verimli. Buradan yıllık 1 milyar 600 bin TL zirai gelir gelecek çiftçinin cebine. 250 bin kişiye ilave içme suyu temin edeceğiz. 79 bin dekar alanı ve 109 yerleşim yerini dere ıslahı çalışmasıyla taşkınlardan koruyacağız. 86 milyon adet fidanı toprakla buluşturacağız. 164 milyon adet fidanı da burada üreteceğiz. Isparta muazzam şahlanışa geçecek" açıklamasında bulundu.

ISPARTA'NIN İÇME SUYU SORUNU KALMIYOR

Eroğlu, daha sonra toplu temel atma ve açılış töreni için, Isparta'nın içme suyu ihtiyacını karşılayacak olan Darıderesi-2 Göleti inşaatını bulunduğu alana geldi. Burada da Isparta'ya müjdelerle geldiğini belirten Eroğlu, Isparta'ya yatırımların süreceğini kaydetti. Isparta'nın içme suyu ihtiyacını karşılayacak bir sulama göleti yapılması müjdesi de veren Bakan Eroğlu, 2060 yılına kadar Isparta'nın su sorunu kalmayacağını söyledi. Bakan Eroğlu, "Isparta Isparta olalı böyle barajlar göletler yapılmadı. Isparta artık güller ve göller diyarını yanı sıra barajlar ve göletler diyarıdır. Isparta'da bulunmadık toprak kalmayacak. Çiftçinin cebine yılda 1 milyar TL'lik ek gelir gelecek" diye konuştu.

ONLAR KONUŞUR BİZ YAPARIZ

Türkiye'nin bu yıl G-20 zirvesinde ev sahibi olduğunu anımsatan Bakan Eroğlu, "BM'nin taraflar konferansı Ankara'da toplandı. 195 ülke dönem başkanı olarak Türkiye'yi seçti. İşte Yeni Türkiye bu. Terörle çok iyi noktada mücadele ediyoruz. Artık Altay tanklarımız var. İHA'larımız var. Uzayda biz de varız. Göktürk'ü fırlattık. Kıbrıs'a suyu götürürken aynı gün haberleşme uydusunu uzaya fırlattık. Sizlerin gayretiyle Türkiye çok daha büyüyecek. 2023 yılında Türkiye'ye en büyük 10 ekonomi arasına taşımak istiyoruz. Bunlar siyasi istikrarla oluyor. İnşallah 1 Kasım'da tekrar siyasi istikrar gerçekleşir. Çünkü bizim sloganımız var 'Onlar konuşur biz yaparız.' Biz yapmaya devam edeceğiz" diyerek sözlerini noktaladı.

Eroğlu'nun konuşmasının ardından, Darıderesi-2 Göleti inşaatını bitirme yılı bir yıl öne alınarak 2017 olarak belirlendi. Ceviz yetiştirecek üreticilere sertifikaları verildi. Tören, kurdele kesimiyle son buldu. - ISPARTA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Veysel Eroğlu Türkiye Isparta Akdeniz Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title