Haberler

Akaryakıta Çifte İndirim Geliyor!

Güncelleme:

Fiyat metodolojisini değiştiren EPDK, şirketlerden ivedilikle revizyon istedi. Benzinde 3-4 kuruş, motorinde 4-5 kuruş indirim bekleniyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıt dağıtım şirketlerini yeni tarife metodolojisine uymaları konusunda uyardı ve bu çerçevede benzin ve motorinde yüksek seyreden dağıtım şirketi ve bayi paylarının düşürülmesini istedi.

EPDK, benzinde 3-4 kuruş, motorinde 4-5 kuruş indirim bekliyor. Bu arada EPDK'nın uyarısının yanı sıra petrol fiyatlarındaki düşüşün de etkisi ile benzine 12 kuruş indirim geldi.

Motorinde ise 8 kuruşluk indirim bekleniyor. Bu da dolar kurunda ve ham petrol fiyatında olağanüstü bir gelişme olmazsa bu hafta benzinde toplam 15-16, motorinde ise 12-13 kuruşluk bir indirim demek. Yani iki indirimin arka arkaya gelmesi ile benzinin litre fiyatı 4.55, motorinin litre fiyatı ise 4.07 liraya kadar inecek görünüyor.

UYARI YAZISI GİTTİ

EPDK tarafından dağıtım şirketlerine cuma günü gönderilen yazıda, petrol piyasasındaki fiyatlandırma uygulamalarının incelenmesi sonucunda yurtiçi dağıtıcı ve bayi marjlarının 'Akaryakıt Fiyatlarının Takibine İlişkin Kurul Kararı'nda öngörülen (3'üncü ve 5'inci maddelerde) ölçütlere göre yüksek seyrettiği belirtilerek, bu durumun hem benzin hem de motorin için geçerli olduğu, motorin fiyatlarında farkın çok daha yüksek olduğu vurgulandı. Yazıda, akaryakıt fiyatlarının belirlenen ölçütlere, 'ivedilikle' uygun hale getirilmesi istendi.

EPDK, dağıtım şirketlerinden 'ivedilikle' benzinde 3-4 kuruş, motorinde 4-5 kuruş düzeyinde indirim yapmasını bekliyor. EPDK'nın yaptığı hesaplamalara İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya'da, dağıtım şirketi ve bayi payı marjı ortalamada 32-33 kuruş düzeyinde bulunuyor. Türkiye'ye özgü ulusal marker, otomasyon, işçilik gibi maliyetlerin payı da 6 kuruş. EPDK'nın hesaplamaları göre motorinde bu pay 45 kuruş, benzinde 42-43 kuruş. EPDK, söz konusu payların 39-40 kuruşta sabitlenmesini istiyor.

YAPILMAZSA TAVAN FİYATI GELECEK!

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, HABERTÜRK'e yaptığı açıklamada, cuma günü dağıtım şirketlerinin uyarıldığını belirterek, "Ben, hemen indirim bekliyorum. Bugün (pazartesi) olmasını bekliyordum" dedi. Yılmaz, indirim yapılmazsa 'tavan fiyat' uygulanacağı mesajını vererek, "Mevzuat açık. Bunun hem denetim ayağı var, hem de mevzuattan kaynaklı bazı yetkilerimizi kullanırız" ifadesini kullandı.

PETROL İNDİRİMİ 12 KURUŞ

Brent petroldeki düşüş de akaryakıta indirim olarak yansımaya devam ediyor. İlk adım benzinde atıldı. Dün benzine 12 kuruşluk indirim gelirken motorinde de 8-9 kuruşluk indirim beklendiği dile getirildi. Kaynaklar, brent petroldeki düşüşün devam etmesi halinde akaryakıtta yeni indirimlerin gündeme geleceğini vurguladı.

BİR DEPO 26 LİRA DAHA UCUZA DOLACAK

Bu hafta beklenen indirimlerle birlikte benzinin litre fiyatının 4.55 liraya kadar düşeceği tahmin ediliyor. Bu yıl 20 Haziran'da 5.13 lira ile zirveye ulaşan benzinin litre fiyatı dün 12 kuruş daha inerek 4.59 liraya düştü. EPDK'nin 'acil' olarak uyardığı 3-4 kuruşluk indirimin gelmesi ile birlikte fiyat 4.55 liraya düşecek. Yani 20 Haziran'da bir depo benzine (45 litre) 230.8 lira ödeyen bir araç sahibi artık 204.7 lira ödeyecek. Bu da depo başına 26 liralık bir indirim demek.

MOTORİN HAZİRANDAN BU YANA 18.8 TL DÜŞTÜ

20 Haziran tarihinde 4.51 lira olan bir litre motorinin fiyatı bugün 4.20 lira düzeyinde. Beklenen iki indirimin ardından bu rakamın 4.07 liraya kadar gerilemesi söz konusu. 45 litrelik depoda bu 18.8 liralık düşüş demek.

Kaynak: HT

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Real Sociedad Real Madrid maçı CANLI izle! 26 Nisan Arda Güler'in Real Madrid maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Arda Güler GOL izle! Real Sociedad – Real Madrid Arda Güler GOL izleme linki var mı?
500

Yorumlar (22)

kadim ayna:

HERŞEYE YÜZDE 10 KOY, 3-4 KURUŞ, 4-5 KURUŞ İNDİR, BİRDE BUNLARI DUYUR, MİLLETLE DALGA GEÇ BARİ AÇIKLAMADA MİLLET GÜLMESİN.

16
1
yanıtYanıtla
HAYRET BİŞEY:

bunun indirim diye haber yapmak bile hata ''!!!!!!!!!!!!

13
3
yanıtYanıtla
gürhan:

ah bide ''akaryakıtta çifte indirim geliyor!'' diye başlık atmanız yok mu, seviyorum sizi.

16
0
yanıtYanıtla
hüseyinMobil-ANDROID:

Türkmenistan' da 60lt benzin 5 $ bu kadar fark???

15
0
yanıtYanıtla
ceyhanli:

hadi koyunlar hemen akp yi ovun indirim olacakmis kac gundur akp nin duzgun bir seyi yok buna yorumlarinizi bekliyoruz

11
4
yanıtYanıtla
kimkio:

Bu indirim çok oldu, şimdi biz savurganlık yaparız o yüzden bu indirimi fazla yaptınız birazını geri alın, gerçi yılbaşından sonra alırsınız siz zaten. . . . . .

14
0
yanıtYanıtla
yorumsuz:

cok sevındım mutluluktan ucuyorüm yasasın ındırım

12
0
yanıtYanıtla
yine çok kızdım:

mutfak tupüne neden indirim yok bir tup 79 tl.

12
0
yanıtYanıtla
AydinMobil-ANDROID:

indir kaldır pompalar arizalacak..

11
1
yanıtYanıtla
ali baba:

benzin 4 lıranın altına, mazot 3. 50 lıranın altına, düşerse ben o zaman buna indirim derim. ederi budur. o da bızım ülkede ederi budur yoksa dunya piyasasında o kadar bıle etmez. aslında sevgılı devletımız fırsat bu fırsat diyip 5 yada 10 vergı ındırımı yapsa fıyatlar baya düşer. tabı devletımız kendınden cok halkını düşünürse

10
2
yanıtYanıtla
Tüm 22 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title