Haberler

Akademisyenler Çelebi Mehmet ve Dönemi'ni Anlattı

Güncelleme:

Çelebi Mehmet ve Dönemi Sempozyumu ikinci gününde devam etti

Çelebi Mehmet ve Dönemi Sempozyumu'na Büyük İlgi

Osmangazi Belediyesi tarafından bu yıl 10'uncusu düzenlenen Osman Gazi'yi Anma ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri kapsamında gerçekleştirilen Mehmet ve Dönemi Sempozyumu'nun ikinci günü 4 oturum ile devam etti. Birbirinden değerli akademisyenlerin yer aldığı sempozyumun ikinci gününde Çelebi Mehmet'in hayatı ve o dönem yaşanan önemli olaylar hakkında bilgiler sunuldu.

Ördekli Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen sempozyumun ikinci gününü de ilgi büyüktü. İki salonda 4 oturum olarak gerçekleştirilen sempozyum, Birinci Salonda Prof. Dr. Mehmet İnbaşı başkanlığında Prof Dr. Yusuf Oğuzoğlu'nun 'Adını Bursa'da Yaşatan Çelebi Mehmet döneminin Rumeli Gazisi: Hasan Ağa', Doç. Dr. Hasan Basri Öcalan'ın 'Çelebi Sultan Mehmed'in Yeşil Külliyesi Vakfiyesi', Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim'in, 'Bani-i Sani Mehmed Çelebi'nin Bursa Dışındaki Vakfı' ve İkinci Salonda Prof. Dr. Caner Çiftçi başkanlığında Prof. Dr. Kenan Ziya Taş'ın 'Fetret Devrinde Saltanat Mücadelesinde Bursa ve Çelebi Mehmet' Yrd. Doç. Dr. Sadettin Eğri'nin 'Çelebi Mehmed'in Hekimi Şair Şeyhi ve Kenzü'l-Menafil Risalesi', Raif Kaplanoğlu'nun 'Çelebi Sultan Mehmed Vakfı Köyleri' konulu sunumları ile başladı.

Türkiye'nin dört bir yanından gelen akademisyenler tarafından gerçekleştirilen oturumlarda, Osmanlı'nın 5. Padişahı olan Çelebi Mehmed'in ve Dönemi'nin her detayı akademisyenler tarafından katılımcılara anlatıldı.

Gerçekleştirilen iki oturumun ardından kısa bir ara verilen sempozyuma, Birinci Salon'da Prof Dr. Özer Ergenç başkanlığında ve İkinci Salon'da Ahmet Kankal başkanlığında gerçekleştirilen oturumlar ile devam edildi. Birinci Salon'da Prof. Dr. İlhan Genç'in, '1. Mehmed'e Sunulan Harname'de Mutlak Eşitliğin Eleştirisi', Nil Tekgül'ün Çelebi Mehmed ve Bursa', Hüseyin Gürsel Bilmiş'in 'İnebey Yazma Eser Kütüphanesi'nde Çelebi Mehmed Döenmine Ait İki Yazma' konulu bildirileri sunuldu. İkinci Salon'da ise Prof. Dr. Atilla Çetin'in 'Musa Çelebi', Melek Genç Boyacı'nın 'Ali Emiri'nin Kütüphanesinden Sultan Çelebi Mehmed ve Fetret Dönemi' ile Ömer Saim Kurmuş'un 'Anonim Kroniklerde Çelebi Mehmed ve Zamanı' konumlu sunumları yapıldı.

Osmanlı döneminde önemli bir yere sahip olan Çelebi Sultan Mehmed döneminde yaşanan gelişmeler ve önemli olaylar sempozyuma katılanlarla paylaşılırken, sempozyuma ait sunumlarda 'Sultan Mehmed Çelebi ve Dönemi' olarak kitaplaştırıldı. Hem öğrencilere hem de ilgi duyan herkese tarihi kaynak olan kitabın dağıtımı da gerçekleştirildi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Osmangazi Belediyesi Mehmed Çelebi Çelebi Mehmet Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title