Haberler

Akademik Birikimini Kullanıp Futbol Hakemleri İçin Yazılım Geliştirdi

ABD'deki doktorası sırasında futbol hakemliği yapmaya başlayan Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ümit Deniz Uluşar, Türkiye'ye döndük...

GÜÇ GÖNEL - Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı ve bölgesel futbol hakemi Yrd. Doç. Dr. Ümit Deniz Uluşar, uzmanlık alanıyla hobisini birleştirip, futbol hakemlerinin eğitiminde kullanılabilecek "Futbol Sahası" adıyla bir bilgisayar yazılımı geliştirdi.

Doktorasını ABD'deki Arkansas Üniversitesinde yapan Uluşar, 2010 yılında döndüğü Türkiye'de, Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde göreve başladı. Aynı zamanda bölümün başkanlığını da üstlenen 34 yaşındaki Uluşar, ABD'de yaşadığı dönemde Amerikan kültürünü yakından tanımak için başladığı futbol hakemliğine, Türkiye'de de devam etmek istedi. Katıldığı kursların ardından girdiği sınavlarda başarı gösteren Uluşar, Antalya'da bölgesel hakemlik yapmaya hak kazandı.

Akademik kariyerine devam ederken bir yandan da bölgesel futbol maçlarını yöneten Uluşar, her hafta İl Hakem Kurulu'nda katıldığı eğitimler sırasında hakemlerin, pozisyonları daha iyi anlamasını sağlayacak bir bilgisayar yazılımına ihtiyaç duyulduğunu gözlemledi.

Bilgisayar yazılımı konusundaki akademik birikimini, hobisi olan futbola uyarlayan Uluşar, genç hakemlerin öğrendiklerini gözlerinde daha iyi canlandırmasına yardımcı olacak, "Futbol Sahası" adlı bir bilgisayar yazılımı geliştirdi.

"Tamamen Türk mühendislerinin ürünü"

Yazılımının ayrıntılarını AA muhabiriyle paylaşan Yrd. Doç. Dr. Uluşar, bazı pozisyonların sözlü anlatımı sırasında sıkıntı yaşandığını anlattı. Geliştirdiği bilgisayar yazılımında her iki takımın oyuncuları ile hakemlerin simgelerinin bilgisayardaki futbol sahası içinde istenen noktaya yerleştirilebildiğini belirten Uluşar, bu sayede oluşan bir pozisyonda hakemin nerede durması gerektiğinin daha iyi anlatılabildiğine dikkati çekti.

Uluşar, hakemlerin verdiği kararın futbolcularınki kadar önemli olduğunu, aldıkları kararın bazen taraftarlar arasında düşmanlıklara bile neden olabildiğini söyledi. Hakemlerin eğitiminin bu nedenle üst düzeyde olması gerektiğini vurgulayan Uluşar, "Düzgün bir maç yönetmek istiyorsanız doğru bir yerde olmanız lazım. Topun yakınında olacaksınız ama yanında olmayacaksınız. Oyuncunun önünü kesmemeniz gerekir. Sizin amacınız oynamak değil, yönetmek. Bu yazılım da onu öğretiyor" diye konuştu.

Uluşar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tamamen Türk mühendislerinin emeğiyle buradaki insanların fikirleriyle geliştirildi. İhtiyaç doğrultusunda geliştirmeye devam edeceğiz. Şu anda İl Hakem Kurulu'nun eğitimlerinde kullanılıyor. Ulusal hakemler de zaman zaman bu toplantılara katılarak yazılımdan faydalanıyor. Yazılım sayesinde pozisyonlarda hakemin nerede durması gerektiği, hafızalarda daha kolay kalabiliyor."

"ABD'liler hakemle çalışmaya alışık"

ABD ile Türkiye'de hakemlik yapmak arasında büyük fark bulunduğunu vurgulayan Uluşar, Türkiye'de oyuncuların faul sonrasında diğer oyuncuya yönelik tepkisini anlamakta güçlük çektiğini söyledi.

ABD'deki futbolcuların faulün ardından tepkilerini hakeme gösterdiğini belirten Uluşar, şöyle devam etti:

"ABD'liler faul olduğunda diğer oyuncuya değil, hakeme kızıyor, 'Bu faulü neden vermiyorsun?' diye. Faulü vermiyorsa hakem suçlu. Oradaki insanlar hakemle çalışmaya alışık. Türkiye'de olunca, futbolcu ayağa kalktığı gibi kime saldıracağını şaşırıyor. Kimin faulü yaptığını bile bilmiyor. Burada hakem olarak sizden beklenen, gerekirse kavgayı sakinleştirmek. Bu, bambaşka bir dünya. Pozisyona yakın olmanız, doğru karar almanız ve devamını da beklemeniz gerekiyor. Türk hakemleri işlerini gerçekten çok iyi yapıyor. Yapmak zorundalar, yoksa bu lig zor gider."

Hakemlikte karar verme süresinin saliselerle sınırlı olduğuna dikkati çeken Uluşar, özellikle üst klasman hakemlerin kilometrelerce koştuktan sonra yarım saniye içinde en doğru kararı vermek zorunda bulunduğunu vurguladı. Uluşar, hakemliğin akademisyenlikten daha zor olduğunu sözlerine ekledi. - Antalya

Kaynak: AA / Güncel

Akdeniz Üniversitesi Antalya Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title