Haberler

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten Başbakan Davutoğlu-bahçeli Görüşmesi Sonrası Açıklama

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Başbakan Davutoğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yaptığı görüşmeye ilişkin bilgi vererek, "Anayasa konusunda Sayın Bahçeli de ’Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu, yeni anayasa temelindeki çalışmalara olumlu baktıklarını’ söyledi" dedi.

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Başbakan Davutoğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yaptığı görüşmeye ilişkin bilgi vererek, "Anayasa konusunda Sayın Bahçeli de ' Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu, yeni anayasa temelindeki çalışmalara olumlu baktıklarını' söyledi" dedi.

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yeni anayasa kapsamında yaptığı görüşme sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Görüşmeye ilişkin bilgi veren Çelik, "Anayasa konusunda Sayın Bahçeli de ' Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu, yeni anayasa temelindeki çalışmalara olumlu baktıklarını' söyledi. Bu çerçevede uzlaşılan konu, geçmişte görev yapmış Uzlaşma Komisyonu'nun aynı formülle aynı şekilde çalışmalarına üzerinde daha önce mutabakata varılan maddeleri de gözden geçirerek bu maddeleri çoğaltmak suretiyle yeni anayasa yapacak aşamaya gelinceye kadar bu müzakereleri gerçekleştirecek çalışma ortaya koymak şeklinde. Tabii ki bunun bir süresi olacak" diye konuştu.

Uzlaşma Komisyonu'nun yeniden faaliyete geçmesi ve çalışmalarını tamamlamasının uzlaşma noktalarından bir tanesi olduğunu vurgulayan Çelik, yeni anayasa gündemiyle TBMM'nin ele alması gerektiği konusunda uzlaşmanın olduğunu söyledi.

Başkanlık Sistemi önerisinin de gündeme getirildiğini anlatan Çelik, "Sayın Bahçeli de buna karşılık kendilerinin bir parlamenter sistemden, güçlendirilmiş parlamenter sistemden yana olduklarını söylemiştir. Sayın Başbakanımız, konunun sistemlerin mekanizmaları üzerinden değil, sistemler yoluyla temin etmek istediğimiz demokratik değerler üzerinden tartışılması gerektiğinin altını çizmiştir" dedi.

Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Parlamenter sistemi savunanların da dediğimiz değerler üzerinden nasıl bir yetkin parlamenter sistem önerdiklerini tabii ki görmek istiyoruz, tabii ki tartışmak istiyoruz. Sadece sistemleri savunanların niyetleri üzerinde bir araştırma yaparak, sistemleri onları savunan kişilerin pozisyonlarına bakarak değerlendirmek, Türkiye için yapılmaması gereken konjonktürel sonuçlar doğurur. Bu konjonktürel sonuçlardan kaçınılması gerektiğini düşünüyoruz."

Çelik, faaliyete başlayacak komisyonun da demokratik değerlerin hangi mekanizmalar üzerinden sağlanacağı konusunda ciddi bir tartışmanın Türkiye'nin önüne konulması gerektiğini söyledi.

Başbakan Davutoğlu'nun görüşmede terörle mücadele konusunda da bilgi verdiğini belirten Çelik, terörle mücadele konusunda Bahçeli'nin verdiği destek için teşekkürlerini sundu. Vize muafiyeti konusundaki reformlar konusunda destek talep ettiklerini anlatan Çelik, TBMM İç Tüzük meselesinin de ele alındığına ve bu konudaki çalışmaların da kaldığı yerden başlaması ile gelinen noktanın hızla sonuçlandırılması konusunda mutabakata varılacağına işaret etti.

"UZLAŞMA KOMİSYONU'NUN EŞİT SAYIDA OLDUĞU ÇALIŞMA MODELİNDE MUTABIKIZ"

Uzlaşma Komisyonu'nun eşit sayıda olduğu çalışma modelinde mutabık olunduğunu kaydeden Çelik, "Unutulması gereken nokta, bu çalışmalar iktidar partisinin inisiyatifinde yürümeyecektir. Sayın Başbakanımız, bu turu tamamladıktan sonra Sayın Meclis Başkanımıza muhtemelen yarın bu konularla ilgili verecektir. Meclis Başkanının takdiriyle, kendisi böyle bir komisyonun kurulmasına karar verdiği takdirde komisyon kendi gündemine zaten hakim olacaktır. Komisyon, kendi çalışma gündemini kendisi belirlemiştir" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu'nun istenildiği takdirde istenilen konuda bilgi verme hususunda 24 saat kapısının açık olduğunu ifade ettiğini belirten Çelik, liderlerle yaptığı görüşmelere önem verdiğini gösterdiğini ifade etti.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk'ün 'Biz girişte kameralardan bir kısmının olabileceğini söylemiştik ama susarak cevap verdiler' açıklamasını hatırlatan Çelik, "Sabahleyin, bu tip haberler ortaya çıktığında Grup Başkanvekilimiz Naci Bey, MHP Grup Başkanvekilini aradı ve bu haberlerin ne manaya geldiğini sordu. Onlar da böyle birşey olmadığını söylediler. Sayın bahçeli tarafından da Sayın Başbakanımıza yapılmış böyle bir teklif yoktur. Sadece, kameralar ayrılırken oturma düzeni içinde Sayın MHP yetkilisi böyle bir teklifimiz vardı gibisinden bizim tarafımıza dönük böyle birşey ifade etti. Bunun bu şekilde teklif edilmiş ve reddedilmiş gibi sunulmasını görüşmenin içeriği açısından çok olumlu bulmadığımızı, görüşmenin içerdiği kapsamlı konulara, siyasi nezakete uygun olmayan bir cümle olmadığını ifade etmek isterim.Sehven söylenmiş olduğunu kabul etmek isteriz" diye konuştu.

"Gelin diyoruz etiketleri, tabelaları, mekanizmaları çarpıştırmak yerine siyasi değerler üzerine konuşalım" diyen Çelik, "Bu önerilen sistemle, bizim önerdiğimiz sistem, sizin önerdiğiniz sistemle yargı bağımsızlığını, temel hak ve hürriyetleri, denge denetim mekanizmalarını daha çok ortaya çıkarıyor. O zaman belki Türkiye'nin önüne şöyle bir şey gelecek, 'iki taraftan ihtimal var, iki taraftan birisi diğerini ikna edecek ya da iki tane etkin model Türkiye'nin önüne gelmiş olacak. Artık 6 aydan sonra Uzlaşma Komisyonu'nun nası bir çalışma yapacağına bağlı bu konu" ifadelerini kullandı

"Biz HDP'yi sürece kattık, HDP kendisini süreçten çıkardı" diyen Çelik, "İptal etmemizin de sebebi bellidir. Niçin randevuyu iptal ettik, HDP yöneticilerinin Ak Parti'ye ve AK Parti Genel Başkanımıza dönük saygısız tutumları. İkincisi yeni anayasa sürecinin gerektirdiği ciddiyete uymayan bir takım yanlış yaklaşımları yüzünden. Uzlaşma Komisyonu'nda Meclis'tek bütün partiler olmalıdır" şeklinde konuştu.

Dokunulmazlıkların kaldırılması konusuna işaret eden Çelik, "Biz, AK Parti olarak parti kapatmalara karşıyız ama demokrasiyi, hukuk devletini tehdit eden, teröre destek verenlerin de bir şekilde bu bedeli ödemesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Ahmet Davutoğlu Ömer Çelik AK Parti Türkiye Politika Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title