Haberler

AK Parti İktidarı, Savunma ve İnşaat Şirketlerini Uçurdu, Doğan Koza Zararda

Güncelleme:

Seçim sonrası AK Parti'nin öncelik verdiği inşaat ve savunma sanayii hisseleri borsada uçtu. Vestel, Emlak GYO, Torunlar, Akdeniz Güvenlik sert yükseldi.

AK Parti'yi tek başına iktidara taşıyan sonuçların ardından üçüncü bir seçim ihtimali ortadan kalkarken, siyasi belirsizliğin hafiflemesi piyasalarda iyimserliğe neden oldu.

AK Parti'nin anayasayı tek başına değiştirecek milletvekili sayısına ulaşamaması da piyasaları olumlu etkilerken Borsa İstanbul yüzde 5.40 yükseldi. Borsada gayrimenkul, inşaat, güvenlik, savunma sanayii hisselerindeki sert yükseliş dikkat çekti. AK Parti'nin inşaat odaklı büyüme modelinin devam edeceği beklentisiyle Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları endeksi yüzde 8.83 prim yaparken, AK Parti'ye yakın şirketler yükselişte başı çekti.

Emlak GYO hisseleri yüzde 12.01, Torunlar GYO yüzde 11.48, Umpaş Holding yüzde 10.94 yükseldi. Doğuş GYMO yüzde 15.2, Afyon Çimento yüzde 15.17 değer kazandı.

GÜVENLİK PRİM YAPTI

Çözüm sürecinin buzdolabına konulması, artan terör saldırıları ve Diyarbakır'dan bu yana art arda yaşanan katliamlar sonrası AK Parti'nin yeniden iktidara gelmesi savunma sanayi şirketlerinin hisselerini de uçurdu. AK Parti tarafından hazırlanan Orta Vadeli Mali Plan'da 2016 yılında güvenlik tedbirlerine ayrılan bütçedeki artış da dikkat çekmişti. İnsansız hava araçlarıyla son günlerde öne çıkan Vestel yüzde 20.85, TOMA üreticisi Katmerciler yüzde 9.62, Aselsan yüzde 6.08 yükseldi. Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nin yanı sıra Türkiye genelinde birçok adliyenin ve kamu kurumunun özel güvenliğini sağlayan Akdeniz Güvenlik'in hisseleri de yüzde 13.2 fırladı.

Bankalar arasında Halk Bankası yüzde 14.61 primle başı çekti. Halk Sigorta yüzde 12.36 yükseldi. Vakıfbank yüzde 11.78 yükselişle bankalar arasında ikinci sırada yer aldı. Bank Asya ise yüzde 11.25 düştü.

DOĞAN - KOZA ÇAKILDI

Diğer yandan Gülen Cemaatine yakınlığı ile tanınan ve geçtiğimiz günlerde kayyumlar atanan Koza İpek Holding şirketleri ile hükümete yönelik eleştirileri nedeniyle AK Parti hükümeti ile sorun yaşayan Doğan Holding hisseleri sert düştü. Koza Madencilik yüzde 10.39, İpek Doğal Enerji yüzde 12, Koza Altın hisseleri yüzde 2.44 geriledi. Doğan Holding hisseleri yüzde 14.52 düşüşle taban olurken, Hürriyet Gazetecilik hisseleri yüzde 10.94, Doğan Gazetecilik yüzde 6.39 çakıldı. Taraf Gazetecilik hisseleri yüzde 10.28 düştü. İhlas Gazetedeki yüzde 8.89 yükseliş ise dikkat çekti.



TL'DE 7 YILIN KAZANCI

Öte yandan güne 2.8250 ile başlayan dolar/TL, 2.7580'e kadar kadar indi. Kur geçen haftayı 2.9155'ten kapatmıştı. TL'nin dolar karşısındaki gün içindeki en yüksek değer kazancı yüzde 5'i aşarken iyimserlik tahvil/bono getirilerine de 50 baz puan civarında düşüş olarak yansıdı. TL'deki yüzde 5'e yaklaşan tek günlük değer kazancı en son 2008'de gerçekleşmişti. Avro/TL ise 3.05'e kadar indi. Türkiye'nin 5 yıllık kredi iflas takası primi cuma kapanışa göre 24 baz puan düşüşle 229 baz puana inerek temmuzdan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Serbest piyasada dolar 2.8080, Avro 3.1010 TL'den kapandı. Analistlere göre bu iyimserlik kısa sürebilir. Çünkü bundan sonra yeni hükümetin ekonomi ve hukuk düzenine ilişkin reformları ne kadar gerçekleştirip gerçekleştirmediği takip edilecek. Kuvvetler ayrılığı konusundaki soru işaretleri de piyasaların gündemine girecek. (Kaynak:Cumhuriyet)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Ak Parti Akdeniz Vestel Koza Politika Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kuaförler pazar günü açık mı? Kuaförler pazar günü çalışıyor mu 2024? Hıdırellezde dilek dilemek günah mı? Hıdırellez kutlamak caiz mi, haram mı? Buca Belediyesi hangi parti? Buca Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Benzin ve Motorine indirim var mı? Benzin ve Motorine indirim gelecek mi, yapılacak mı? 5 Mayıs akaryakıt fiyatları! 5 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 5 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 5 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 5 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (54)

hasan:

HUZURUN GÜVENİN KARDEŞLİĞİN TEK ADRESİ AK PARTİ

52
43
yanıtYanıtla
Kerem.:

Bakiyorumda bu koza ve dogani destekleyen ne kadar cok eleman varmis yerle bir olacaksiniz bu millet uyandi yok oyle artik atip tutmakla olmaz icraatla olur Guzel bir Turkiye icin hep beraber..

45
33
yanıtYanıtla
demokrat:

Kiminsin lan sen capulcu akilli ol tehditli konusma yerle bir ederiz

yanıt2
yanıt11
emin sakaroğlu:

Tek başına gelmesi sürpriz değil bu yüzden seçim tekrarlandı hayırlısı olsun biz fakir kalmaya devam edecez ama paramız yok ALLAHımız var sağlık huzur versin yeter kimsenin hakkını yemek nasip etmesin bize rabbim amin

53
18
yanıtYanıtla
Dogru sözlü:

Buda paralelci belli yani

yanıt8
yanıt6
ye kürküm ye:

desenize bilal dahada zengin olacak

27
38
yanıtYanıtla
birak:

Su adoligi bir birakamadin gitti yorumunda adice olmus

yanıt4
yanıt2
mahmure:

Her zaman yaptıkları gibi birilerini bir gecede zengin ettiler.

39
25
yanıtYanıtla
ulema:

akın ipek gibi vergi veren akpli varmı adamın vergisiyle devletten para alan akpliler

36
27
yanıtYanıtla
BRAZZERS:

aytbeee gemicikler gemicikler gelsin bilal erdoğan, a gemicikler 78 milyon vergiiiiisi

44
19
yanıtYanıtla
Tüm 54 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Baykar, çalışanlarına 18 maaş kar payı dağıttı

Baykar, çalışanlarına 18 maaş kar payı dağıttı

İçişleri Bakanlığı, tasarruf tedbirleri kapsamında koruma araç ve polis sayılarını azalttı

İçişleri Bakanlığı, tasarruf tedbirleri kapsamında koruma araç ve polis sayılarını azalttı

Böyle kutlama görülmedi! Son düdük çaldı, taraftarlar sahaya indi

Böyle kutlama görülmedi! Son düdük çaldı, taraftarlar sahaya indi

AK Parti Genel Merkezi'ndeki zirve kafaları karıştırdı: Özel'e mi jest yoksa Bahçeli'ye mi?

AK Parti Genel Merkezi'ndeki zirve kafaları karıştırdı: Özel'e mi jest yoksa Bahçeli'ye mi?

Belediyeye ait kafe Ülkü Ocakları'na tahsissiz verilmiş, faturaları da belediye ödemiş

Belediyeye ait kafe Ülkü Ocakları'na tahsissiz verilmiş, faturaları da belediye ödemiş

İstanbul metrolarında İmamoğlu'nu kızdıracak afişler

İstanbul metrolarında İmamoğlu'nu kızdıracak afişler

title