Haberler

AK Parti İçerisinde "Başbakan" Aranıyor

Güncelleme:

AK Parti'de Erdoğan'ın Köşk'e çıkması halinde "Başbakan" olacak kişi için isimler telaffuz edilmeye başlandı.

AK Parti üç dönem seçilebilme kuralına 'devam' dedi. Partinin Başbakan dahil, kıdemli ve güçlü  69 ismi 2015 sonrasında TBMM'de koltuk bulamayacak. Başbakan Köşk'e aday olmazsa 2015'te partisinden milletvekili olamayacak. Bu durumda şayet Erdoğan bir emeklilik planı yapmıyorsa Cumhurbaşkanlığına adaylığı kesin gibi. Şimdilerde herkesi aklında aynı soru var: Erdoğan sonrası Başbakan kim olacak? Partiyi kime bırakacak?

4 İSİM ÖN PLANA ÇIKIYOR

Al Jazeera'nin haberine göre; AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin 21 Nisan'da katıldığı NTV yayınında Erdoğan'ın Köşk'e çıkması durumunda başbakanlığı kimin üstleneceği sorusuna "Sayın Başbakan Köşk'e çıkarsa başbakan yardımcısı arkadaşlarımızdan birinin başbakanlık yapması mümkündür" demişti. Buna göre mevcut 4 Başbakan Yardımcısı, Başbakanlık potansiyeli taşıyor. Ancak bu isimlerden Emrullah İşler hariç Bülent Arınç, Beşir Atalay ve Ali Babacan Başbakan olacaksa bile ancak 2015 Haziran'ına kadar görevde kalabiliyor. Zira üç isim de üç dönem kuralına takılıyor.

BÜLENT ARINÇ

Parti tabanında 'özgül ağırlığı' en çok hissedilen isimlerden biri olan AK Parti'nin 'Bülent Abi'sinin 2015 Haziran'ına kadar genel başkan ve Başbakan olması ihtimal dahilinde. Ancak birkaç kez Erdoğan ile ters düşen, özellikle son dönemde Gülen Cemaati'ne karşı verilen 'istiklâl mücadelesi'nde yeterince önde durmadığı eleştirileri 'Bülent Abi'yi denklem dışına çıkarabilir.

ALİ BABACAN 

Genç yaşından itibaren Başbakan'ın ekibinde yer alan Ali Babacan'a ekonomi piyasaları da güven duyuyor. Siyasette hem genç ve birikimli, hem de yıpranmamış bir isim olarak öne çıkıyor. Bu haliyle kamuoyunun da takdirini kazanmış bir isim.  Ancak o da üç dönem kuralına takılacak isimlerden biri. Yani Başbakan olsa bile ancak 2015 Haziran'ına kadar bu görevde kalabilecek.

BEŞİR ATALAY

'Çözüm Süreci'nin beyni olarak görülen Beşir Atalay, 'paralel yapı' mücadelesinde de Başbakan'ın güvendiği isimlerden biri oldu.  Erdoğan'ın yakın çevresinde 'hoca' deyince akla gelen iki isimden biri. 'Beşir Hoca' 27 Nisan darbesi gibi bütün kritik süreçlerde karar mekanizmalarının içinde aktif olarak yer aldı. Erdoğan'ın mutemet isimlerinden biri. Partiyi ve kabineyi ona emanet edebilir ancak 2015 Haziran'ında o da 3 döneme takılıyor.

EMRULLAH İŞLER 

Arap Dili Edebiyatı profesörü olan İşler, Başbakan'ın uzun yıllar tercümanlığını ve danışmanlığını yaptı. 2011 seçimleriyle milletvekili oldu. 25 Aralık kabinesiyle de 4 aydır Bakan. Emrullah İşler özellikle son dönemdeki Cemaat'e yönelik 'paralel yapı' mücadelesinde en çok açıklama yapan, ön safta yer alan isimdi. Başbakan İşler'i işaret ederse üç dönem kuralına takılmayan İşler partiyi genel seçime de götürebilir.
Ancak onun zayıf noktası parti tabanında ötekiler kadar bir ağırlığa sahip olmaması.

HAZİRAN SEÇİMLERİNE KİM HAZIRLAYACAK? 

AK Parti'yi 2015 seçimlerine taşıyacak isim partinin 2014 sonbaharında yapılması beklenen Genel Kongresi'nde belli olacak. Delegenin karşısına çıkacak aday Genel Başkan olarak 2015 Haziran'ındaki seçimlerin kadrosunu da kuracak isim olacak.

3 DÖNEM KURALI ENGELİ 

Peki temel soru Erdoğan'ın bugüne kadar ki en yakın mesai arkadaşları olan Bülent Arınç, Beşir Atalay, Binali Yıldırım, Ali Babacan, Bekir Bozdağ, Cemil Çiçek, Hüseyin Çelik, Hayati Yazıcı, Taner Yıldız, Mehmet Ali Şahin, Nihat Ergün gibi isimlerin üç dönem kuralına takıldığı senaryoda kim Genel Başkan olur?

AHMET DAVUTOĞLU 

'Hoca', Erdoğan'a en yakın üç-beş isimden biri. Parti geçmişi Bülent Arınç gibi uzun yıllara dayanmasa da 'özgül ağırlığı' tartışmasız isimlerden biri. Parti kongrelerinde MKYK seçimlerinde Arınç ile birlikte delegeden en yüksek oyu alan isim oydu. Gül ve Erdoğan hükümetlerinin izlediği dış politikanın mimarıydı. Ancak Erdoğan dönemi politikalarında  'Davutoğlu etkisi'nin sadece dış politikayla sınırlı olmadığı biliniyor. Davutoğlu'nun avantajlarından biri üç dönem kuralına takılmıyor oluşu. Davutoğlu, 2011 seçimlerinde ilk kez milletvekili seçilmişti.  

NUMAN KURTULMUŞ 

AK Parti saflarına en geç katılan, ancak teşkilatın âşina olduğu, Milli Görüş geleneğinden gelen HAS Parti'nin eski Genel başkanı, AK Parti'ye de 2014 sonbaharında Genel Başkan olabilir. Kurtulmuş, bir iktisat profesörü ve o da siyasetin yıpranmamış isimlerinden. Kurtulmuş'un şansını zayıflatan taraf AK Parti  trenine binmekte geç kalmış olması. Partiye bundan önce iki kez çağrılmasına rağmen Saadet Partisi'ni tercih etmiş, dahası  rakip partinin liderliğini yaparken AKP'ye de sert eleştiriler yöneltmişti. AKP'deki rakipleri adaylık sürecinde kendisine o eleştirileri hatırlatacaktır. Ancak bu eleştiriler onu Erdoğan'ın gözünde çok yıpratmadı. Kurtulmuş'un avantajı ise her şeye rağmen Erdoğan'ın güvendiği isimler arasında yer alması.

Kurtulmuş Erdoğan'ın da onayı ile genel başkanlık için aday olabilir ancak milletvekili olmadığı için başbakanlık için 2015 Haziran'ındaki seçimleri beklemesi gerekecek.

BİR İHTİAM DAHA VAR

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ağustos ayında Köşk'ü Erdoğan'a teslim edip sonbahardaki kongrede birlikte kurdukları AK Parti'nin genel başkanlığı için aday olabilir. Seçilirse 2015 Haziran'ına kadar Başbakanlık görevini başka bir isim yürütür. Daha önce gündeme gelen 'Bayburt Modeli' denilen Bayburt'taki tek vekilin istifa edip ara seçimle Gül'ün milletvekili olup hükümetin başına geçmesine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül sıcak bakmamıştı.

Kaynak: Haberler.Com / Politika

Emrullah İşler Beşir Atalay Bülent Arınç Ak Parti Politika Haberler

500

Yorumlar (48)

1453ask_mesk_25@hotmail.com:

zoruzami gitti muhalefetciler asrın partisi akp dir bunu bilin

13
18
yanıtYanıtla
orhanmks@kk.com:

aynen asrın yolsuzluk skandalına imza atmış tek partidir katılıyorum sana.

yanıt0
yanıt0
askerkanzz@mynet.com:

Senin gibi koyunlar oldugu sürece merak etme çalma satma icratlerına dvam der.

yanıt0
yanıt0
İSMAİLisma_il_demirtas@hotmail.com:

ALLAHTAN PEYGAMBERDEN HAKTAN HUKUKTAN BAHSEDEN BİRİNİ GETİRMEYİN GENELDE ONLAR HIRSIZ ÇIKIYOR SİZDE

13
16
yanıtYanıtla
Murat Ozozkansm@gmail.com:

Devletin basina 90 senedir dedigin dinsizler geldi de ne oldu? Milletin anasi agladi anasi !! Kanuni'nin dedigi gibi 'Devletin basina dinsiz adam gelmez'

yanıt0
yanıt0
hevalmmm@gmail.com:

öcalan olacak başkanımıza yakışır

6
17
yanıtYanıtla
cem tunam2mccs@windowslive.com:

RTE ve hükümerinin meşru olmadığını düşünüyordum... Son atılan adımlar ve alınan kararlardan sonra emin oldum... Örtün bakalım suçlarınızın üstünü... Halk vicdanında aklanmadıktan sonra ne işe yarar?

15
7
yanıtYanıtla
nevzat karnkarabiyik@mynet.com:

Senin yazdığını daha iyi anlayabilmek için meşruiyeti tanımlamak lazım,Tüm hükümetler ülkelerinin mevcut anayasaları ve hukuk kurallarına uygun olan yasalar doğrultusunda ülkelerini idare etmek için seçilirler,Ülkeyi idare ederken,Anayasaya ve hukuk kurallarına uymak zorundadır,Buna uyan her hükümet meşrudur,Uymayan ise meşruiyetini kaybeder,Bugün ülkede meydana gelen olaylara bakan herkes bunun cevabını verebilir,Bakın 11 yıl ülkeyi idare eden bir hüğkümet,bu süre içerisinde tamamen kendi tasarruflarıyla ortaya bir yapıyı çıkardılar,Bu yapı yıllarca bu ülkenin ordusuna,Atatürkçü ve laik kesime karşı Bu gün ABD de açıkca ortaya çıkarılan ve koca bir darbe davasının hangi hukuszluklarla devam ettirildiğinin ortaya çıktığı bir hukusuzluğun arkasında durup,sıra kendi yolsuzluklarına ait soruşturmalar başlayınca bu kez bu yapıyı paralel,düşman diyerek tüm yargıyı devre dışı bırakan yöntemlere başvurmuştur,yürütmeyi durduran mahkeme kararları dinlenmemektedir,karar sizin

yanıt0
yanıt0
sonmezsssonmezdag@hotmail.com:

ben buldum ya bilal olan ya riza zarap ikiside bence yakisir akp ye yada ocalani getirin

14
6
yanıtYanıtla
OBJEKTİFbir_zeytin_tanesi_1988@hotmail.com:

YAZIK AYLARDIR PARALEL DEDİNİZ Bİ HALT ÇIKMADI NE BELGE NE SUÇLU. BÖCEĞİ KOYAN DA PARALEL DİYOR BAŞBAKAN AMA FAİL YOK DİYOR. SAÇMALIĞA BAKARMISIN . FAİL YOK İSE NASIL PARALEL DİNLEMİŞ OLUYOR. RESMEN MİLLETİN AKLIYLA DALGA GEÇİYOR. HA BU ARADA ÜLKENİN BAŞBAKANINI ÜLKENİN AKİL İNSANLARI DEĞİL KOYUN SÜRÜSÜ BELİRLİYOR KOYUN SÜRÜSÜ DEYİP GEÇMEMEK LAZIM. HER YERDE BİR ÇOBANLA İŞİ GÖTÜRÜYORLAR.

11
7
yanıtYanıtla
Tüm 48 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title