Haberler

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın Açıklaması

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, “Muhalefet partilerinin anlamsız ve uyumsuz yaklaşımları süreci bu noktaya getirdi” dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, "Muhalefet partilerinin anlamsız ve uyumsuz yaklaşımları süreci bu noktaya getirdi" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, seçim hükümetinin oluşumuna yönelik TBMM'de gazetecilerin sorularının cevapladı. Aydın, seçim hükümetinin kurulmasına ilişkin olarak, bundan sonraki sürecin Anayasa tarafından belirlendiğini belirterek, 114. ve 116. maddelerin konuyu açık şekilde düzenlendiğini ifade etti.

Aydın, erken seçim hükümeti kararını Meclis'te diğer partilerle birlikte alınmasını istediklerini söyleyerek, "En son geçtiğimiz Perşembe günü Sayın Başbakanımız MYK toplantısı arasında basın toplantısıyla bu çağrıyı yaptı. 'Gelin hep birlikte oturalım. Hem Türkiye'nin faydasına olan seçim kararının Meclis'ten alarak gidelim, seçim tarihini birlikte belirleyelim. Bir istikrarsızlığın olmaması, devam eden bir süreç var, terörle mücadele var, dış politikadaki durum ortada, tüm bunları dikkate alarak mevcut hükümetin de seçime kadar yetkisi olurdu. Bu çağrılarımız muhalefet partileri tarafından olumsuz yanıtlandı. Aslında ilk günden beri bu tavırlarını görüyoruz. Blok siyasetten bahsetmeler, kırmızı çizgiler, 'AK Parti'yle asla' diyenler çıktı. Erken seçimi ilk günden beri ağızlarına dolayan liderler oldu 15 Kasım gibi. Buna rağmen Sayın Başbakanımızı balkon konuşmasından bugüne kadar süreci sorumlu bir anlayışla, samimi bir gayretle, Türkiye'nin hükümetsiz kalmaması noktasında samimi bir gayretle yürüttü" ifadelerini kullandı.

Başbakan Davutoğlu'nun koalisyon zeminini yokladığını belirten Aydın, Davutoğlu'nun partilerle görüştüğünü hatırlatarak, "Dilerdik ki Türkiye'nin faydasına olabilecek, milletimizin geleceğine hakikaten hayırlı işler yapabilecek bir hükümet kurulmasıydı. MHP defalarca kapıyı kapatmasına karşın, 'Biz iktidarda olmayız, muhalefette olacağız' demesine rağmen, onlar kapıyı kapattı, biz pencereden girmeye çalıştık. Bütün partilerle bu süreci yürüttük. Samimi gayretimiz yetmedi. Muhalefet partilerinin anlamsız ve uyumsuz yaklaşımları süreci bu noktaya getirdi" değerlendirmesini yaptı.

Anayasa'nın kuraları düzenlediğini kaydeden Aydın, "Bundan sonra Sayın Cumhurbaşkanımız, Meclis Başkanı'na danışarak seçimin yenilenmesine karar verecek. Bu kararın Resmi Gazete'de yayınlanmasından itibaren Sayın Başbakanımızı herhalde görevlendirecek ya da Sayın Cumhurbaşkanımızın takdirindeki kişiyi görevlendirecek. 5 gün içinde geçici Bakanlar Kurulu oluşacak. Onun onaylanması ile birlikte seçime kadar bu Bakanlar Kurulu görev yapacak" şeklinde konuştu.

Sürecin bu noktaya gelmesinin sebebi olarak CHP ve MHP'yi gösteren Aydın, "Bir taraftan 'ben hiçbir şeyde yokum' diyeceksiniz, 'hükümetinde yokum, azınlık hükümetinde olmam, koalisyon hükümetinde yokum, reform hükümetinde yokum' diyeceksiniz, 'geçici hükümete de üye vermeyeceğim' diyor. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. 'Orada yokum, erken seçim kararında da yokum' diyor. Bakanlar Kurulu'na niye üye vermiyorsun? Onların yaklaşımları AK Parti'yi nasıl sıkıştırabiliriz, HDP ile AK Parti'yi nasıl aynı fotoğrafın içine dahil edebiliriz? Millet bunu yemez. Bundan sonraki süreçte de Anayasa kuralları işleyecek. Türkiye bir hukuk devletidir. Anayasamız gereği Başbakan olarak görevlendirildikten sonra Sayın Başbakanımız partilerden değil, partilerin kontenjanları oranında partililere teklifinde bulunulacak" diye konuştu.

CHP ve MHP'li isimlerin kapısının çalınıp çalınmayacağına ilişkin soruya Aydın, "Anayasa gereği bunu yapmak durumunda. Meclis Başkanlığı kontenjan bildirecek. Hangi partiye kaç Bakan kontenjanı düşünüyor? Dilediği kişiye, dilediği Bakanlığı, kontenjan oranında ilgili partili milletvekillerine Sayın Başbakan teklifte bulunacak. Bu partilerin kabulüne ve reddine değil, şahıslara bağlı. Partililer reddederse, bundan sonra yapacağı şey, onların yerine bağımsızlardan bakan seçmek ve kabineyi oluşturmaktır" ifadelerini kullandı.

Aydın, 'Başbakan niye partililere Bakanlık görevi vermiyor' tartışmalarına yönelik ise şunları kaydetti:

"Anayasa 'Partililere' demiyor, kendisiyle çelişiyor zaten. Sayın cumhurbaşkanımızı Anayasal göreve çağıran muhalefet partiler, Anayasal görevi de yapıyor. Bugün kalkıp da AK Parti'den Anayasayı ihlal etmesini, çiğnemesini bekliyorlar. Hiç kimse beklemesin. Anayasa kuralları neyli emrediyorsa, onun gereğini yapacaktır." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Ahmet Aydın Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title