Haberler

AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, gerek partisinin tüzüğünde ve programında gerekse partilerince bugüne kadar hazırlanan ve kamuoyuna sunulan anayasa taslaklarında, diğer niteliklerin yanı sıra laiklik ilkesine de yer verildiğini belirterek, "Bu çerçevede hazırladığımız yeni anayasada da laiklik ilkesi, bireylerin din ve inanç özgürlüğünü teminat altına alan, devletin tüm inanç gruplarına eşit mesafede olmasını garanti altına alan bir ilke olarak yer alacaktır.

Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, gerek partisinin tüzüğünde ve programında gerekse partilerince bugüne kadar hazırlanan ve kamuoyuna sunulan anayasa taslaklarında, diğer niteliklerin yanı sıra laiklik ilkesine de yer verildiğini belirterek, "Bu çerçevede hazırladığımız yeni anayasada da laiklik ilkesi, bireylerin din ve inanç özgürlüğünü teminat altına alan, devletin tüm inanç gruplarına eşit mesafede olmasını garanti altına alan bir ilke olarak yer alacaktır." dedi.

Başbakan Davutoğlu, parti genel merkezinde düzenlenen 108. Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda, yeni ve sivil bir anayasanın, muhalefet partilerinin uzlaşmaz tutumu sebebiyle mümkün olmadığını söyledi.

Ak Parti'nin millete verdiği yeni anayasa sözüne uygun olarak kendi anayasa taslağını hazırlamak için yola çıktığını belirten Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geniş kapsamlı istişareler yaptık bu ay içinde. Akademisyenlerle, kanaat önderleriyle görüş alışverişinde bulunduk. Parti kurullarımızda enine boyuna sivil anayasamızı ve bu çerçevede yeni yönetim sistemi olarak başkanlık sistemini ele aldık. En sonunda hem bu istişarelere hem de Ak Parti'nin daha önceki anayasa çalışmaları birikimine dayanarak anayasa yazım heyetimizi belirleyerek bu haftadan itibaren yazım faaliyetine başladık. İnşallah kısa süre içerisinde yazım faaliyetini sonlandıracak, hazırlanan taslağımızı önce parti kurullarımızda olgunlaştıracak, ardından da milletimizin huzuruna çıkıp bu taslakla milletimizin katkılarını almaya devam edeceğiz. Bu süreci demokrasimizin katettiği seviyeye uygun olarak en iyi şekilde değerlendirmek ve asla senelerce enerjimizi alan tartışmalara dönmeden tamamlamak istiyoruz. Biz vazifemizi yapacağız, söz verdiğimizi gerçekleştireceğiz. Türkiye'nin ilk sivil anayasasını hazırlamanın bilinciyle hareket ediyoruz ve bu bilinçle en kapsamlı istişarelerde bulunuyoruz."

"Her kesimin enerjisini tüketen konulara dönülmeyecek"

Milletin ihtiyaç ve özlemlerini bildiklerini, Türkiye'nin geleceğe yürüyüşünü omuzlayacak bir anayasa hazırladıklarını ifade eden Davutoğlu, insan onuruna saygılı, insan hak ve özgürlüklerine dayanan ve bunları esas alan demokratik bir anayasa istediklerini bildirdi.

Türkiye'nin ihtiyaçları istikametinde demokrasi ve hukuk devletinin gelişmesi için daima uzlaşmayı, mutabakatı, ortak aklı ve hepsinden önemlisi müşterek vicdanı esas alacaklarını dile getiren Davutoğlu, "Ortak akıldan, vicdandan hiçbir zaman ayrılmayacağız. Milletimizin demokrasi ve özgürlük taleplerini karşılayacak, otoriter, tek tipçi zihniyetten kaynaklanan sorunları çözecek, her alanda insan onurunu esas alacağız. AK Parti 14 yıllık iktidarı boyunca gerilim hatlarında ortak akılla herkesin mutabakatını esas alan, ayrıştırıcı değil birleştirici bir siyasi pratiği ortaya koymuştur." değerlendirmesinde bulundu.

Yeni anayasa bağlamında Türkiye'yi yoran, her kesimin enerjisini tüketen, yeni suni karşıtlıklar oluşturan tartışma konularına asla dönmeyeceklerini vurgulayan Davutoğlu, devletin niteliklerinin kendileri için tartışma konusu olmadığını dile getirdi. Davutoğlu şöyle konuştu:

"Esasında bu ilkeler, geçmişte otoriter bir paradigmayla yorumlanarak özgürlük alanlarını daraltan uygulamalar vesile kılındığı için tartışma konusu olmuş ancak AK Parti iktidarları boyunca özgürcü bir paradigmayla ele alındığı için milletimiz tarafından benimsenerek, toplumsal barışımızı teminat altına alan bir hüviyet kazanmışlardır. Devletin nitelikleri AK Parti iktidarları sayesinde esas anlamına kavuşmuş, toplumsal barışı sağlayan özgürlükçü bir içeriğe kavuşmuştur. 14 yıllık yönetim pratiğimiz sayesinde Türkiye'nin laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti olma niteliği bugün artık tartışma konusu değildir.

AK Parti, gerek parti tüzüğünde gerek parti programında gerekse de bugüne kadar hazırladığı ve kamuoyuna sunduğu anayasa taslaklarında, diğer niteliklerin yanı sıra laiklik ilkesine de yer vermiştir. Bu çerçevede hazırladığımız yeni anayasada da laiklik ilkesi bireylerin din ve inanç özgürlüğünü teminat altına alan, devletin tüm inanç gruplarına eşit mesafede olmasını garanti altına alan bir ilke olarak yer alacaktır. Otoriter bir laikçilik anlayışına değil özgürlükçü bir laiklik anlayışına anayasamızda yer vereceğiz. AK Parti bu konuda farklı arayış içerisinde de değildir ve bu konuda da herhangi bir spekülasyon yapılmasını kesinlikle doğru görmüyoruz. Bu tartışmanın bu çerçevede bizim için nihayete erdiği kanaatindeyiz. Çalışmalarımız da bu eksende yürüyecek ve inşallah özgürlükçü bir çerçevede yazdığımız sivil anayasada da bütün bu unsurlar, bu halleriyle yer alacak."

"Başarı hikayesinin devamı için omuz omuza vereceğiz"

Davutoğlu, AK Parti'nin en önemli özelliğinin ahde vefa ve söze sadakat olduğunu, AK Parti'nin söz vermişse yerine getirdiğini, tutmayacağı sözü de vermediğini belirterek, 1 Kasım seçimlerinden önce millete verilen sözlerin belirli bir takvim çerçevesinde yerine getirildiğini vurguladı.

AK Parti'nin "Onlar konuşur, AK Parti yapar" sloganın artık "Söz verdik, yaptık" şeklinde değiştiğini ifade eden Davutoğlu, 4 yıl için verilen sözleri AK Parti iktidarının 3 ay içerinde yerine getirmesinin bir başarı hikayesi olduğunu söyledi.

Kimsenin, AK Parti'nin başarı hikayesini örtemeyeceğini ve gizleyemeyeceğini ifade eden Davutoğlu, "Bu başarı hepimize aittir, Hükümetimize aittir, Meclis Grubumuza aittir, genel merkezimize, MYK'mıza, MKYK'mıza aittir ama en çok sizlere aittir. Sizler gerekli faaliyetleri göstermeyip 1 Kasım'da biz bu zaferi yaşamasaydık, bu hizmetleri yapamamış olacaktık. Bu başarı hikayesine sahip çıkacaksınız. Kim AK Parti hükümetlerini, AK Parti Grubunu, AK Parti teşkilatlarını başarısız gibi göstermeye kalkarsa önce sizin sesiniz yükselecek. Bu başarı hikayesi sizin hikayenizdir. Ne benim hikayem ne bakanlarımızın ne Meclis Grubumuzun hikayesidir. Bu başarı hikayesi sizin hikayeniz, sahip çıkmak da sizin göreviniz. Hep beraber bu başarı hikayesinin devamı için omuz omuza vereceğiz. Kimsenin herhangi bir spekülasyon içinde davranmasına da asla izin vermeyeceğiz." diye konuştu.

Karamsar tablo çizenlere inat ülke ekonomisiyle ilgili çok güzel haberlerin gelmeye devam ettiğini vurgulayan Davutoğlu, Türkiye ekonomisinin Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ülkeler ortalamasının 2 katından fazla büyüdüğünü belirtti. Davutoğlu, Türkiye'nin, G20 ülkeleri arasında en fazla büyüyen 4'üncü ülke olduğunu bildirdi.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu AK Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title