Haberler

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şentop'tan 'Mansur Yavaş' Açıklaması

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş'ın açıklamalarına ilişkin, "Şu anda henüz bütünüyle Büyükşehirlerde, özellikle tabii sandıkların hepsi açılıp sayılmış, tutanağa bağlanmış durumda değil. Bu tür haberler de biraz sadık başındaki arkadaşlarını herhalde cesaretlendirmek için yapılıyor olabilir.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş'ın açıklamalarına ilişkin, "Şu anda henüz bütünüyle Büyükşehirlerde, özellikle tabii sandıkların hepsi açılıp sayılmış, tutanağa bağlanmış durumda değil. Bu tür haberler de biraz sadık başındaki arkadaşlarını herhalde cesaretlendirmek için yapılıyor olabilir. Böyle bir şey mümkün değil" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, AK Parti Genel Merkezi'nde gazetecilerin sorularını cevapladı. Şentop, birçok televizyonun kendi elde ettiği verileri açıkladığını belirterek, "AK Parti olarak kendilerinin de bir çalışması olduğunu söyledi. 194 bin sandıkta en az 4 görevlilerinin olduğunu ifade eden Şentop, "Birisi resmi görevlimiz, iki müşahidimiz, bir yedek üyemiz var. Bunun dışında teşkilatlarımızın kurmuş olduğu, takip için kurmuş olduğu ekipler var. Burada iki şeyi temin etmeye çalışıyoruz, birincisi sandık sonuçlarının, sandığa atılan oyların tutanaklara doğru bir şekilde yansıtılması. Hangi partiye verilmiş olursa olsun bu önemli. Bu açıdan böyle iyi niyetle sandığa sahip çıkmak isteyen farklı siyasi partiden herkesin bu iradesini, sandığa sahip çıkma iradesini memnuniyetle karşılarız. Bizim bundan bir endişemiz yok. Sandığa atılan bir oy konusunda bizim kanaatimiz, ümidimiz var. Bunun doğru yansımasını istiyoruz. Sandıktaki doğru yansısın diye uğraşsın, manipülasyon, çarpıtma için uğraşmasın, birinci meselemiz bu. Biz, sandıklara sahip çıkmak, bizim siyasi hareketimiz açısından önemli bir ilke, bir prensip. Bu açıdan görevli arkadaşlarımız var. Bunlar birincisi sandıktaki oyların doğru bir şekilde sayılmasını, tasvip edilmesini, tutanaklara doğru bir şekilde yansıtılmasını, sonra sandıktan ilçe secim kurullarına aktarılmasını takip ediyorlar. AK Parti kurulduğu günden bu yana bu konudaki hassasiyetini koruyor. İkinci husus da tabii bir an önce biz de merak ediyoruz. Siz de merak ediyorsunuz, Türkiye merak ediyor. Sonuçların bir an önce elde edilmesi, sonuçlar konusunda bilgi sahibi olmak. Bu konuda da biz bir çalışma yaptık. Şimdi burada görevli olan arkadaşların bir kısmını partimize sandık sonuçlarıyla ilgili bilgileri en güvenilir şekilde aktarmak üzere bir eğitimden geçirdik. 3 aydan bu yana bu çalışmaları yaptık. Bununla ilgili ayrı bir yazılım hazırlattık. Arkadaşlarınız program hazırladılar. Bu programın çeşitli versiyonları var. Oradaki görevli arkadaşlarımız, bina sorumlusu arkadaşlarımız bu verileri en kısa zamanda toplayarak bize ulaştırıyorlar. Biz bu verilerin tutanak bazlı olmasına dikkat ediyoruz. Biraz yavaş ama güvenilir bir şeklide hareket ediyoruz. Türkiye'de zannediyorum en fazla açılan sandık konusunda açılan sandığa bağlı olarak bilgi verme konusunda en önde biz gözüküyoruz" diye konuştu.

Şu ana kadarki seçim sonuçlarıyla ilgili bilgiler aktaran Şentop, şunları kaydetti:

"Elimizdeki açılan sandık sayısı bilgisi yüzde 25 civarında. Yani bu aşağı yukarı 48 bin 500 sandık demektir. Buradaki veriler, 51 ilde il genel meclisi, büyükşehirlerde ise büyükşehir belediye başkanlığı toplamı olarak bunu söylüyorum. AK Parti olarak 48.2, CHP 26.7, MHP 13.6, BDP 3.2. Tabii ilerledikçe ufak tefek değişiklikler olabilir. Biz, bunu takip ediyoruz. Ben şuan itibarıyla bize intikal eden veriler bağlamında bunu söyleyebilirim, çünkü bu seçim sürecinde nasıl bir propoganda yaşadığımızı biliyorsunuz. Hepiniz takip ettiniz, Türkiye tarihinde olmayan manipülasyon, spekülasyonlar yürütülen bir süreçte şimdi buna benzeyen şeylerin bugün sandık sonuçları üzerinden yapılmaya çalışıldığını da görüyoruz. Az önce benim mail adresime gelen bir bilgiye baktım. Benim ağzımdan İstanbul'da bir sonuç açıklaması, yüzde 33 kiminmiş ben açıklamışım güya. Kim için yüzde 33 demişim onu bilmiyorum. Böyle bir açıklama hiçbir yere yapmadım. Şimdi bunları bazı bilgi kaynaklarıyla dağıtarak manipülasyon yapmak istiyorlar, daha sonra da bazı yazarlar da hemen devreye girmiş. İşte bizim sonuçlarımız doğru diyorlar. Kendi sonuçları için farklı olan sonuçlar için de sonuçlar değiştiriliyor. Sonuçları değiştirmek için uğraşılıyor diyorlar. Elde ettiğimiz ve size arzettiğimiz sonuçlar sandık bazlı sonuçlardır. Tek tek hangi sandıkta hangi oy olduğunu, biz buradan takip ediyor, biliyoruz. İstanbul, Ankara için kesin olarak değil de bir şey söylüyorum. Yaklaşık bir ifade olarak söylüyorum" diye konuştu.

"SOMUT SONUÇLARI BAŞBAKANIMIZ AÇIKLAYACAK"

Şentop, "İstanbul'da yüzde 36 civarında bizim ulaştığımız sandık sonucu var. Yüzde 49.2 AK Parti, yüzde 38.8 CHP gözüküyor. Ankara'da da 46'nın üzerinde AK Parti, yüzde 39 civarında CHP gözüküyor. Burada sağdan soldan gelen haberler değil, aslı olan tutanaklardır. Tutanak bazlı seçim sonuçlarıdır. YSK, siyasi partilerle de bunları paylaşıyor. YSK'dan gelen verileri biz de görebiliyoruz buradan. Bizim verilerimizle YSK'dan gelen verilen sandıklar bazında birbiriyle örtüşüyor. Burada sandıklarla ilgili itirazlar var. Sandıklarla ilgili daha sonra İlçe Seçim Kurulu'nda bunlar değerlendirilecek. Ben sadece genel tabloyu çerçeve olarak çizmeye çalışıyorum. Şimdi bazı erken açıklamalarla insanlar mahcup olabilirler, az önce biliyorsunuz Mansur Yavaş'ın açıklaması vardı. 'Ankara'yı aldık' diye. Bari veri olarak sayıları açıklasaydı, bunu görseydik. Bunlar zannediyorum, buradan siz de takip ediyorsunuz. seçim sonuçlarını şu anda etkilemeye yönelik çalışmalar ama bizim sandıklardaki arkadaşlarımız görevleri bitene kadar orada bulunacaklar, bulunuyorlar. Bazı yerlerde mesela Adana'da ifade ediyorum. Adana'da sandıklarda itiraz etme imkanı var. Sandık Kurul üyeleri, müşahitler, hatta seçmenlerin hakkıdır bu. Sandık Kurulu'ndan çıkan sonuca itiraz etme hakları var. Bu itirazlar Sandık Kurulu Başkanı tarafından alınır kayda geçirilir. Bazı sandıklarda Sandık Kurulu başkanlarının bizim arkadaşlarımızın itirazlarını almadığını, fiili bir durum olarak almadıklarını biliyoruz. Tutanaklara bunu biz yansıtıyoruz, oradaki tutanakları. Süreç devam ediyor, tabii itirazlar falan. Bu tablo bizim için beklediğimiz tablo. Yaptığımız çalışmalar, miting meydanları, anket çalışmaları bu tabloyu zaten ortaya koyuyordu ama daha kesin somut sonuçları inşallah Başbakanımız açıklayacak" ifadelerini kullandı.

MANSUR YAVAŞ'IN AÇIKLAMALARI

CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş'ın açıklamalarının hatırlatılması üzerine Şentop, "Şimdi böyle farklı sonuçlar aslında çıkmıyor. Bunlar biraz uydurma sonuçlar. Şundan dolayı, biz biliyoruz ki bazı bilgi kaynakları seçim sonuçlarıyla ilgili bilgi açıklayan bazı ajanslar, kaynaklar var. Biz bunu biliyoruz. Yani belli bir yerde 500 bin oy nasıl olsa sandıklar açıklandıkça şu anda henüz bütünüyle büyükşehirlerde özellikle tabii sandıkların hepsi açılıp sayılmış tutanağa bağlanmış durumda değil. Bu tür haberler de biraz sadık başındaki arkadaşlarını herhalde cesaretlendirmek için bunlar yapılıyor olabilir. Böyle bir şey mümkün değil" diye konuştu.

Ankara'nın Keçiören ilçesindeki elektrik kesintinin sorulması üzerine ise Şentop, "Bize de geliyor, bazı bölgelerimizde Enerji Bakanlığımız da takip ediyor. Oldukça güçlü bir rüzgar var. Gaziantep'te mesela karşılaştığımız oldu. Erzurum'da bazı yerlerde oldu. Bundan dolayı en kısa zamanda arızalar gideriliyor" dedi.

Bir gazetecinin, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan balkon konuşması yapacak mı?" sorusuna Şentop, "Başbakanımız Ankara'ya bir gelsin bakalım" cevabını verdi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Mustafa Şentop Mansur Yavaş Ak Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title