Haberler

AK Parti'den, Milletvekili Seçilme Yaşının 18'e İndirilmesi İçin Teklif

Güncelleme:

AK Parti, 25 olan milletvekili seçilme yaşının 18'e indirilmesine ilişkin Anayasa değişikliği teklifini Meclis'e sundu.

AK Parti, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve AK Partili milletvekillerinin imzası bulunan ve seçilme yaşını 18'e indiren Anayasa değişikliği teklifini TBMM'ye sundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş, Ahmet Aydın, Mahir Ünal, Naci Bostancı ve Belma Satır'ın aralarında bulunduğu 210 milletvekilinin imzasını taşıyan Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ne göre, Anayasa'nın 76. maddesinin birinci fıkrasında yer alan "yirmibeş" ibaresi, "onsekiz" olarak değiştiriliyor. Buna göre, 18 yaşını dolduran her Türk milletvekili seçilebilecek.

Söz konusu maddenin "kimlerin milletvekili seçilemeyeceğini" düzenleyen 2. fıkrasında yer alan, "yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmamış olanlar" ibaresi de "askerlikle ilgisi bulunanlar" şeklinde değiştiriliyor. Böylece 18 yaşını dolduran gençler askerlik hizmetini yapmadan da milletvekili adayı olabilecek.

Teklife göre, düzenleme yayımı tarihinde yürürlüğe girecek ve halk oyuna sunulması halinde oylanacak.

"GENÇLERİN KENDİ AKRANLARI TARAFINDAN TEMSİLİ SAĞLANMIŞ OLACAK"

Teklifin gerekçesinde, özgürlükçü demokratik rejimlerde, özellikle seçme ve seçilme hakkı konusunda yapılan eşitlikçi düzenlemelerin, toplumun tüm kesimlerinin ve özellikle gençlerin siyasal hayata katılımına katkı sağladığı vurgulandı.

Gerekçede, şöyle denildi:

"Demokratik siyaset geleneği gereğince genç nüfusun; ülke siyasetine yön verebilecek mevki ve makamlara seçilme hakkına haiz olması ve temsil ettiği düşüncenin, parlamento ve halk nezdinde beyanına en az diğerleri kadar hak sahibi olması icap etmektedir. Toplumu yönetecek kişilerin, yönetim işini başarı ile yürütecek ortalama seviyenin üzerinde bir bilgi ve yeteneğe sahip olması açısından, onsekiz yaş ve üzerinde olmanın yeterli bir kriter olacağı düşünülmüştür. Bu çerçevede seçilme yeterliliği yaşının onsekize indirilmesi önemli bir demokratik adım olacaktır. Dolayısıyla demokratik gelenek çerçevesinde gençlere değişen ve gelişen siyasetin bir parçası olma, dünya ve ülke siyasetinde söz sahibi olma hakkı tanınmış olacaktır. Kısaca; gençlerin siyasete daha aktif katılımı ve kendi akranları tarafından temsili sağlanmış olacaktır.

Öte yandan, Anayasa değişiklik teklifi ile onsekiz yaşını doldurmuş gençlere askerlik hizmetini yapmadan da aday olabilme imkanı getirilmektedir. Askerliğini yapmadan aday olanların yoklama kaçağı veya bakaya gibi durumlarının bulunmaması, fiilen askerlik yapıyor olmaması ya da askerliğini tecil ettirmiş olmaları gerekmektedir. Bu nedenle 'yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmamış olanlar' ibaresi 'askerlikle ilgisi bulunanlar' olarak değiştirilmektedir."

Kaynak: AA / Politika

Ahmet Davutoğlu Mustafa Elitaş Ahmet Aydın Ak Parti Politika Haberler

500

Yorumlar (107)

SONUNA KADAR OKUYUN LÜTFEN:

DEMEKKİ AKP DEKİ BAZI AĞIR ABİLERİN 18 YAŞINI DOLDURMUŞ ÇOCUKLARI VAR. EE ÜNİVERSİTE OKUTUP NE YAPACAKSIN? LİSEYİ BİTİRİNCE VEKİL SEÇTİR, 4 YIL MECLİSTE OKUSUN! SONRA DA ÖMÜR BOYU KIYAK EMEKLİLİK . . . . . 22 YAŞINDA EMEKLİ OLUR , ALIR 8 BİN LİRA EMEKLİ MAAŞINI ÖMÜR BOYU YATAR. CEPTE KIRMIZI PASAPORT, MECLİSİN TÜM İMKANLARINDAN YARARLANMA, EN KIRAL HASTANELERDE TEDAVİ DE CABASI. . . DİĞERLERİ DE ÜNİVERSİTE OKUSUN KPSS YE GİRSİN YESİNLER BİRBİRİNİ. . . MESELA YILLAR SONRA ÖĞRETMEN OLARAK ATANINCA DA SEVİNÇTEN AĞLASIN GARİBİM. . . YENİ TÜRKİYE, YE KÜRKÜM YE. . . . . . . . .

16
1
yanıtYanıtla
KIYAK EMEKLİLİĞE KARŞI OLAN:

ABİ BU YAZDIKLARINA ATIYORUM İMZAMI AMA GELDE BUNU ÖKÜZLERE ANLAT. . .

yanıt6
yanıt0
Adınızı Yazın:

EEEEYYYY TBMM BEN HUKUK OKUYORUM VE ŞUAN BİZİM ÜZERİMİZE BİR SÜRÜ OYUNLAR OYNANIYOR NEYMİŞ EFENDİM 23 YAŞINDAKİ BİR AVUKAT KİMSEYİ TEMSİL EDİP SAVUNAMAZ DİYE BİR KANUN ÇIKARILIP 25-26 YAŞINA KADAR STAJYER OLARAK ÇALIŞILMASI GEREKİYOR DENİYOR. PEKİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİ 18 YAŞINDAKİ VEKİL BEN NASIL OLACAKTA 70. 000 ( YETMİŞ BİN ) KİŞİYİ TEMSİL EDECEK. . .

16
0
yanıtYanıtla
HUKUK ADALET:

ÇOK HAKLISIN KARDŞİM BENDE HUKUKÇUYUM BUNU DUYUNCA BENDE ŞOK OLDUM

yanıt5
yanıt0
OBJEKTİFmobilWeb@haberler.com:

18 YAŞINDAKİ ÇOCUĞU KIM TANIYACAKTA KIM SEÇİCEK DAHA EĞİTİMİNİ DE TAMAMLAMADAN.KENDİ ÇOCUKLARI İÇİN YAPIYOLAR BUNUN BAŞKADA AÇIKLAMASI OLAMAZ

14
0
yanıtYanıtla
HERŞEY BU MİLLET İÇİN!!!!!!!!:

18 YAŞINDA KİMİN AFACANI VAR ACABA, DAVUTOĞLUNUNMU? SAYIN CUMHURBAŞKANININ DÜNÜRÜNÜN TORUNUMU? KİMİN ACABA. . .

13
0
yanıtYanıtla
13bitlislimobilWeb@haberler.com:

Kendini yonetemiyecek yaştaki insanlar milleti ve devleti mi yönetecek bu kadar basit mi devlet yönetimi.En ufak hatanın milyonlarca insanı etkileyecek kararların alındığı bu tür yerlerde tecrübeli insanların görev yapması gerekir

12
0
yanıtYanıtla
usta:

yaşasınnnn. . . . . . 2 ile 2 yi toplamak için hesap makinası kullanan. . . kafasını babasının aldığı 2000 tl lik telefonun içine gömen. . . . düşük bel giyip donu görünen milletvekillerimiz olacak. . . .

11
0
yanıtYanıtla
KUKU:

BAŞIMIZA DAHA NE GELMELİ BİLMİYORUM Kİİİ. . . HALEN AKILLANMADIK

yanıt1
yanıt0
KENAN:

ÇOK KÖTÜ KARAR BEN KARŞIYIM

10
0
yanıtYanıtla
Tüm 107 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title