Haberler

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam, Sakarya'da Açıklaması

(Uyuşturucu sorununun çözümü) "Sağlık Bakanımızın koordinesinde 8 bakanlık 'ne yapabiliriz' diye birlikte çalışıyoruz.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, (Uyuşturucu sorununun çözümüne ilişkin) "Sağlık Bakanımızın koordinesinde 8 bakanlık 'ne yapabiliriz' diye birlikte çalışıyoruz. Yol haritamızı belirledik. Aşağı yukarı bütün bakanlıklar için hazırlanan program şu anda belli. Hepimiz kendimize düşen görevleri yerine getirerek mücadele edeceğiz" dedi.

İslam, Adapazarı ilçesindeki Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü hizmet binasının temel atma töreninde, başta dezavantajlı gruplar olmak üzere aileyi oluşturan bütün unsurların bakanlığının şefkat elinin altında olduğunu söyledi.

Üç yeni hizmet modelinin önümüzdeki ayda başlayacağını belirten İslam, "Bunlardan birisi ASDEK dediğimiz Aile Sosyal Destek Programı. Bu çok önemli ve bakanlığımızın bütün işleriyle alakalı olan bir program. Yeni yapılanmamızla beraber başlangıçta 30 milyon kişiyi hedefliyoruz. 8 milyon aileyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Öncelikle dezavantajlı aileleri hedeflediklerini, sonrasında bütün ailelere kadar uzanacak bir hizmet zinciri oluşturduklarını ifade eden İslam, her ailenin aile hekimi olduğu gibi dezavantajlı gruplardan başlayarak her ailenin sosyal hizmet görevlisi olacağını ifade etti.

Sosyal hizmet görevlilerinin Aile Destek Programı çerçevesinde çalışacaklarını aktaran İslam, "Görevlilerimiz, ailelerimizin içinde var olan tüm sorunları anlamaya çalışıp bu sorunları analiz edecek, çözüm yollarını bulacak, aileyi bu noktada yönlendirecekler, takibini yapıp sonuçlandıracaklar. Aile Destek Programı'nda çalışacak uzmanlarımızın eğitim programları bugün sona eriyor. Pilot uygulama için çalışacak olanlar sertifikalarını alacaklar. Pilot illerimizden birincisi Sakaryamız. Birkaç hafta içerisinde Sakarya'da Aile Destek Programını başlatmış olacağız. Pilot uygulamanın sonucunda alacağımız verilere göre küçük değişiklikler yapıp hemen akabinde bütün Türkiye'de bunu başlatacağız. Bir büyükşehirde dört tane ilde bu uygulamaları başlatıyoruz" şeklinde konuştu.

Uyuşturucu sorunu

Uyuşturucu sorunuyla ilgili açıklamalarda bulunan İslam, bu problemin Türkiye'nin olduğu gibi dünyanın da sorunu olduğunu aktardı. Yakın zamana kadar Türkiye uyuşturucu tacirlerinin geçiş güzergahında olmasına rağmen bu sorunu kendi içeride çok fazla hissetmediğine anlatan İslam, uyuşturucunun son yıllarda Türkiye'de de artış gösteren bir soruna dönüştüğüne dikkati çekti.

Uyuşturucu sorununu ortadan kaldırmak için çalışma başlattıklarını söyleyen İslam, şöyle devam etti:

"Sağlık Bakanımızın koordinesinde 8 bakanlık 'ne yapabiliriz' diye birlikte çalışıyoruz. Yol haritamızı belirledik. Aşağı yukarı bütün bakanlıklar için hazırlanan program şu anda belli. Hepimiz kendimize düşen görevleri yerine getirerek mücadele edeceğiz. Geçtiğimiz hafta konuya son noktayı koymak ve yol haritamızı kesinleştirmek üzere sayın Başbakanımız başkanlığında uyuşturucu şuramızı gerçekleştirdik. Bizim bakanlığımıza düşen görevler arasında en önemlileri, gençlerin böyle bir alışkanlığa kapılmamaları için uyarıcı, eğitici faaliyetlerde bulunmak, aileleri aydınlatmak. Ama eğer toplumda böyle bir sosyal felaket yaşanmışsa bu felaketin sonrasında da toparlayıcı, rehabilite edici hizmetleri sunmak. Rehabilitasyon, bilgilendirme, caydırma konusunda uzmanlaşmış elemanlarımızla bundan sonra sizlerin hizmetinde olacağız. Burada ailelerimize çok büyük yük düşüyor. Ailemiz toplumumuzun temelini oluşturan kurumumuzdur. Bunun için aile bireylerinin son derece uyanık olmasını, anne ve babaların çocuklarıyla mütemadiyen ilgilenmesini sizlerden rica ediyorum."

ANKA Programı

İslam, korumaya muhtaç çocuklar ile rehabilitasyon alması gereken çocuklar için ANKA isminde yeni bir program hazırladıklarını vurguladı. Programın uygulamaları bu ay sonunda biteceğini dile getiren İslam, bundan sonra programın, bütün illerdeki sosyal rehabilitasyon, koruma rehabilitasyon ve çocuk merkezlerinde uygulayacağını belirtti. Her çocuk için ayrı psikolojik, psikiyatrik rehabilitasyon programları uygulanacağını aktaran İslam, şunları kaydetti:

"Amacımız, bir şekilde suça yönelmiş ya da suçun mağduru olmuş çocuklarımız bu travmaları bir an önce atlatabilmesini sağlamak, normal hayata geçiş sürecini kısaltmak. Bu çocuklarımızı 3 ay 6 ay en fazla 1 yıl gibi kısa süreler içerisinde rehabilitasyon merkezlerimizde sağlığına kavuşturalım ve buradan çıkardıktan sonra da mümkünse kendi evlerine, değilse bir koruyucu aileye o da mümkün olmazsa kendi çocuk, sevgi evlerimize yerleştirerek onların normal hayata geçiş süreçlerini tamamlayalım. Hem kendilerine hem ailelerine hem de topluma faydalı bireyler olarak yetişmelerini için elimizden geleni yapalım. Bu üç yeni sistemin dışında diğer bütün sistemlerimizi devam ettiriyoruz."

Bakanlığın bütçesi artırıldı

Son 13 yıl içerisinde aileye ve sosyal yardımlara verilen önemini ifade eden İslam, 2002 yılında sosyal yardımlar ve hizmetlere harcanan toplam bütçe içerisindeki yatırım miktarının yaklaşık 1 milyar 700 milyon lira olduğunu anlattı. Yeni bütçede bu rakamın 28 milyar lira olduğuna dikkati çeken İslam, sözlerini şöyle tamamladı:

"Önümüzdeki yılın bütçesi de en az 30 milyara tekabül edecek bir bütçe olacak. Çünkü yıl içerisinde de pek çok artırım olacak. Belki de 30'u geçeceğiz 40'a yaklaşacağız. Bütün bunların hepsi, aileyi desteklemek için insanı desteklemek için Türkiye'nin refahı, mutluluğu için gelecek iyi yetişmiş mutlu nesiller için. Bütün bunları yaparken halkımızdan, sivil toplum kuruluşlarından destek bekliyoruz. 'Birlikte olalım, el ele verelim. 77 milyonluk bu büyük ailenin geleceğini birlikte kuralım' diyoruz." - Sakarya

Kaynak: AA / Politika

Adapazarı Türkiye Sakarya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title