Haberler

AİHM'ye Gidiyorlar

Hasip Kaplan, DTP'nin Kapatılması Konusunda AİHM'ye Dava Açmaya Hazırlandıklarını Duyurdu.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, DTP'nin kapatılması kararının hukuki değil, siyasi bir karar olduğunu öne sürerek, ''Parti tüzel kişiliği ve yasaklanan 37 kişi adına Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) dava açma hazırlığına başlanmıştır'' dedi.

Kaplan, BDP İstanbul İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, DTP'nin kapatılmasına ilişkin Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararın 20 gün gibi çok kısa bir zamanda Resmi Gazete'de yayımlanmasının düşündürücü olduğunu söyledi. Hasip Kaplan, ''Yapılan değerlendirmede, gerekçeli karar 425 sayfa olmasına rağmen, çoğunluğunun savunma ve iddianame olmak üzere Anayasa Mahkemesi'nin gerekçesinin sadece 25 sayfadan oluştuğu, bu nedenle kararın gerekçeden yoksun ve çok kısa bir sürede yazılarak, milletvekili Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk'un Anayasa'nın 153. maddesine göre üyeliklerinin düşürülmesi sağlanmıştır'' diye konuştu.

''İddianamede yer alan 147 delilden sadece 37 tanesi inceleme konusu yapılmış'' diyen Kaplan, ''Leyla Zana'nın DTP'ye üyeliği araştırılmadığı gibi yasaklama nedeni olan konuşmalarının da DTP ile ilgili olmadığı 'bağımsız aday' seçim mitingi konuşmaları olduğu, diğer birçok yasaklı hakkında açılan soruşturma sonuçlarının beklenmediği görülmüştür'' dedi.

Kaplan, iddianamede, ''şiddet eylemi'' bulunmadığını, sadece konuşma ve beyanların esas alındığını, kitap, dergi, internet üzerinden fotokopilerin delil olarak değerlendirildiğini öne sürdü.

Gerekçeli kararda, ''DTP'nin söylemediklerinin ele alındığı ve sübjektif değerlendirme yapıldığını'' ileri süren Kaplan, ''Kürt sorununda demokratik çözümün istenmesi, 'Kürt halkı' denilmesi, eşit haklar istemi ayrımcılık olarak değerlendirilmiş ve kapatma nedeni yapılmış. Kararın hukuki olmadığı, siyasi bir karar olduğu sonucuna varılarak, parti tüzel kişiliği ve yasaklanan 37 kişi adına AİHM'de dava açma hazırlığına başlanmıştır'' dedi.

Kaynak: AA / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title