Haberler

Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması

Ahşap ambalaj malzemelerinin ısıtılmasında kullanılan ısıl işlem fırınındaki sıcaklık ölçerler ve veri kayıt ekipmanları çalışabilir ve doğru veriler alabilir durumda olacak.

Ahşap ambalaj malzemelerinin ısıtılmasında kullanılan ısıl işlem fırınındaki sıcaklık ölçerler ve veri kayıt ekipmanları çalışabilir ve doğru veriler alabilir durumda olacak. Söz konusu ekipmanlar, işletmelerin izin belgesi alınmasını takiben yılda en az bir kez, Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilmiş bir kuruluşça kalibre edilecek.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, "Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması ve İşaretlenmesine Dair Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, ahşap ambalaj malzemesi işaretleme izin belgeli işletmeler, söz konusu belgede adresi belirtilen yerde bulunacak.

Isı kaybını önlemek amacı ile ısıl işlem fırınının yalıtımı sağlanacak. Isıl işlem fırınında kullanılan sıcaklık ölçerler ve veri kayıt ekipmanları; çalışabilir ve doğru veriler alabilir durumda olacak ve izin belgesinin alınmasını takiben yılda en az bir kez, Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilmiş bir kuruluşça kalibre edilecek. Kalibrasyon sertifikaları, işletmede muhafaza edilecek ve denetimlerde kontrol görevlilerine gösterilecek.

Söz konusu işletmelerde, yönetmelikte belirtilen görevleri yapmak üzere, ısıl işlem operatörü istihdam edilecek.

Denetim

Haklarında, uluslararası ticarete konu olan ahşap ambalaj malzemelere ilişkin standart doğrultusunda işaretlemesi yaptığına yönelik şüphe oluşan veya ihbar bulunan, izin belgesi sahibi olmayan işletmelerde;  söz konusu işaretlemenin yapılıp yapılmadığının tespiti amacı ile iki ziraat mühendisinden veya bir ziraat mühendisi ile bir orman endüstri mühendisinden oluşan kontrol görevlilerince denetim yapılabilecek. Denetimde tespit edilen hususlar, düzenlenecek tutanakta belirtilecek.

Denetimlerde aykırı işlem yapıldığının tespit edilmesi halinde; işaretleme yapılan ahşap ambalaj malzemelerinin piyasaya arzı yasaklanacak. Piyasaya arz edilenler ise işaretleme yapan işletme tarafından toplanacak. Söz konusu malzemelerin işletme tarafından toplatılmaması durumunda, ilgili il müdürlüğü veya müdürlük tarafından toplatılacak.

Yönetmelik, bugünden itibaren 3 ay sonra yürürlüğe girecek.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türk Akreditasyon Kurumu Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title