Haberler

Ahilik Haftası

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Ahilik kültürünün; sevginin, hoşgörünün, dürüstlüğün, bilginin, dayanışmanın, helal kazancın ve dürüst yönetimin sembolü olduğunu belirtti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Ahilik kültürünün; sevginin, hoşgörünün, dürüstlüğün, bilginin, dayanışmanın, helal kazancın ve dürüst yönetimin sembolü olduğunu belirtti.

Canikli, Ahilik Haftası dolayısıyla yayımladığı mesajında, üretimde çalışmayı ve kalite standartlarını, tüketimde komşuyu gözetmeyi ve israftan kaçınmayı, paylaşımda adaleti ve hoşgörüyü kendisine prensip edinen Ahiliğin, 12. yüzyılda Ahi Evran-ı Veli'nin önderliğinde Anadolu coğrafyasında vücut bulan bir esnaf teşkilatı olmasının yanı sıra, Türk medeniyetinin en önemli değerlerine hizmet eden çok önemli bir kurumu olduğunu ifade etti.

Ahilik kültürünün; sevginin, hoşgörünün, dürüstlüğün, bilginin, dayanışmanın, helal kazancın ve dürüst yönetimin sembolü olduğuna işaret eden Canikli, şunları kaydetti:

"Bu değerler çerçevesinde ticaret ile ahlakı buluşturan Ahilik anlayışının özünde insan vardır. 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' düsturuyla kökleşen bu anlayış, Anadolu'dan atılmış sevgi tohumlarını yedi iklime yaymıştır. Selçuklu Devleti'nin mayasını ve Osmanlı'nın cihan hakimiyetini kuran anlayışının temelini teşkil eden Ahilik kültürünü tarihsel bir bakışla mazide bırakmak büyük bir yanılgıdır.

Milletimizin önemli hasletlerinden biri olan sevgi ve kardeşlik kültürünün, ekonomik, sosyal ve kültürel boyutlarını bünyesinde barındıran değerlerin oluşturduğu gücü, günümüz Türkiye'sine taşımak her geçen gün biraz daha önem kazanmaktadır. Asırlar öncesinden bugüne uzanan, yeni nesillerin yoluna da ışık tutacak olan Ahilik geleneği, 2023 hedeflerine güvenli ve istikrarlı adımlarla yürüyen Türkiye'nin manevi muhafızı ve sağlam yapı taşlarından biri olmaya devam edecektir."

Bir yandan yüz yıllardır süre gelen ticari ahlak kurallarının ve çekirdek ticari yapının oluşmasını sağlayan Ahilik değerlerine sımsıkı sarılırken, diğer yandan yarınları oluşturacak olan gençlere ve çocuklara Ahi Evran'ı ve Ahilik değerlerini öğretmenin, herkesin ortak görevi olduğunu belirten Canikli, "Bu düşüncelerle 28'incisini kutladığımız Ahilik Haftası'nın, Ahilik değerlerini günlük hayatımıza uygulamaya vesile olmasını temenni ediyor, bu değerleri bizlere kazandıran bütün Ahilerimizi rahmetle anıyorum. Başta esnaf ve sanatkarlarımız olmak üzere milletimizin Ahilik Haftası'nı tebrik ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Nurettin Canikli Ahilik Haftası Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title