Haberler

Agit'ten Ukrayna'ya İnsansız Hava Aracı

AGİT, Ukrayna'nın doğusunda sınırların kontrolü ve ateşkesin izlenmesi amacıyla insansız hava araçları konuşlandıracak.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Ukrayna'nın doğusunda ilan edilen ateşkesin izlenmesi ve sınır ihlallerinin tespit edilmesi amacıyla insansız hava araçları konuşlandırmaya karar verdi.

AGİT'ten edinilen bilgiye göre, Ukrayna'nın doğusunda sınırların ve ateşkesin gözetlenmesi amacıyla AGİT Özel Gözlem Misyonu'nun parçası olarak insansız hava araçlarının kullanılması kabul edildi. Avusturyalı elekronik şirketi Schiebel ile AGİT arasında 13 Ağustos'ta, Ukrayna'da kullanılmak üzere insansız hava aracı satın alınmasını içeren sözleşme imzalandı. Sözleşmeye göre Ekim başında iki tane insansız hava aracının Ukrayna'nın doğusunda görev yapmaya başlayacağı ve daha sonra sayının artırılacağı bildirildi.

Sınır kontrolü ve ateşkesin izlenmesinde görevlendirilecek araçlardan kaç tane sipariş verildiği ve maliyetinin ne olduğu konusunda bilgi verilmedi.

Uzaktan kontrol edilebilen "Camcopter S 100" tipi insansız hava aracı, maksimum 200 kilogram kalkış ağırlığına sahip ve 6 saat boyunca havada uçabiliyor.

Saatte maksimum 220 kilometre hıza ulaşabilen araç, 5 bin 500 metre yüksekliğe çıkabiliyor.

Araçta, gece ve bulutlu havalarda çekim yapabilen yüksek çözünürlükte optik kamera ve kızılötesi sensörler bulunuyor.

Araçlar, AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu gözlemcilerinin çabalarını tamamlayıcı nitelikte olacak ve toplanan bilgileri anında misyona göndererek raporlanacak.

ABD, AB ve Ukrayna, Rusya'nın sınırdan ayrılıkçılara silah, personel ve insani yardım yaptığını ileri sürerek sınırların etkin bir şekilde kontrol edilmesini istiyor.

AGİT'in, Ukrayna'da 221 gözlemcisi bulunuyor ve bu sayının 500'e çıkarılması öngörülüyor. - Viyana

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title