Haberler

Afrika Elmasını Türkler Kesecek!

Güncelleme:

Afrika'nın, Sibirya'nın ham elmasları, yakut ve zümrütleri Türkiye'ye akacak. Taş kesme işi yakında Türkiye'de başlıyor ve 100 bin kişiye iş çıkacak.

Dünyanın en değerli taşlarını Türkler işleyecek. Afrika'nın, Sibirya'nın ham elmasları, zümrütleri, yakutları yakında Türkiye'nin yolunu tutacak.

TÜRİYE SAYILI MERKEZLERDEN OLACAK

Dünyada değerli taşların kesilip işlendiği çok az sayıda merkez var. Bunlar Belçika'nın Antwerp şehri, Londra, New York, Tel Aviv, Amsterdam ve Hindistan'ın Surat kenti... Ancak yakında İstanbul da bu sınırlı merkezler arasına katılıp liderliğe oynayacak.

DÜĞMEYE BASILDI

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Norayr İşler, Türkiye'yi bir değerli taş işleme merkezi yapmak için düğmeye bastıklarını açıkladı. Başkanlıkta ilk yılını doldurmak üzere olan İşler, kuyumculukta 'taş kesme' sektörünü kurmanın eşiğinde. İşler, 'Öyle bir projemiz var ki...' diye anlatmaya başladığı konuyla ilgili Ankara'da görüşmeler yaptıklarını, en çok değerli taşın çıktığı Afrika'ya da bir ziyaret gerçekleştirdiklerini söylüyor.

VERGİ KALKINCA

İşler, "Bugüne kadar Türkiye'de yapılmayan bir sektör oluşturulmasını sağlayacağız. Biz taşı işlenmiş satın alıyoruz. Öyle bir pozisyona geldik ki, vergi ortadan kalkınca, Türkiye'de biz taşı kendimiz işleyeceğiz. Hammaddeyi Rusya'dan, Afrika'dan, Kanada'dan alacağız" diyor.
İşler, yaklaşık 100 bin kişinin yeni sektörde istihdam edilebileceğini söylüyor.

'FİYATLAR DİBİN DİBİNİ GÖRÜRÜR'

Ham taşlarla işe başlayarak fiyat anlamında ise 'dibin dibini' yakalayacaklarını dile getiren İşler, şöyle devam ediyor:
"Biz işin A'dan Z'ye her tarafında kazanmak istiyoruz. B'den başlıyorduk, A'yı halledersek mücevherde zirveye oynayacağız. Biz bütün dünyaya ürün satıyoruz. Kuyumcularımız bütün kapıları açıyor. Kuyumculukta Türkiye çok ileride. Bunun için ne yapılması gerekirse yapacağız."

PRENSESLERE ÇALIŞIYOR

"El işçiliğim iyi, hâlâ atölyeye girerim" diyen Norayr İşler, 'prenseslere' mücevher yaptığını söylemekle yetiniyor. Sadece bir yüzüğün bile birkaç insanın elinden 10-15 gün içinde çıktığına dikkat çeken İşler, dünya trendleriyle ilgili şunu söylüyor:
"Şu anda dünyadaki trend pırlantalı ürünler. Fiyatlarda da esneme oldu. Türkler altın takıya düşkün gibi görünse de altın takıyı bekletmek için alıyor ama taşlı takılar alıp bunu takıyor. Özellikle Hindistan'da altın merakı çok fazla. Düğün mevsiminde dünyanın arz talep dengesi değişiyor. Dünyada bu alanda en önemli ülkeler, Çin, Hindistan, İtalya ve Türkiye. Biz çok hızlı hareket ediyoruz, onlar yeni bir şeyi kavrayana kadar biz yapıyoruz. Çin ve Hindistan'da milyonlarca insan var. Ama İtalya ile kıyaslarsak biz onu çok çok geçiyoruz."

'TARİH OLMAYALIM'

Norayr İşler henüz 9 yaşında Kapalıçarşı'da çalışmaya başlayarak kuyumculukla tanışmış. Şimdi sektör için çalışıyor. Başkanlık koltuğuna oturduğu 10 aylık süreçte önce 'ÖTV' sonra 'taksit yasağı'na karşı çalışmalarla sık sık ismini duyurdu. 'Taş kesme' sektörünü kurmak için Ankara'nın yolunu tuttuklarına vurgu yapan İşler, önümüzdeki süreçte yurtdışından gelen mallara kota koydurmak için uğraşacaklarını belirtiyor. İşler, "Biz zaten daha iyisini üretirken dışarıdan gelene ihtiyaç bile yok. Mesela bakın halıcılık bitti gibi. Çin'den getirip 'Türk halısı' diyorlar. Kuyumculuk da aynı. 5 bin yıl öncesine dayanıyor varlığımız. Bunu koruyamazsak, önümüzü açamazsak tarihte kalır" diyor.

HERKES 'ÇARŞILI' MANTIĞINA HAYRAN

Norayr İşler'in verdiği bilgiye göre, Türkiye'de kuyumculuk sektöründe 300 bin kişi çalışıyor. Bunlar arasında el işçiliği açısından çok önemli ustalar var. 165 ülkeye ihracat yapılıyor. Norayr İşler, el işçiliği ile çalışan insanların algı ve detay kavrama gücünün yüksek olduğunu belirterek, "Kuyumculuk hassasiyeti denilen bir şey var. Ne derseniz deyin, onlar asıl olanı görür. İnanın bir sürü insan, hükümetten de devletten de, 'Çarşılı' mantığını tanır ve onlarla fikir paylaşır, fikir alır. Bilirler ki, onlar olaylardaki ince ayrıntıları dahi kavrar" diyor.

EMİNÖNÜ İÇİN DERNEK YOLDA

Doğma büyüme 'İstanbul tarihi yarımada'lı olan İşler, bölgenin yenilenmesi için uğraştığını anlatıyor. Fatih Belediyesi'yle de görüştüğünü dile getiren İşler, şunları söylüyor:
"Şu an en hızlı düzelmesi gereken nokta eski Eminönü. Unkapanı, Yenikapı, Eminönü etrafında döner. İnsanlar bu bölgede neden yürüyerek dolaşmıyor? Otobüslerle koyun gibi tur operatörleri gezdiriyor. Esas gösterilmesi gereken noktalar oralar değil. Dünyanın göz bebeği bir nokta. Bunun için 'Tarihi Yarımadayı Güzelleştirme İşadamları Derneği'ni kuruyoruz." (Kaynak:Milliyet)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Sibirya Türkiye Afrika Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (7)

edimobilWeb@haberler.com:

Yalan .

5
8
yanıtYanıtla
SONY:

Seçim zamanı öyle çok ekonomi haberleri duyuyoruz ki şaşıyorum. İl-ilçenin başına talih kuşu konar, kaya gazı bulunur, en kaliteli petrol bulunur, yerli mallar mantar gibi patlar. İstihdam artar haberlerindeki sayıyı toplasak 78 milyonun tamamı çalışsa yinede eksik eleman kalır, dünyadan işçi alırız. Seçim sonu 800TL maaşa 5 yıl yine talim, marş marş.

7
3
yanıtYanıtla
gökhan:

erdoğan afrikayı boşuna gezmiyor

4
5
yanıtYanıtla
şuayip:

çok çok geç kalınmış bir atılım tayyip baba akıllı adam önce alt yapıyı oluşturuyor afrika turuna çıkıyor şimdi elmas kesim merkezi kurduruyor süperinde süperi

0
1
yanıtYanıtla
sedat:

Afrika ELMASLARINI diye yazarsanız daha düzgün olur. Haber başlığını Meyve ile karıştırdım :)

1
0
yanıtYanıtla
JembeyMobil-IOS:

Birileri baya bi zengin olucak otomobilden herseyden vergi alacaksın mücevherden almayacaksın insanın yüzüne tükürürler

0
0
yanıtYanıtla
ANTALYALI:

KOKUYU ALDINIZ MI ?

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title