Haberler

Afganistanlı Tarihçi Tika'nın Düzenlediği Törenle Anıldı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Afganistan’da yaşamış ve iz bırakmış tarihi şahsiyetlerin ve eserlerinin hatırlanması amacıyla düzenli olarak gerçekleştirilen etkinliklerde bu kez Afganistan’ın modern tarihçiliğinin babası olarak bilinen Feyz Muhammed Katib anıldı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Afganistan'da yaşamış ve iz bırakmış tarihi şahsiyetlerin ve eserlerinin hatırlanması amacıyla düzenli olarak gerçekleştirilen etkinliklerde bu kez Afganistan'ın modern tarihçiliğinin babası olarak bilinen Feyz Muhammed Katib anıldı.

TİKA, faaliyet gösterdiği coğrafyalarda gerçekleştirdiği projelerle kültürel etkinliklerin desteklenmesine devam ediyor. Bu kapsamda TİKA tarafından Afganistan'da yaşamış ve iz bırakmış tarihi şahsiyetlerin ve eserlerinin hatırlanması amacıyla düzenli olarak gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında Afganistan'ın modern tarihçiliğinin babası olarak bilinen Feyz Muhammed Katib anıldı. Program başlamadan önce Afganistan Başbakan Yardımcısı (İcra Başkan Yardımcısı) Hacı Muhammed Muhakkik, Afganistan Parlamentosu'ndan milletvekilleri ve üst düzey heyetle birlikte TİKA Kabil Koordinatörlüğü'nü ziyaret etti. Ziyarette TİKA Kabil Koordinatörü Süleyman Şahin tarafından Afganistan'daki TİKA faaliyetleri hakkında bilgilendirme yapıldı. TİKA'nın Afganistan genelinde yürüttüğü projelerden dolayı teşekkür eden Afganistan Başbakan Yardımcısı Muhakkik, Afganistan genelinde çalışabilen ve her kesime saygılı duran TİKA projelerinin diğer ülkelere ve uluslararası kuruluşlara örnek olması gerektiğini söyledi. Muhakkik, her sektörde hizmet yürüten TİKA'nın çalışmaları içinde kültürel alanda yapılanların da ayrıca memnuniyet verici olduğunu belirtti.

Ziyaretin ardından program, Kur'an-ı Kerim tilaveti ve milli marşların okunması ile başladı. TİKA Kabil Koordinatörü Şahin'in konuşmasından sonra Cumhurbaşkanlığı Müşaviri Yunus Tuğra tarafından Afganistan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Raşit Dostum'un kutlama mektubu okundu.

Afganistan Başbakan Yardımcısı Muhakkik, yaptığı konuşmada Türkiye'nin Afganistan'da her sahada projeler yürüttüğünü, bu konuda TİKA'nın gayretli çalışmaları olduğunu belirtti. Muhakkik, altıncısı düzenlenen Afganistan modern tarihçiliğinin babası Feyz Muhammed Katib programına katılmaktan ve burada konuşmaktan mutluluk duyduğunu kaydetti. Feyz Muhammet Katip'in Afganistan'da yetişmiş önemli insanlardan olduğunu ifade eden Afganistan Başbakan Yardımcısı Muhakkik, Türkiye tarafından böyle bir şahsiyetin yadedilmesinden de mutluluk duyduğunu belirtti.

Etkinlikte daha sonra Üstad Zehra Lutfi "Tuhfetul Habib ve Suracul Tevarih'in karşılaştırması", Üstad Muhammed Natiki "Tezekkürül İnkılap kitabının önemi" ve Üstad Serdar Rahmanoğlu "Feyz Muhammed Katib hakkında genel değerlendirme" başlıkları altında birer konuşma yaptı. Programa çok sayıda yazar ve tarihçinin yanısıra Afganistan Parlamentosu Belh Milletvekili Hacı Muhammed Abdu, Semangan Milletvekili Masume Havari, Sarıpul Milletvekili Sayd Muhammed Huseyin Şerifi, Daykundi Milletvekili Şirin Muhsini ve Kabil'de görevli Türk subayları katıldı. Etkinlik düzenlenen kokteyl ile son buldu. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Süleyman Şahin Türkiye Kabil Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title