Haberler

Afgan Hükümeti Taliban'la Doha'da Görüşecek

Afgan Taliban Sözcüsü Zabiullah Mücahed, Doha da pazar gün düzenlenecek uluslararası bir toplantıya katılmak üzere 8 kişilik bir heyeti Katar'a gönderdiklerini belirtti.

Afgan Taliban Sözcüsü Zabiullah Mücahed, Doha da pazar gün düzenlenecek uluslararası bir toplantıya katılmak üzere 8 kişilik bir heyeti Katar'a gönderdiklerini belirtti.

Kabil yönetiminin, dün Afgan hükümetini temsilen 20 kişiden oluşan bir heyetin Taliban'la görüşmek üzere Katar'ın başkenti Doha'ya gittiğini açıklanmasının ardından, bugünde Afgan Taliban Sözcüsü Zabiullah Mücahed yaptığı açıklamada "Doha da derlenen uluslararası konferansa katılmak için Şer Muhammed Abbas Stanekzai önderliğinde 8 üyelik bir heyetimiz Doha'ya gitti" dedi.

Taliban Sözcüsü Mücahed Katar'a giden Şer Muhammed Abbass Satanekzai önderliğinde ki heyetin içinde Mulla Jan Muhammed Madani, Mulla Seyed Rasul Halim, Mulla Şahabuddin Dilaver, Kari Din Muhammed Hanif, Mulla Abdus Salam Hanifi, Sohel Şahin ve Hafız Aziz Rahman'ın yer aldıklarını açıkladı.

Heyette ismi geçen Kari Din Muhammed Hanif, Afganistan'da barış sürecin resmen başlatılması için Şubat ayında Pakistan'da gizli servis makamları ile temaslarda bulunmuştu.

Sözcü Mücahed açıklamasının devamında ise konferansa Afgan hükümeti ve Taliban heyetinin katılacağını ancak konferansta barış süreci ile ilgili konuların konuşulmayacağını söyledi.

Mücahed, "Bu konferansa hiç kimse hükümet adına katılmıyor, herkes kişisel olarak katılıyor, bizde bir heyeti daha önce Fransa ve Japonya'ya gönderdiğimiz şekilde gönderdik, heyetimiz toplantıda zulüm çekmiş halklar hakkında bir mesaj okuyacak, heyetimizin konferansa katılımı İslami Emirliğin Politik Bürosu tarafından barış ve uzlaşma görüşmelerine katılım olarak değerlendirilmemelidir" dedi.

Afganistan Barış Konseyi Başkan Yardımcısı Ataullah Lodin ise dün yaptığı açıklamada, Afgan heyetin pazar ve pazartesi günleri Taliban'la görüşüp konuşacağını dile getirerek, görüşme sırasında Pakistan temsilcisinin de hazır bulunacağını söylemişti.

Öte yandan bölgeyi yakından tanıyan uzmanlar, Doha toplantısının Afgan hükümeti ve Taliban arasında görüşme çabalarına katkıda bulunacağı yönünde görüş bildiriyorlar.

Bölgede bulunan diplomatik gözlemcilerde Pakistan ve Çin'in de Afganistan'da uzlaşma çabalarının başarılı olması için yoğun gayret gösterdiklerini ifade ediyorlar.

Kaynak: AA / Güncel

Afganistan Katar Doha Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title