Haberler

Afdükya Nine İğnesini 60 Yıldır Elinden Bırakmadı

Hatay'ın Altınözü ilçesine bağlı Tokaçlı Mahallesi'nde yaşayan 80 yaşındaki Afdükya Çilingir, yaklaşık 60 yıl önce evlatlarına bakabilmek için başladığı hasır süslemesi el sanatını, ilerlemiş yaşına rağmen sürdürüyor.

LALE KÖKLÜ - Hatay'ın Altınözü ilçesine bağlı Tokaçlı Mahallesi'nde yaşayan 80 yaşındaki Afdükya Çilingir, yaklaşık 60 yıl önce evlatlarına bakabilmek için başladığı hasır süslemesi el sanatını, ilerlemiş yaşına rağmen sürdürüyor.

Çoğunluğu yaşlı yaklaşık 400 kişinin bulunduğu Tokaçlı Mahallesi'nin sakinlerinden Afdükya nine, severek evlendiği eşini erken yaşta kaybedince iki evladına hem annelik hem de babalık yapmak zorunda kaldı.

O yıllarda evlatlarının geçimini sağlayabilmek için hasır örgüden ev eşyası ve süsü yapmaya başlayan Çilingir, yaklaşık 60 yıl boyunca elinden iğnesini bırakmadı.

Tarladan topladığı buğday saplarını kurutup farklı renklere boyayan ve örgü işiyle ekmek kasesinden duvar süsüne kadar çeşitli ürünler ortaya koyan Çilingir, ilerlemiş yaşına rağmen bu becerisini sürdürüyor.

Mahallenin sevilen ve güler yüzlü ninesi olarak da bilinen Çilingir'in, iğneyle açtığı deliklerden renkli sapları kolaylıkla geçirebilmesi, görenlere "Maşallah" dedirtiyor.

İki çocuk ve 9 torun sahibi Çilingir, AA muhabirine Türkçe bilmediği için Arapça yaptığı açıklamada, yıllar önce başladığı işi uzun yıllarca sürdürdüğünü ve bu becerisinden kazandığı parayla evlatlarını büyüttüğünü söyledi.

Şimdilerde ise hasır örgüleri torunlarına çeyiz olarak yaptığını anlatan Çilingir, şöyle devam etti:

"Yaklaşık 60 yıldır bu işi yapıyorum, bugüne kadar da çocuklarımı bunlarla büyütüp evlendirdim. Onlara bakabilmek için gece gündüz ilmek ilmek bunları dokudum. O zamanlar iyi para kazandırıyordu, el emeği göz nuru işlerdi bunlar. Çocuklarım çok küçüktü eşimi kaybettiğimde. Traktör kazasında yaşamını yitirdi. Bir başıma kaldım ama çocuklarıma bakmak zorundaydım, çalıştım, ürettim ve bunları satıp evlatlarıma baktım. Şimdi torunlarıma yapıyorum, hediye ediyorum onlara."

Yaptığı işin kolay olmadığını vurgulayan Çilingir, "Bu sapların güneşin altında toplanması zor, kesmek ve biçmek emek istiyor, hasat zamanı tarlaya gidip topluyorum. Renklerini ben boyuyorum. Her bir tabak 5 ile 7 günümü alıyor. Gençken 3 günde bitiyordum şimdi yaşlandım artık." dedi.

Yaşının ilerlemiş olmasına rağmen severek hasır örmeye devam ettiğini anlatan Çilingir, ömrünün yettiği kadar bu becerisini sürdüreceğini belirtti.

Çilingir, süslemelerinin genelde hayvan figürlerinden veya futbol takımlarının renklerinden oluştuğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Altınözü Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? Lilak ne zaman işlem görecek? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ne zaman 2024? En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title