Haberler

AFAD'ın Dominik'ten arama kurtarma ekibine verdiği eğitim sona erdi -

Afyonkarahisar Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü ekiplerinin, Dominik Cumhuriyeti'nden asker, sivil savunma ve itfaiye ekiplerine verdiği "köpekli arama kurtarma eğitimi", tatbikatla sona erdi.

Afyonkarahisar Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü ekiplerinin, Dominik Cumhuriyeti'nden asker, sivil savunma ve itfaiye ekiplerine verdiği "köpekli arama kurtarma eğitimi", tatbikatla sona erdi.

Konuk ekipler, 5 günde aldıkları itaat, çeviklik, işaret verme, yönlendirme, enkaz çalışması, arazide tarama ve köpeklerde ilk yardım eğitimin ardından AFAD ekibiyle köpeklerin de kullanıldığı ortak tatbikat yaptı.

Senaryoya göre, Dominik grubundan bir kişi, afet bölgesinde enkaz altında yaralandı. Arama kurtarma köpekleriyle yapılan aramada bulunan bu kişi kurtarıldı. Daha sonra köpeklerin gösterisine yer verildi.

AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan, tatbikat sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayesinde, Türkiye, Dominik Cumhuriyeti ve Katar'ın ortak hareketiyle "HOPEFOR Girişimi" kapsamında insani yardım operasyon gücü kurulduğunu söyledi.

Bu kapsamda Dominik Cumhuriyeti'nden gelen heyete eğitim verdiklerini belirten Buldan, "AFAD Başkanlığı tarafından koordine edilen, Afyonkarahisar'daki köpekli arama kurtarma timi tarafından Dominik Cumhuriyeti'nden gelen kursiyerlere verilen eğitimimiz, tatbikatla sonlandı. Projenin ikinci aşamasına yine AFAD ekibi tarafından Dominik Cumhuriyeti'nde devam edilecek" dedi.

Eğitime katılan Stelyn Santiago Lepoz Arias da Afyonkarahisar'da bulunmak ve bu seviyede bir eğitime dahil olmaktan mutluluk duyduklarını bildirdi.

Hem başlangıç hem de ileri seviyelerde arama kurtarma hakkında çok ciddi bilgi ve deneyimler edindiklerini anlatan Arias, "Ülkemize döndüğümüzde birçok kurumla bu bilgileri paylaşacağız. İtfaiye, sivil savunma kurumlarıyla ve askeriye ile bu bilgileri paylaşıp yayılmasını sağlayacağız. Bu seviyede kurumlar her yerde olmalı ve bu şekilde paylaşımları devam ettirmeli. Kişisel olarak aldığımız şeyleri geliştirip devamını getireceğiz" diye konuştu.

Jose Migvel Araujo Perallon ise Türkiye'de bulunmanın bir ayrıcalık olduğunu söyledi.

Hiçbir bilgileri olmadan geldiklerini ancak eğitimler kapsamında pek çok şey öğrendiklerini aktaran Perallon, Dominik Cumhuriyeti'ne döndüklerine öğrendiklerini anlatacaklarını belirtti.

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Buldan Abdullah Gül Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title