Haberler

Adem Huduti: " Birliklere Sıkı Yönetim Emrinin Uygulanmaması Emrini Verdim"

Adem Huduti: " Birliklere sıkı yönetim emrinin uygulanmaması emrini verdim" Malatya'daki FEÖT/PDY davasında 7'inci duruşma tamamlandıMALATYA - darbe girişimine ilişkin Malatya'da görülen davada 1. Numaralı şüpheli olarak yargılanan dönemin 2.

Adem Huduti : " Birliklere sıkı yönetim emrinin uygulanmaması emrini verdim"

Malatya'daki FEÖT/PDY davasında 7'inci duruşma tamamlandı

MALATYA - darbe girişimine ilişkin Malatya'da görülen davada 1. Numaralı şüpheli olarak yargılanan dönemin 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti, sıkı yönetim komutanlığı emrini alır almaz ast birlikleri arayarak kışlalarından dışarı çıkmaması emri verdiğini öne sürdü.

Yakınca Spor Salonunda görülen FETÖ/PDY davasında 7'inci duruşma tamamlandı. Bugünkü duruşmada Tuğgeneraller Mustafa Serdar Sevgili ve Zeki Karataş'ın savunmalarının ardından dönemin 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti, Mahkeme Başkanı Vedat Koç'un sorularını yanıtladı.

Konutta kendisine arz edilen 'Yıldırım Hareket' mesaj emrinin ardından 2. Ordu Komutanlığı'na bağlı ast birlikleri tek tek aradığını öne süren Huduti, "2. Kolordu ve 2. Tümen Komutanımla görüştüm. Adana Kolordu komutanı ve Adana'da konuşu tümen komutanı ile o gece birden fazla kez telefonla görüştüm. Her iki kolordu komutanı da 15 Temmuz sonrası terfi ederek, görevlerine devam etti. Van Asayiş Kolordu Komutanı ve Diyarbakır'da konuşlu kolordu komutanları ile telefonda birçok kez görüştüm. Van Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel 2. Ordu Komutanlığı görevine getirildi. Adana Tümen Komutanı terfi ederek, korgeneral oldu ve görevine devam etti. Diyarbakır Kolordu Komutanı ise iki yıl çok yoğun birlikte mesai yaptığım bir komutandır. Her yönüyle darbe teşebbüsü gecesi davranışıyla darbe karşıtı olduğu ve söz konusu örgütle hiçbir bağı bulunmadığından eminim" diye konuştu.

Araçla karargaha geldiği esnada da ast birlik komutanları ile irtibata geçerek sıkı yönetim komutanlığının mesaj emrinin uygulamaması emrini verdiğini iddia eden Huduti, "Makama geçer geçmez Van Kolordu Komutanını aradım, telefonla görüşerek mesaj emrini uygulamaması yönünde emir verdim. Zaten bu hususları tuttuğum günlüğüme de not ettim" dedi.

Huduti konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanının Çakırsöğüt Birliğinin, birlik dışına hareket ettiği yönündeki beyanı üzerine, 23. Tümen Komutanını aradım ve ilgili tugay komutanı ile görüşmesini, tugaydan çıkan birliklerin geri döndürülmesini, bunun mümkün olmaması halinde bu tugay birliklerinin vurulacağının bilinmesini söyledim. İlgili tugay komutanına ulaşmak istememe rağmen ulaşamadım.

Kara Kuvvetleri Komutanına ulaşamadım, 1. Ordu Komutanı Ümit Dündar ile en az 2 defa görüştüm. Daha fazla da görüşmüş olabilirim. Darbe teşebbüsünün olduğu gece 00.00-01.00 arası görüşmüş olabilirim"

Mahkeme Başkanı Vedat Koç'un "Darbe karşıtlığı konusunda her ikinizin de ortak kararımı var" sorusu üzerine Huduti, "3. Ordu komutanıyla tafix üzerinden makamdan görüştüm. Darbeye karşı olduğunu ifade etti, ben de aynı şekilde beyanda bulundum. Ege Ordu Komutanıyla konuttan karargaha giderken görüştük. Tafix üzerinden de 3-4 defa görüştük. Ordu komutanlarımızın hepsi darbe olduğunun tam farkında değildik. Olayın darbe teşebbüsü olup olmadığı netleşmemişti. Bir kalkışma var, bunun karşısında olduğumuz belliydi" ifadelerine yer verdi.

Yine Mahkeme Başkanı Koç'un 'Akın Öztürk ile görüşmen oldu mu? ' sorusuna 'Hayır. Son 3-4 aydır hiçbir görüşmem olmadı' diyen Adem Huduti, "Ordu komutanları arasında şuan tutuklu olarak sadece ben varım" ifadesini kullandı.

Mahkeme başkanının "43 yıllık askeri geçmişten bahsettin, darbe girişimi gecesinde sana bağlı olan Kurmay Başkanı Avni Angun ya da başka bir komutanı Valiliğe yönlendirmeyi düşünmedin mi? Sorusu üzerine de Huduti, "Malatya'daki olayın seyri hakkında bilgi sahibi değildim. Kurmay Başkanı Avni Angun'un evinden çıkamadığı yönünde bilgi sahibi olunca Malatya'da sıkıntılı bir durum olduğunu anladım" diyerek cevap verdi.

Malatya Valisine darbe gecesi gönderdiği mesajı 3. Ordu Komutanına da gönderdiğini ifade eden Huduti "Valiye gönderdikten sonra bir örneği talebi üzerine 3. Ordu'ya da internet üzerinden yine HAS birlik komutanlarıma da gönderdim" dedi.

Daha sonra dava savcısı ise "Çözüm süreciyle ilgili düşünceniz nedir? Doğrular, yanlışlar aksaklıklar nedir?" diyerek Huduti'ye görüşünü sordu. Bunun üzerine Huduti ise "Bizim karar vereceğimiz bir konu değildir. Verdiğim ilk emir karargahta siyaset konuşulmayacaktır. Silahlı kuvvetlerin milli iradeye aykırı bir düşünce tarzında olma ihtimali yoktur" ifadelerini kullandı.

Mahkeme Başkanı duruşmayı yarın saat 09.00'a erteledi.

(CÖ-

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Asayiş

Adem Huduti Malatya Ordu Asayiş Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title