Haberler

Adanalılar Vefa Gösterilecek 25 İsmi Seçti

Güncelleme:

Adana'da gerçekleştirilen 'Adana'ya Güç Verenler 1' projesinde seçilen 25 isim için hazırlanan fotobiyografi kitaplar yayınlandı.

Adana'da Altın Oran Düşünce ve Sanat Platformu, Seyhan Rotary Kulübü ve Güney Rotary Kulübü'nün girişimi ve 32 sivil toplum kuruluşunun da katkısıyla gerçekleştirilen 'Adana'ya Güç Verenler 1' projesinde seçilen 25 isim için hazırlanan fotobiyografi kitaplar yayınlandı, özel ışık teknikleri ile çekilen fotoğraflarından oluşan sergiler açıldı. 3 gün sürecek sanatsal etkinliklerin de startı verildi.

Bu yıl ilki gerçekleştirilen ve gelecek dönemlerde de sürmesi planlanan 'Adana'ya Güç Verenler' projesi kapsamında, farklı meslek ve sanat gruplarından aralarında Muzaffer İzgü, Etem Çalışkan ve DHA Bölge Temsilcisi Orhan Apaydın'ın da bulunduğu 25 kişi, 'karşılığında bir şey beklemeden Adana'ya hizmeti ödev saymış örnek kişiler' olarak yaklaşık 1 yıl önce belirlendi.

Projede ismi belirlenen kişilerin biyografilerinin hazırlanması ve özel ışıkla fotoğraflarının çekilmesi için kendileri ve yakın çevreleriyle uzun görüşmeler yapıldı. Görüşmelerin ardından belirlenen 25 kişinin, Caravaggio (karanlığı delen ışık) tekniğiyle uzun çabalar sonucu 25 bin kare fotoğrafı çekildi.

Çekimlerin ardından da her kişi için 40 sayfalık ayrı birer kitap hazırlandı. Kitaplarda, belirlenen isimlerin yaşam öyküleri, kendilerini tanıyanların anlatımları ve Caravaggio yöntemiyle çekilen portre fotoğraflarına yer verildi. Her kişi için bin adet olmak üzere 25 bin kitap bastırıldı.

Sanat Danışmanlığı'nı S. Haluk Uygur ve Koordinatörlüğü'ne de Nazan Gökkaya ile Erhan Yelekçi'nin yaptığı  projenin sanatsal etkinlikleri için Adana Büyükşehir Belediyesi Salonu'nda açılış töreni düzenlendi.

'ADANA'NIN VEFA PROJESİ'

Törende alkışlarla kürsüye gelen Proje Sanat Danışmanı S. Haluk Uygur, duygusal bir konuşma yaptı, Adana'ya güç verenlerin 25 kişiyle sınırlı olmadığına dikkat çeken Uygur, "Bu proje devam edecek ama şu anda bizim atelyelerimizde eğitim alan 25 fotoğrafçımız vardı. Kahramanlarımızı yaşarken onurlandırmak istedik. Uzun soluklu projenin yenileri için şimdiden çalışmaya başladık. Bu, Adana'nın bir vefa projesidir" diye konuştu.

Proje paydaşlarından Güney Rotary Kulübü Başkanı Osman Yanık, projenin parçası oldukları için mutlu olduklarını söyledi. Seyhan Rotary Kulübü Başkanı Emre Toğrul da Adana'ya güç verenlerin sonsuza dek unutulmaması için çaba gösterdiklerini anlattı.

KAHRAMANLAR SAHNEDE

Törende 25 kişinin fotoğraflarını çekenler de Proje Koordinatörü Nazan Gökkaya tarafından tek tek kürsüye çağrıldı. Duygusal anların yaşandığı törende, 25 kişi ve fotoğrafı çekenler birlikte anı fotoğrafı çektirdi.

SERGİ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Proje kahramanlarının fotoğraflarının sergilenebilmesi için mimar Mine Liman tarafından yeniden tasarlanan 75'inci Yıl Sanat Galerisi'ndeki sergi de büyük ilgi gördü. Yüzlerce kişinin bir anda akın ettiği fotoğraf sergisinde, proje kahramanları kendileri için ayrılan bölümlerde kitaplarını imzalayıp konuklarıyla ilgilendi.

KİMLER VAR?

Prof.Dr. Mithat Özhan (Çukurova Üniversitesi Kurucu Rektörü),

Prof. Dr. Mahir Gülşen (İlizarov Tekniğini Türkiye'ye getiren kişi),

Prof. Dr. Can Özşahinoğlu (Çukurova Üniversitesi eski rektörü),

Nihat Geven (Gazeteci, spor yazarı ),

Hüseyin Çelik (Adana Sağlık Turizmi Derneği kurucusu),

Prof. Yalçın Remzi Yüregir (Çukurova Devlet Konservatuvarı kurucusu),

Prof. Dr. Güneş Yüregir (ÇÜ Tıp Fakültesi- Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi kurucularından),

Elizabeth Ayas (İlk kız özel okulu olan Ayas Koleji'nin kurucusu),

Mahmut Hazım Kısakürek (Geleneksel tiyatronun Adana'daki temsilcisi),

Ferdane Bayıldıran, (Eğitimci, özel okul kurucusu),

Süleyman Girmen (Seyhan Ziraat Odası Başkanı),

Selami Tekkazancı (Eski önemli futbolcu)

Fevzi Acevit (Altınkoza Film Festivalini iki defa yeniden canlandıran kişi),

Çetin Yiğenoğlu (Yazar, gazeteci),

Teyfik Kısacık (Eski Fahri Konsolos, Çukurova Avrupa Birliği Çalışmaları Derneği Başkanı),

Prof. Dr. Cahangir Novruzov (ÇÜ Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü Ögretim Üyesi- Azerbaycan Devlet Sanatçısı),

Ali Duran Karakaya (Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı),

Orhan Apaydın (Gazeteci),

İsmet Atlı (Dünya ve olimpiyat şampiyonu güreşçi),

Dr. Ahmet İhsan Çay (Kent Konseyi Engelli Meclisi kurucusu),

Süleyman Onatça (TÜRKONFED Başkanı),

Etem Çalışkan (Hattat, ressam, gazeteci),

Toktay Sökmen (Türkiye'de ilk çocuk korosu ve Divan Musiki Cemiyeti kurucularından),

Muzaffer İzgü (Yazar)

Sinan Tanyıldız (Gazeteci).

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Orhan Apaydın Etem Çalışkan Muzaffer İzgü Seyhan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title