Haberler

Adana'da Dev Bankacılık Buluşması

Adana'da dev bankacılık buluşması Bankacılara sorunlarını anlatan sanayiciler, darbe girişimine adı karışmayan firmaların da bankalarla kötü ilişkileri olmasından yakındı Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, Maliye Bakanlığı tarafından kendilerine bildiren firmalar dışında...

Adana'da dev bankacılık buluşması

Bankacılara sorunlarını anlatan sanayiciler, darbe girişimine adı karışmayan firmaların da bankalarla kötü ilişkileri olmasından yakındı

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, Maliye Bakanlığı tarafından kendilerine bildiren firmalar dışında bankaların herhangi bir firmayla birlikteliği reddetmesinin söz konusu olmadığını vurguladı

Aydın, yılın ilk 3 ayını son 5 yılın en büyük kredi hacmiyle açtıklarını, mümkün olduğunca kredi nasıl verilir onun gayreti içerisinde olduklarını ifade etti

ADANA - Adana'da çok sayıda bankanın genel müdürü, iş adamlarıyla buluşarak ekonomik sorunlar ve çözüm önerilerini ele aldı. Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın Maliye Bakanlığı'nın kendilerine bildirdiği firmalar dışında bankaların darbe girişimine adı karıştığı gerekçesiyle herhangi bir firmayla birlikteliği reddetmesinin söz konusu olmadığını vurgulayarak, "Bizim tüm firmalara yaklaşımımız aynıdır. Aksi sabit oluncaya kadar tüm firmalar darbenin dışında, kredilendirilmesi gereken, rekabet içerisinde olması gereken firmalardır" dedi.

Adana Sanayi Odası ev sahipliğinde, Ziraat Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Türkiye Halk Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenoğlu, Vakıflar Bankası Genel Müdürü Halil Aydoğan, QNB Finansbank Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Şahinbaş, Türkiye Sinai Kalkınma Bankası Genel Müdürü Suat İnce, TBB Genel Sekreteri Ekrem Keskin, Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze, Ziraat Katılım Bankası Genel Müdürü Osman Arslan ve TBB Kurumsal İletişim Sorumlusu Cemil Güler ile işadamlarnın katılımıyla 'Ekonomi İstişare Toplantısı' düzenlendi.

Toplantının açış konuşmasını yapan Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, 15 temmuz darbe girişiminin ardından bankaların işletmelere yaklaşımları konusunda rahatsızlıklar bulunduğunu dile getirerek, ilk aşamada yürürlüğe giren Kanun Hükmünde Kararnamelerin etkisiyle bankaların şirketlere karşı aşırı hassasiyet gösterdiğini dile getirdi.

Bu durumun kredi mekanizmasını olumsuz etkilediğini ifade eden Kıvanç, bu sıkıntılar fark edildikten sonra hükümetin 29 Ekim tarihinde 675 sayılı KHK ile bankacıların sıkıntı ve tereddütlerini giderecek yeni düzenleme yaptığını anımsattı.

Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan liste dışında yer alan gerçek ve tüzel kişilere sağlanan kredilerle ilgili banka ve finans kuruluşları ile çalışanlarının cezai sorumluluklarının ortadan kalktığına değinen Kıvanç, "Yapılan düzenleme ertesinde piyasalarda belirli bir düzelme görülse de, finans kesiminin önemli bir bölümünün şirketlere karşı olumsuz tutumları devam etmektedir" dedi.

ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, Hükümetin Eximbank kanalıyla şirketlere 5 ila 10 yıl arasında değişen vadelerde uzun dönemli yatırım kredisi kullanma imkanı sağlarken, bankalar bu tür kredilere yeteri kadar destek vermediğine de değinen Kıvanç, hükümet tarafından çıkarılan sicil affına da bankaların yeterince destek vermediğini kaydetti.

Ziraat Bankası ve TBB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın ise Maliye Bakanlığı'nın kendilerine bildirdiği firmalar dışında bankaların darbe girişimine adı karıştığı gerekçesiyle herhangi bir firmayla birlikteliği reddetmesinin söz konusu olmadığını anlatarak, "Bizim tüm firmalara yaklaşımımız aynıdır. Aksi sabit oluncaya kadar tüm firmalar darbenin dışında, kredilendirilmesi gereken, rekabet içerisinde olması gereken firmalardır. Biz o tarz yanlış yapmıyoruz. Sahada yapan arkadaşlar varsa bilelim, o arkadaşları da uyaralım. Böyle bir problem oldu kısa bir süre ama şimdi olmaması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Eximbank ve sicil affına yönelik de konuşan Hüseyin Aydın, "Eximbank ciddi imkanlar sağlıyor ama onlar kadar cömert olamamanın sıkıntılarını yaşıyoruz. Gayret göstereceğiz. Sicil affından dolayı kişinin krediye erişememesi diye bir durum söz konusu değildir. Sicil affı aradaki parametrelerden birisidir. Biz de rica ediyoruz, meslektaşlarımıza söylüyoruz. Mümkün olduğunca kredi nasıl verilir onun gayreti içerisindeyiz. Ekonomiler daraldığı dönemde bazen stoka çalışmak zorunda kalırsınız. Konjonktürel olduğu zaman da stoka çalışırsınız böyle dönemde taze kaynak yerine kredilerin yapılandırılması gerekebilir. Türk bankacılık sektörü, yapılandırmanın zimmetle cezalandırıldığı ülkemizde, 58 milyar liralık kredi bu yasal düzenleme yapılmadan kendisini yapılandırmış bir sektördür. Zimmet maddesi kaldırılmamıştır altta tali bir düzenleme yapılmıştır. Konjonktür gereği bankacılık yasalarına uygun bir şekilde bir kredinin yapılandırılmasının zimmet olmadığının alt notu düşülmüştür" ifadelerini kullandı.

Ziraat Bankası ve TBB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, yılın ilk 3 ayını son 5 yılın en büyük kredi hacmiyle açtıklarını sözlerine ekleyerek, sanayicilerin yatırım yapma, bankaların da kredi verme iştahı taşıdığını kaydetti.

Basına kapalı olarak devam eden toplantıda, işadamları ile banka yöneticileri ekonomik sorunları ve çözüm önerilerini ele aldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Türkiye Bankalar Birliği Maliye Bakanlığı Hüseyin Aydın Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title