Haberler

Adana - Ailelere, 'Peyote Kaktüsü' Uyarısı

Ailelere, 'peyote kaktüsü' uyarısıAdana'da psikiyatrist Cengiz Cengizis, içinde 'meskalin' maddesi bulunan peyote kaktüsünün çok bilinmese de gençler arasında uyuşturucu olarak kullanıldığını. yasal olarak da bir suç olmadığını belirterek aileleri uyardı.

Ailelere, 'peyote kaktüsü' uyarısı

Adana'da psikiyatrist Cengiz Cengizis, içinde 'meskalin' maddesi bulunan peyote kaktüsünün çok bilinmese de gençler arasında uyuşturucu olarak kullanıldığını. yasal olarak da bir suç olmadığını belirterek aileleri uyardı. Aşkım Tüfekçi Çukurova Devlet Hastanesi'nde görevli psikiyatrist Cengiz Cengizis, bölgede gençler arasında yoğun olarak tüketildiği ortaya çıkan peyote kaktüsü ile kamu hastanelerinde görevli 3 uzman hekimle birlikte çalışma başlattı. Kamuoyunda yaygın olarak bilinmeyen ancak gençler arasında yaygın olarak tüketildiği saptanan kaktüsle ilgili bir sunum hazırlayan Cengiz Cengizis ile arkadaşları, bu durumu Antalya'daki bir tıp kongresinde meslektaşlarına anlattı. Peyote kaktüsünün kullanımın saptanması için ileri kan testlerinin yapılması gerektiğini belirten Cengiz Cengizis, hekim ve kolluk kuvvetlerinin de bilinçlendirilmesini istedi. Söz konusu bitkinin kullanılması durumunda geçici halisülasyona neden olduğunu, ancak bunun ileride farklı uyuşturuculara geçiş maddesi olarak düşünülmesi gerektiğini anlatan Cengizis, "Bu bitki, peyote kaktüsü olarak biliniyor. Kuzey Amerika ve diğer bölgelerde bilinen bir madde. Bölgemiz içinde çok tehlikeli olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu madde uyuşturucu özelliğine sahip ve içinde 'meskalin' maddesi içeriyor" dedi.

BÜYÜK TEHLİKE

Peyote kaktüsüne ulaşmanın çok kolay olduğunu ve bunun herhangi bir yasal olarak suç olmamasının büyük tehlike yarattığını belirten Cengizis şöyle devam etti:

"Bu maddenin bölgemizde yoğun olarak bulunduğunu tespit ettik. Bu maddenin özellikle ebeveynler tarafından bilinmesini istiyoruz. Yasal olarak kullanılması suç olmayan bu madde, gençler arasında hızla yaygınlaşıyor. Bu nedenle, aileler ve bunu tanımayan güvenlik güçleri ve hekimler dikkatli olmalı. Bu maddeyi kullanan kişi, ileri dönemlerde başka uyuşturucu maddelere geçiş yapabilir. Çiçekçilerde ve internet üzerinden satın alınabiliyor. Bu konuyla ilgili olarak kamu hastanelerinde görevli 3 uzman hekim arkadaşımla tehlike saçan kaktüsle ilgili olarak."

Cengizis, peyote kaktüsü, çiçekçilerde ve internet sitelerinde 5 ile 20 lira arasında satılıyor.

MÜCADELEMİZ DEVAM EDİYOR

Adana Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Kürşat Arıkan ise madde bağımlılığı ile ilgili her türlü çalışmaya destek verdiklerini söyledi. Arıkan, "Madde bağımlılığı hem ülkemizin, hem de bölgemizin problemlerinden biridir. Adana Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği olarak, madde bağımlılığına çok önem veriyoruz. Buna karşı bakanlığımızın 2016 eylem planı içinde bizde genel sekreterlik olarak madde bağımlılığı ile ilgili olarak, etkin bir rol oynamak istiyoruz" dedi.

Peyote kaktüsü, çiçekçilerde ve internet sitelerinde 5 ile 20 lira arasında satılıyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çukurova Antalya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title