Haberler

Adalet Bakanı Bozdağ, Sanayicilere Yargıda Yapacakları Reformları Anlattı

Adalet bakanı Bekir Bozdağ, İstanbul Sanayi Odası'nın aylık olağan meclis toplantısına katıldı.

Adalet bakanı Bekir Bozdağ, İstanbul Sanayi Odası'nın aylık olağan meclis toplantısına katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Bozdağ, yargının içinde bulunduğu sorunların çözümü için hayata geçirmeyi planladıkları projeleri anlattı. Şu anda Türk yargısının çok büyük bir iş yükü altında olduğunu söyleyen Bozdağ, "İş yükünün yoğunluğu adaletin zamanında tesis etmesine engel olduğu gibi, adaletin doğru tecelli etmesine, terazinin doğru tartmasına da büyük bir engel olmaktadır" dedi.

"İŞ YÜKÜNÜ AZALTMALIYIZ"

En önemli önceliklerinin mahkemelerdeki iş yükünü azaltmak olduğunu vurgulayan Bozdağ, "Yargıya gitmeden uzlaşmazlıkların çözümünü sağlayan yeni mekanizmalar kuracağız" dedi.

Bozdağ, "Yargıda alternatif çözüm yöntemlerini daha etkin bir şekilde uygulayacak, kapsamını genişletecek önemli reformlara önümüzdeki günlerde imza atacağız... Hakim ve mahkeme sayısı artırılmadan yargıyı hızlandırma imkanınız yok. Son 12 yıl içerisinde hakim ve savcı sayımızı yüzde 57 oranında, mahkeme sayısını da adli yargıda yüzde 68 oranında, idari yargıda da yüzde 41 oranında artırmış olduk" diye konuştu.

İSTİNAF MAHKEMELERİ

2004 yılında istinaf yargı yolunun yasal altyapısının oluşturulduğunu, ancak bugüne kadar hayata geçirilemediğini belirten Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "20 Temmuz 2016 itibariyle istinaf yargılamasını fiilen hayata geçirecek adımı atıyoruz" dedi.

Bu mahkemelerin bir denetim yolu olmadığını, ikinci derece yargılama mahkemeleri olduğunu dile getiren Bakan Bozdağ, istinaf mahkemelerinin Yargıtay ve Danıştay'ın önünde olmayacağını, ikinci derece yargılama yapan mahkemeler olacağını söyledi.

Bozdağ, "'İstinaf gelirse yargılama süreleri daha uzar' eleştirileri yapılıyor. Bu doğru değil, Bu eleştiriyi yapanlar esasında istinafın ne anlama geldiğini bilmeyenlerdir. İstinaf geldiği zaman yargı hızlanacaktır. Neden hızlanacaktır? Çünkü ceza yargılamasının yüzde 91'i, hukuk yargılamasının yüzde 98'i, idari yargılamanın da yüzde 80'i istinafta kesinleşecektir. Yargıtay'a ve Danıştay'a dosyalar gelmeyecektir" diye konuştu.

"PİYANGODAN ÇIKAR GİBİ MAHKEME ÇIKMAYACAK"

Türkiye'nin ihtisas mahkemelerini de çoğaltması gerektiğini söyleyen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Biz gerekli değişiklikleri yaptık. HSYK birden fazla konuda, birden fazla mahkemenin olduğu yerlerde, hangi mahkemelerin hangi tür davalara bakacakları yetkisine sahiptir. Piyangodan çıkar gibi mahkeme çıkmayacak, herkes hangi mahkemeye gideceğini bilecek" dedi.

"MAHKEME NE ZAMAN BİTECEK?" BELGESİ

Yargıda zaman yönetimi diye yeni bir adımı da hayata geçireceklerini vurgulayan Bozdağ, "Türkiye'deki dava süreleri gerçekten uzun. Bizim bunu kısaltacak adımlar atmamız lazım. Projemizi hayata geçirdiğimizde, bir vatandaş savcıya başvurduğunda, mahkemeye dava açan bir vatandaş, davasını açtığı, şikayette bulunduğu anda, işinin ne kadar sürede sonuçlandırılacağına dair kendisine bir belge verilecek" dedi. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Sanayi Odası Bekir Bozdağ Danıştay Yargıtay Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title