Haberler

Adalet Bakanı Bozdağ Cizre'de

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Şırnak’taki temas ve ziyaretinin ardından beraberindeki heyet ile Cizre’ye geçti.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Şırnak'taki temas ve ziyaretinin ardından beraberindeki heyet ile Cizre'ye geçti.

Şırnak'taki temas ve ziyaretlerinin ardından Cizre'ye gelen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve beraberindeki heyeti Cizre Kaymakamı Mehmet Şamil Horasanlı, AK Parti İlçe Başkanı Bedirhan Şık ve çok sayıda vatandaş karşıladı. Bakan Bozdağ, kaymakamlık önünde bekleyen halkla selamlaşıp vatandaşların dilek ve sorunlarını dinledi.

Bozdağ daha sonra Cizre Kaymakamı Mehmet Şamil Horasanlı'yı makamında ziyaret etti. Kaymakamlık makamında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Bozdağ, çözüm sürecinin kendileri için son derece önemli olduğu ve Türkiye'de yaşanan barış süreci hem Şırnaklıları hem Cizrelileri hem de bütün insanları mutlu ettiğini söyledi. Bakan Bozdağ, "Milletimizin talebi bu sürecin kalıcı olması ve artık Türkiye'de gözyaşının olmadığı kanın akmadığı şiddetin son bulduğu bir iklimin normal iklime dönüşmesi milletimizin talebidir. 30 Mart yerel seçimleri ve 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimleri esasında milletimizin çözüm sürecine onayı ve vize verme anlamını da taşır. Çünkü gereken CHP, gerek MHP bu sürecin aleyhinde epey açıklamalar yaptılar. Her yerde vatandaşın bu sürece oy vermemesi konusunda bir kampanya yürüttüler ama buna rağmen milletimiz partimizi birinci yaptı ve Cumhurbaşkanımızı birinci turda seçti. Bu çözüm sürecine de verdiği bir onaydır o nedenle de 62. Cumhuriyet hükümeti kurulurken milletimizin verdiği bu onayı hükümet olarak bir talimat olarak kabul ettik" dedi.

"İLK DEFA BİR HÜKÜMET PROGRAMINA ÇÖZÜM SÜRECİ KONULDU"

"İlk defa cumhuriyet hükümetlerinden 62. hükümetin programına Çözüm Süreci konulmuştur" diyen Bozdağ, şunları kaydetti:

"Biz bu sürecin başarıya ulaşmasını artık her türlü şiddetin Türkiye'de sona ermesini istiyoruz ve o nedenle de bu sürecin samimiyetle yürümesi gerektiğine inanıyoruz. Bu konuda çok ciddi adımlar bu güne kadar atıldı bundan sonrada elbette atılacak. En son yaptığımız yasal düzenleme esasında bu güne kadar devlet politikası, hükümet politikası olarak yürüyen çalışmanın meclisten onay alması bir yasal alt yapısının oluşması bunun artık bir millet politikası olduğunu gösterir. O yüzden bu süreç barış iklimi hem devletin arzu ettiği hem hükümetimizin devlet adına yürüttüğü hem milletimizin talebi olan artık bir politika olmuştur. Çözüm süreci millet iradesini yansıtıyor. Biz bu sürecin başarıya ulaşacağını inanıyoruz. Epey mesafe kat edildi Sayın Başbakanımızın da ifade ettiği gibi artık yolun yarısı geçildi. Bir dönüşü yok ve bu neticeye inşallah ulaşacaktır. Yalnız Şırnak ziyaretinde de ve Cizre'deki vatandaşlarımızın da bu iklimden çok memnun olduğunu ve bu iklimin kalıcı olmasını arzu ettiğini gösterdi. Diyarbakır'da da aynı fotoğrafı gördüm Lice'ye de gittim Lice'de de vatandaşlarımızın aynı istek içerisinde olduğunu gördüm inşallah bu iklim kalıcı olur."

"OKUL YAKMALARINI DOĞRU BULMUYORUM"

Cizre'de ateşe verilen okullarla ilgili açıklama yapan Bozdağ, "Bunlar doğru şeyler değil. Çözüm sürecine herkesin katkı sunması lazım bir yandan sürecin ilerlemesini arzu ederken öte yandan her türlü şiddet eyleminin son bulması doğru olandır. Şiddet eylemlerini kimse arzu etmiyor ama biz bunu çok iyi biliyoruz bu çözüm sürecinden ve bu barış ikliminin kalıcı olması iradesinden rahatsız olan çok çevre var. O yüzden bu süreç bir çok provokasyonda açık süreç ama halkımızın sağduyusu milletimizin yaklaşımı bu güne kadar pek çok olumsuz adımı eylemi boşa çıkardığı gibi bundan sonra olacak provokasyonları da boşa çıkaracaktır. Tabii sona yaklaştıkça belki provokatif eylemler artacaktır ama bu iyi yolda olduğumuzu gösteriyor tabi bunların olması arzu edilir şeyler değil. Yani artık Türkiye'de yol kesmelerin, adam kaçırmaların, yatırımların engellenmesi müteahhitlerin araçlarının yakılması kabul edilebilir şeyler değildir. Bir yandan barış bir yandan çözüm diyenlerin yaptıkları bu eylemlerinde doğru olmadıkları herkesin buna karşı olduğu da çok açıktır" diye konuştu.

"KÜRTÇE ÖZEL EĞİTİM KURUMLARINDA EĞİTİM VERİLMESİNE YASAL BİR MANİ YOKTUR"

Okullarımızda eğitimimizde bir sorun yok. Şu anda biliyorsunuz özel öğretim kurumlarında Kürtçe eğitime izin veren yasal bir düzenleme var. Bugün orta öğretim kurumlarında Kürtçe seçmeli ders şu anda Kürtçe öğretmenler ataması yapıyoruz. Şırnak'a 7 tane Kürtçe öğretmeni atadık. Özel eğitim kurumlarında da Kürtçe eğitime izin verdik izin alan herkes bu okulu açabilir" diyen Bozdağ, "Ama görüyoruz ki bazı yerlerde herhangi bir izin müracaatı yapmadan bir Fiili durum yaratman isteyenler var bunlar samimi değiller iyi niyetli hiç değiller. Çünkü okul açılmasına devlet yasa çıkararak onay vermiş. Hiçbir engel yok yani hiç kimse izin almadan Diyelim ki vergi kaydı yapmadan Esnaf odasına kayıt yapmadan bakkal bile açamıyor okul açmak içinde milli eğitim bakanı izni lazım Kürtçe özel eğitim kurumlarında eğitim verilmesine yasal bir mani yoktur. Devletin bunu engelleme gibi bir çabası da yoktur. Biz aksine bu konudaki çalışmaların yapılmasını arzu ediyoruz. İstediğimiz şey sadece yasalara uyulmasıdır herkes yasalara uyacak ki işler sağlıklı yürüsün. Eğitim bundan Daha az değil Daha çok önemli bu yüzen eğitim konusun da herhangi bir engel yoktur herhangi engelleme yoktur yasanın ön gördüğü şartları yerine getiren herkes eğitim yapabilir.

Eğitimden istifade edebilir bu imkanı kullanabilir ama bunu bahane ederek etrafı terörize etmek kabul edilebilir bir durum değil. Sonuçta tahrip edilen bazı okullarımız var o okullar Şırnak'ta yaşayan vatandaşlarımızın evlatlarının iyi yetişmesi, ailesine, ülkesine faydalı olması için eğitim veriyorlar tabi bu tür eylemler en fazla bölgede okuyan çocuklarımıza ve onların ailelerine zarar veriyor. Keşke herkes kime zarar verdiğine bir baksa kendi kendine zarar veren bir yaklaşım kabul edilebilir bir durum değildir. Umarız bundan sonra böylesi şeylerde olmaz ben bunların bir karalama kampanyası olduğunu ve çözüm sürecine dönük provokatif hareketler olduğunu düşünüyorum. Bu okullarımızda eğitime ara verilmeyecek ve o hasarlar süratli bir şekilde giderildi gideriliyor eğitim aynen devam edecektir" dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve beraberindeki kalabalık daha sonra Cizre Kaymakamlığından ayrılıp Kale Mahallesinde bulunan AK Parti İlçe Teşkilatına geçti. Teşkilat önünde bekleyen partililerle selamlaşan Bozdağ, AK Parti İlçe Başkanı Bedirhan Şık ve parti yöneticileri ile bir araya geldi. Bozdağ yaklaşık yarım saatlik görüşmenin ardından adliye Sarayına geçti. Bozdağ'ı, adliye girişinde Cizre Cumhuriyet Başsavcısı Cuma Çoban, cumhuriyet savcıları, hakim ve adliye çalışanları karşıladı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Cizre Adliye Sarayında hakim ve savcılarla yaklaşık bir saat görüştükten sonra Van'a gitmek üzere özel uçakla Cizre'den ayrıldı. - ŞIRNAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Bekir Bozdağ Ak Parti Şırnak Cizre Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title