Haberler

Adalet Bakanı Bozdağ: (2)

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, seçmen listelerinin sızdırılmasının ardından yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, "Önümüzdeki seçimlerde YSK'nın seçmenlere ait verileri şu anki şekliyle bütün detayları gösterecek şekilde vermesinin önüne geçecek yasal düzenleme yapacağız, bunun hazırlıkları sürüyor.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, seçmen listelerinin sızdırılmasının ardından yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, "Önümüzdeki seçimlerde YSK'nın seçmenlere ait verileri şu anki şekliyle bütün detayları gösterecek şekilde vermesinin önüne geçecek yasal düzenleme yapacağız, bunun hazırlıkları sürüyor. Seçmen listelerini yine partilere verecektir, sandık esaslı verecektir" dedi.

Bozdağ, "Türk Hukuk Sisteminde Aile, Çocuk, Kadın Çalıştayı"nın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Seçmen listelerinin sızdırılmasının ardından Bakanlığın yaptığı yeni çalışmaya ilişkin sorular üzerine Bozdağ, şunları söyledi:

"Yüksek Seçim Kurulu yasa gereği seçmenlere ait verileri siyasi partilere belli bir usulle vermektedir. Bu uygulama 2008'den itibaren devam etmektedir. Ortaya çıkan bilgilere baktığınızda bunun 2009 yılı itibarıyla seçmenler olduğu görülür. Yani içinde çocuklar, seçmen olmayan kişiler yok.

Tamamen 1991 ve önceki doğumlara ait veriler olduğunu görüyoruz. Bunun YSK veya bir parti üzerinden sızma ihtimalini ben görmüyorum. Çünkü bu ancak elle verilebilir işin doğrusu. Çünkü verilerin tamamı bir arada. YSK yasa gereği bunu seçime giden bütün partilere verir sadece bir partiye değil bütün partilere veriyor. Bu partilerden kim üzerinden sızdığına ilişkin birtakım değerlendirmeler yapılıyor.

Zannedersem tarih yanlış olabilir ama CHP bu listeleri de kendi sitesinde yayınladığına dair ya da bunların başka partiler üzerinden başka yere intikal ettiğine dair şu anda veriler var. Tabii bunlarla ilgili adli soruşturma devam ediyor. Soruşturma sonucunda bu işin aslı ortaya çıkacaktır. Hangi partiden, hangi yerden çıktığına ilişkin daha net sonuçları görme imkanımız olacaktır. İlk verilere baktığımızda CHP üzerinden bunun paylaşıldığına dair şeyler de var ama bunun ancak adli tahkikat üzerinden netleşebilecektir."

"Sandık ve seçmen isimlerini sadece..."

Seçim kanununda ve diğer kanunlarda bir yenileme çalışması yaptıklarını ifade eden Bozdağ, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun, Siyasi Partiler Kanunu ve Milletvekili Seçimi Kanunu'nun da bu çerçevede yenileceğini bildirdi.

Bakan Bozdağ, şunları kaydetti:

"Bu olay da bize gösterdi ki seçmenlere ilişkin verileri, bazı verileri saklayarak verme konusunda bir adım atmak lazım. Onun için önümüzdeki seçimlerde YSK'nın seçmenlere ait verileri şu anki şekliyle bütün detayları gösterecek şekilde vermesinin önüne geçecek yasal düzenleme yapacağız, bunun hazırlıkları sürüyor. Seçmen listelerini yine partilere verecektir, sandık esaslı verecektir. Ancak bilgiler anonimleştirilecektir. Sadece isim, soyisim ve sandık numarası. Yani adrestir, doğum yeri, doğum tarihi verilmeyecektir. Bunlar seçmen bilgi katlarında yer alacak seçmenlere verilecektir ama siyasi partilere verilen listede isimler ve sandık numaraları olacak, onun dışında herhangi bir veri paylaşımı yapılmayacaktır. Şu anda bizim düşündüğümüz formül böyle bir formül. Yoksa siyasi partilere verileri hiç vermemek değil belirttiğim usulle sandık ve seçmen isimlerini vermeyi esas alan bir düzenleme hazırlığındayız."

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Yüksek Seçim Kurulu Bekir Bozdağ Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title