Haberler

ABD Ordusu Boru Hattı Projesini Durdurdu

Güncelleme:

Kuzey Dakota eyaletinde aylardır protestolara yol açan ve polis ile bölgedeki Kızılderilileri karşı karşıya getiren boru hattı projesi durduruldu.

Yoğun gösterilere yol açan Kuzey Dakota'daki boru hattı projesi için yeni bir rota belirlenecek. Ancak, bir ay sonra gerçekleşecek başkan değişikliğiyle Trump'ın projeye onay vermesi bekleniyor.

4 MİLYAR DOLARAK MAL OLACAK

ABD Ordusu Mühendislik Birimi (USACE) Sözcüsü Jo Ellen-Darcy, yazılı açıklamayla boru hattı projenin durdurulduğunu ve yeni bir rota belirleneceğini duyurdu. Darcy, "Bu işi sorumlu bir şekilde tamamlamanın en iyi yolu, alternatif bir rota bulmak olacaktır." dedi.

Yaklaşık 4 milyar dolara mal olacak Dakota Petrol Boru Hattı projesi, Bakken'den çıkarılan ham petrolün Güney Dakota ve Lowa eyaletlerinden geçirerek Illinois'e taşınmasını sağlayacak. 1886 kilometrelik dev hat, dört eyalet ve 50 şehirden geçecek.

Büyük oranda tamamlanan projenin sadece Kuzey Dakota bölümü kaldı. Boru hattının geçiş güzergahı olarak başlangıçta Kuzey Dakota'nın başkentine yakın bir nokta belirlenmişti. Ancak söz konusu rota, başkente içme suyu sağlayan kaynaklara zarar vereceği endişesiyle iptal edilmişti.

TRUMP PROJEYİ ONAYLAYABİLİR

Projenin Kuzey Dakota bölümünün yaşadıkları yere kaydırılması üzerine protesto gösterilerine başlayan Standing Rock Sioux yerlileri, hattın geçeceği yerlerde kutsal saydıkları mezarların olduğunu ve çevrenin de büyük zarar göreceğini savunuyor. Haftalardır direnen göstericiler kar yağışı altında bile bölgeyi terk etmedi, ABD polisi yüzlerce Kızılderiliyi tutukladı.

Standing Rock Sioux yerlilerinin lideri 2. Dave Archambault, "Bu kararın ardından evlerimize dönmeyi ve kışı evde ailelerimizle birlikte geçirmeyi arzu ediyoruz." açıklamasını yaptı.

Ancak yerliler ve çevrecilerin sevinci kısa sürebilir. 8 Kasım'daki başkanlık seçimini kazanan Donald Trump, bir ay sonra oturacağı koltukta projeyi onaylayabilir. Trump, daha önce projeyi desteklediğini ilan etmişti.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Donald Trump Dakota Yaşam Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title