Haberler
BBC

ABD Menbiç'te Tarafların Çatışmasını Engellemek İçin Bölgeye Asker Konuşlandırıyor

ABD, Menbiç'te durumun "karmaşık bir hal" aldığını söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı, Irak Şam İslam Devleti'nin Menbiç'te herhangi bir şekilde var olmadığı konusunda Türkiye'yi temin etmek amacıyla kenti batısına Amerikan askerlerinin konuşlandırıldığını açıkladı.

Pentagon Sözcüsü Yüzbaşı Jeff Davis, düzenlediği basın toplantısında, Menbiç'teki durumun çok karmaşık bir hal aldığını belirtti.

Davis, "Menbiç içine ve civarına teminat sağlamak ve tarafların IŞİD haricindeki gruplara saldırmalarını caydırmak amacıyla koalisyonun bir parçası olarak ABD güçleri konuşlandırmak suretiyle gözle görülür bazı adımlar attık" dedi.

Pentagon Sözcüsü, bunun ABD güçleri için yeni bir misyon olduğuna da dikkat çekti.

Türkiye, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında El Bab'ın ardından Suriye'deki bir sonraki hedefin kuzeydeki Menbiç kenti olduğunu açıkladı.

Menbiç, Türkiye'nin yanı sıra Suriyeli Kürtler, Suriye hükümeti, Rusya ve ABD gibi iç savaşın kilit aktörlerinin de var olduğu ve büyük önem atfettikleri yerlerin başında geliyor.

ABD'nin Menbiç'e kaç tane asker gönderdiği açıklanmadı.

Ancak AFP'ye göre, halihazırda Suriye'nin kuzeyinde yerel güçleri eğitmek ve danışmanlık yapmak amacıyla 500 kadar ABD askerinin bölgede bulunuyor. Amaç tüm dikkatin IŞİD'e yoğunlaştırılması Pentagon Sözcüsü, ABD askerlerinin varlığıyla tüm aktörlerin dikkatini IŞİD'le mücadeleye yoğunlaştırmasının amaçlandığını da belirtti.

Menbiç, Kürt grupların oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri bünyesinde bulunan Menbiç Askeri Konseyi tarafından idare ediliyor.

Kürt ve Arapların oluşturduğu Menbiç Askeri Konseyi'ne bağlı güçleri eğitmek amacıyla bölgede Türkiye tarafından "terör örgütü" olarak kabul edilen Halk Savunma Birlikleri (YPG) de bulunuyor.

Türkiye, YPG'nin Fırat Nehri'nin doğusuna çekilmesini istiyor. YPG, Kasım ayında bunu kabul ettiğini açıklasa da Türkiye bu çekilmenin henüz gerçekleşmediğini öne sürüyor. Batıdaki köyler Suriye ordusuna devredildi Menbiç Askeri Konseyi de Rusya ile geçen hafta içerisinde varılan anlaşma kapsamında kentin batısındaki bazı yerlerin Suriye ordusuna devredilme işleminin tamamlandığını açıkladı.

Reuters'a konuşan Menbiç Askeri Konseyi Sözcüsü Şarfan Derviş, varılan anlaşmanın beş köyü kapsadığını ifade etti.

Derviş, "Devir işlemi tamamlandı" diye konuştu.

Geçen hafta içerisinde, Menbiç Askeri Konseyi, Rusya ile bir ittifak kurulduğunu ve bu kapsamda Türkiye ile desteklediği Özgür Suriye Ordusu'nun olası bir taarruzuna karşı koruma sağlaması amacıyla batıdaki bazı köylerin Suriye hükümetine bırakılmasını kabul ettiklerini açıklamıştı.

BBC

Türkiye Suriye Rusya Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title