Haberler

ABD ile İsrail Arasında 38 Milyar Dolarlık Anlaşma İmzalandı

WASHINGTON (AA) – ABD'nin İsrail'e 10 yılda 38 milyar dolarlık askeri yardım yapmasını öngören anlaşma iki ülke yetkilileri tarafından Washington'da imzalandı.

WASHINGTON (AA) – ABD'nin İsrail'e 10 yılda 38 milyar dolarlık askeri yardım yapmasını öngören anlaşma iki ülke yetkilileri tarafından Washington'da imzalandı.

ABD Dışişleri Bakanlığında düzenlenen törende mutabakat muhtırasına ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Thomas Shannon ile İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Danışmanı Vekili Jacob Nagel imza koydu. Törende Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice da bulundu.

ABD Başkanı Barack Obama, anlaşmanın imzalanmasından sonra yaptığı yazılı açıklamada, ülkesinin 2019-2028 dönemindeki 10 yılda İsrail'e 33 milyar dolar askeri finansman ve 5 milyar dolar füze savunma finansmanı olmak üzere toplam 38 milyar dolarlık yardımda bulunacağını bildirdi.

ABD'nin İsrail'in savunmasına olan "sarsılmaz taahhüdünü" vurgulayan Obama, "Yeni mutabakat muhtırası ABD tarihinde tek seferde yaptığı en büyük askeri yardım sözüdür." ifadesini kullandı.

İki devletli çözüme vurgu

Obama, İsrail'in kurulmasından bu yana ABD'nin bu ülkeye en yakın dost olduğunu, bu yardım sözünü İsrail halkı ve ülkenin geleceğine yönelik endişeleri nedeniyle verdiklerini kaydetti.

Bu endişelerle iki devletli çözümü savunduklarına vurgu yapan Obama, "İsrail'in demokratik bir Yahudi devleti olarak varlığını sürdürmesi ve gelişmesinin tek yolu, bağımsız ve sürdürülebilir bir Filistin'in gerçekleşmesidir." ifadesine yer verdi.

İsrail'e F-35 savaş uçağı

İki ülke arasında 2007'de yapılan son anlaşma 30 milyar dolarlık toplam yardım içeriyordu. ABD yönetimi, İsrail'e 2009'dan bu yana 23,6 milyar dolar askeri finansman, 3,4 milyar dolar da füze savunma finansmanı sağladı.

Yeni anlaşmayla 2019'dan itibaren ABD, İsrail'e 10 yıl boyunca her yıl 3,8 milyar dolarlık yardımda bulunacak. Yardım sayesinde İsrail, yeni nesil F-35'lerin alınması dahil olmak üzere savaş uçağı filosunu yenileyebilecek ve füze savunmasını güçlendirebilecek.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, İsrail'in ABD yardımını kullanarak 33 adet F-35 uçağı almasının planlandığı, ilk uçağın bu yılın aralık ayında teslim edilmesinin beklendiği belirtildi. Açıklamada, İsrail'in bu uçağı teslim alan ilk yabancı ülke olacağına işaret edildi.

?

Kaynak: AA / Güncel

Barack Obama Beyaz Saray Washington İsrail Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı 6 Mayıs Pazartesi 2024? Survivor kim kazandı? 6 Mayıs Pazartesi Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Gama Beyin Dalgaları: Ne İşe Yarar ve Nasıl Artırılır? Kabine toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine toplantısı kararları ne zaman açıklanacak, devam ediyor mu? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 6-7 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! Numeroloji nedir, nasıl hesaplanır ve ne işe yarar? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 6-7 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! Ömer canlı izle 2024! Star TV Ömer 54. bölüm canlı yayın izleme linki var mı? Ömer dizisi nereden izlenir? Ömer yeni bölümde neler olacak? Tarot Falı Nedir, Nasıl Yorumlanır ve Nasıl Bakılır? The King's Man: Başlangıç filmi oyuncuları kim? The King's Man: Başlangıç filmi konusu, oyuncuları ve The King's Man: Başlangıç özeti! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 6-7 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! 6 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 6-7 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 6 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 6 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 6 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title