Haberler

ABD Füzeleri de PYD'ye Gidecek

Güncelleme:

Amerikan Senatosu, bu hafta Suriye'de muhaliflere hava savunması verilmesini oylayacak. Karar alınırsa ABD, SDG'ye füze verecek ancak bu füzeler SDG üzerinden PYD'ye geçecek.

ABD senatosu bu hafta Suriye'deki muhaliflere taşınabilir hava savunma silahları verilmesinin önünü açacak olan bütçeyi oylayacak. Senatodaki Silahlı Kuvvetler Komitesi Başkanı da olan Cumhuriyetçi Parti Senatörü John McCain'in lobisinin başarılı olacağı ve bütçenin senatodan geçeceğinin büyük bir ihtimal olduğu konuşuluyor.

TRUMP ESAD'I İSTEMİYOR

ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump söylemde Suriye savaşının dışında kalmak istediğini belirten açıklamalar yapsa da önümüzdeki süreçte CIA ve Pentagon'un yardım ettiği muhalif gruplarla temasını eskisinden daha etkin bir şekilde sürdüreceği belirtiliyor. Zira Trump'ın Savunma Bakanlığı için aday gösterdiği James Mattis, Esad yönetiminin devrilmesinden yana. Mattis, Obama yönetiminin Ortadoğu politikasını yumuşak bulduğu için ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndan (CENTOM) istifa etmişti.

HAVA SAVUNMASI GELECEK

Trump yönetiminin bazı muhalif unsurlara stinger füzeleri vermeyle yetkilendirilmesinin ardından bütçe de onanırsa ülkenin bazı kesimlerine Suriye muhalefetinin öncelikli ihtiyacı olan bu silahların girmesinin önü açılacak. Ancak ABD bu tip yardımları "denetlenebilir" olarak gördüğü muhalif yapılara iletiyor. Halep kuzeyinde DEAŞ'le savaşan ve Ürdün sınırında oldukça düşük yoğunluklu çatışmalara giren bu gruplar ABD'nin Ürdün merkezli olarak kurduğu askeri operasyon birimi olan MOC'a bağlı. Yerleşim yerlerine yapılan hava saldırıları ise büyük ağırlıkla Halep ve İdlip'i hedef alıyor. ABD, buradaki muhaliflere hava savunma silahları vermiyor. En büyük yıkım ve muhaliflere yönelik en etkili Rus ve rejim saldırıları da bu bölgelerde. Yerel muhalif kaynaklar, ABD'nin hava saldırılarına uğramayan bölgelere hava savunma silahları vermeye hazırlanmasını 'gülünç' olarak yorumluyor.

SDG'YE VER ORADAN DA PYD'YE

Yerel kaynaklara göre Türkiye için asıl tehlike bu taşınabilir hava savunma silahlarının Demokratik Suriye Güçleri kanalıyla PYD/ Pkk'nın eline geçmesi olacak. Çünkü ABD, DEAŞ'e karşı en önemli güç olarak hala Pkk'nın silah yardımı almak için paravan olarak kullandığı Suriye Demokratik Güçleri'ni ve Pkk'nın Suriye yapılanması PYD'yi kabul ediyor. Öte yandan hem ABD hem de Rusya PKK güdümündeki Suriye Demokratik Güçleri'ni 'muhalif' olarak nitelendiriyor. Suriyeli muhalifler, önümüzdeki süreçte Suriye'ye girmesi beklenen bu füzelerin SDG'ye teslim edilmesiyle silahların Türkiye içine sokulmaya çalışacağını belirtiyor.

ORADA STINGER'E İHTİYAÇ YOK

Suriye'de çoğu muhalif grup hem Kuzey bölgelerinde DEAŞ'e karşı hem de iç kesimlerde rejime karşı savaşıyor. ABD güdümlü MOC'dan bazı piyade silahları alan bir grubun komutanı Yeni Şafak'a "ABD bu silahları PKK/PYD'ye karşı kullanmama karşılığında iletiyor. Ancak şu an Halep'i İran ve Rusya ile birlikte işgal eden PKK. Topraklarımızı savunamayacaksak bu silahlar ne işimize yarayacak. Bizim kuzey kırsalda da güçlerimiz var ve DEAŞ'e karşı savaşıyorlar. Uçakların tehdit etmediği bölgeye neden stinger füzeleri veriyorlar? Boşuna zahmet etmesinler" dedi. PKK/PYD'nin hem ABD hem Rusya hem de rejim güçlerinden silah ve mühimmat takviyesi aldığı biliniyor. (Kaynak: Yeni Şafak)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Donald Trump Suriye Rusya PKK Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title