Haberler

ABD Dışişleri Bakanı Kerry: Suriye'deki Uçuşlara Sınırlama Getirmeliyiz

Güncelleme:

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Suriye'deki uçuşlara sınırlama getirilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye, uzun süredir Suriye'de uçuşa yasak bölge oluşturulması gerektiğini söylüyordu. Haklılığı bir kez daha ortaya çıktı.

New York'da BM Genel Kurulu'na seslenen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye ile ilgili flaş açıklamalar geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, "Suriye'deki uçuşlara sınırlama getirmeliyiz. Bu, Suriye rejiminin ' El Nusra Cephesi'yle mücadele ediyorum' bahanesiyle sivil hedeflere saldırmasını engeller." dedi. Kerry, "Suriye savaş uçaklarının, meşru muhalefetin bulunduğu bölgelerde uçması sınırlandırılabilir. Biz bir an önce kritik noktalarda bulunan tüm hava araçlarının yere inmesini sağlamalıyız ve insani yardımların kesintisiz ulaşmasını temin etmeliyiz." şeklinde konuştu.

ABD-RUSYA İŞ BİRLİĞİ KONUSU

John Kerry, ayrıca Suriye'de insani yardımların güvenli bir şekilde ulaştırılabilmesi için uçuşa yasak bölge oluşturulması gerektiğinin altını çizdi. Kerry, ateşkes anlaşmasında da belirtildiği üzere Suriye'de ABD-Rusya askeri iş birliği için gerekli hazırlıklara devam ettiklerini belirtti.

Kerry, 'Başkan Obama'nın da verdiği talimat ile Rusya-ABD arasında askeri ve istihbarat alanlarında iş birliği hazırlıkları devam etmekte' ifadelerini kullandı. Kerry, ABD'nin Suriye'de hala barışçı bir çözümün mümkün olduğuna inandığını dile getirdi.

"TÜM UÇAKLAR HAVA SAHASINDAN ÇEKİLMELİ"

Dışişleri Bakanı, insani yardımların sorunsuz ulaştırılması için Suriye'de uçan tüm uçakların hava sahasından çekilmesini istedi. Kerry, ayrıca isim vererek öncelikli olarak Suriye ordusuna ait savaş uçaklarının bölgede hiçbir şekilde uçmaması gerektiğini belirtti.

"TÜM UÇAKLAR HAVA SAHASINDAN ÇEKİLMELİ"

Dışişleri Bakanı, insani yardımların sorunsuz ulaştırılması için Suriye'de uçan tüm uçakların hava sahasından çekilmesini istedi. Kerry, ayrıca isim vererek öncelikli olarak Suriye ordusuna ait savaş uçaklarının bölgede hiçbir şekilde uçmaması gerektiğini belirtti. Kerry, ayrıca dünya ülkelerinden Suriye'deki ateşkesi baltalamaya çalışan tüm taraflara yönelik desteği kesmelerini istedi. 'bizim yapmamız gerekn diplomatik kanalları kullanarak bu taşlı ve engebeli yoldaki en uygun çıkışı bulmak' dedi.

"MUHALİF GRUPLAR, FETİH EL ŞAM'A GÜVENDİ"

Kerry, Suriye'deki bazı muhalif grupların diplomasi ve politik yollarla çözüm çabalarını desteklemeyen Fetih el Şam (eski adıyla El Nusra Cephesi) gibi örgütlere güvendiklerini ve Suriye'de onların yanında savaştıklarını belirterek ABD'nin başka yöne bakmasını engellediklerini itiraf etti.

"GÜVENLİK KONSEYİ CENEVRE'Yİ DESTEKLEMELİ"

Suriye'nin geleceğini pamuk ipliğine bağlı olduğunu söyleyen Kerry, BM Güvenlik Konseyi ve Uluslararası Toplum'un Suriye'de varılabilecek bir barıştan umutlarını kesmemeleri gerektiğinin altını çizerek, ABD ve Rusya arasında Cenevre'de varılan ateşkes anlaşmasını desteklemeye devam etmeye çağırdı.

"PLAN MÜKEMMEL VE BAŞKA ALTERNATİFİ YOK"

Kerry, Cenevre'de varılan ateşkes anlaşmasının barışa giden yolda en mükemmel plan olduğunu ve alternatifinin bulunmadığını söyledi. Dışişleri Bakanı, Suriye'deki tüm muhalif grupların da vakit kaybetmeden bu anlaşmayı desteklemeye geçmeleri, jhatta onu yeniden canlandırmaları gerektiğini vurguladı.

TÜRKİYE'NİN HAKLILIĞI ORTAYA ÇIKTI

Suriye'de Fırat Kalkanı Operasyonu'nu sürdüren Türkiye, "uçuşa yasak bölge" teklifini gündeme getirmiş ve bu konuda destek talep etmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, "Güvenli alan haline getirdiğimiz yerlerin uçuşa yasak bölge ilan edilmesine yönelik kararlı bir duruş göstermeli ve birlikte çalışmalıyız." şeklinde açıklamalar yapmıştı.

Kerry'nin açıklamalarıyla Türkiye'nin haklılığı bir kez daha ortaya çıktı.

Kaynak: AA / Dünya

El Nusra Suriye Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title