Haberler

ABD'deki Türkiye Menşeli "Hat Boruları"Na Telafi Edici Vergi Kararı

Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, ABD'li yerli üreticilerin Türkiye ve Güney Kore menşeli "hat boruları"na açtığı davanın, anti-damping ve telafi edici vergiyle sonuçlanmasına ilişkin, Türk çelik sektörü olarak ABD çelik sektörüne herhangi bir zarar vermediklerini ve kararın son aşamada uygulamaya konulmamasını beklediklerini kaydetti.

Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, ABD'li yerli üreticilerin Türkiye ve Güney Kore menşeli "hat boruları"na açtığı davanın, anti-damping ve telafi edici vergiyle sonuçlanmasına ilişkin, Türk çelik sektörü olarak ABD çelik sektörüne herhangi bir zarar vermediklerini ve kararın son aşamada uygulamaya konulmamasını beklediklerini kaydetti.

Çelik İhracatçıları Birliğinden yapılan açıklamaya göre, ABD Ticaret Bakanlığının, Türk çelik sektörü aleyhine verdiği kararlara bir yenisi daha eklendi. Türk çelik sektörünün pazardaki payını engellemeye çalışan ABD'li yerli üreticilerin 2014 yılında Türkiye ve Güney Kore menşeli "hat boruları"na açtığı dava, anti-damping ve telafi edici vergiyle sonuçlandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Ekinci, ABD Ticaret Bakanlığının söz konusu soruşturmalarda gösterdiği taraflı tutumu devam ettirdiğini savundu. ABD'li üreticilerin karlarında daralma görüldüğünü ve yüksek kar etmek istediğinde ihracatçı durumdaki Türkiye'yi suçladığını vurgulayan Ekinci, şu görüşleri paylaştı:

"ABD Ticaret Bakanlığı ise soruşturmanın altındaki sebepleri araştırma gereksinimi duymuyor ve yargılamayı adil bir şekilde yapmıyor. Yerli üreticilerin baskıları doğrultusunda yanlı bir tutum sergiliyor. ABD'li üreticiler eğer gerçekten zarar ediyorsa bunun nedeni ithal edilen çelik değil. Söz konusu zarar, mevcut tesislerinin teknolojik yapısından, işletme zafiyetinden ve ayrıca petrol fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanıyor olabilir. Gerçekleri dile getirmeyen ABD'li üreticiler, sürekli Türk çelik üreticilerini suçluyor. Bu kararla ABD, Türkiye'den ithal ettiği her türlü çelik boru mamulüne bir önlem uyguluyor olacak. Politik ve ekonomik müttefikimiz olarak gördüğümüz, 2014'te 4,3 milyar dolar ticaret açığı verdiğimiz ABD'nin bu yanlı tutumu endişe verici."

Ekinci, ABD'li üreticilerin kar marjlarını artırmak için dampingsiz ve teşviksiz yani adil fiyatlardan ithalatı engellediğini belirterek, şunları kaydetti:

"ABD'li çelik üreticileri, Türk çelik üreticilerine göre çok avantajlı fiyatlarla imalat girdisi sağlarken ve ürünlerini bizden çok daha avantajlı fiyatlarla satarken nasıl oluyor da kendileri için tehdit oluşturuyoruz? Bunu anlamakta gerçekten zorluk çekiyoruz. Şunu da biliyoruz ki bizden şikayet edenlerin esas varmak istedikleri nokta, kendi ülke pazarlarında daha yüksek fiyattan tüketicilerine mal satıp karlılıklarını anormal şekilde yükseltmektir.

Biz Türk çelik sektörü olarak ABD çelik sektörüne herhangi bir zarar vermediğimize eminiz. Uluslararası Ticaret Komisyonu soruşturmaya devam ediyor. Beklentimiz kararın son aşamada uygulamaya konulmaması."

ABD'deki yerli üreticiler, 16 Ekim 2014 tarihinde Türkiye'nin yanı sıra Güney Kore menşeli "hat boruları" (line pipe) ithalatına karşı anti-damping ve telafi edici vergi soruşturmaları açılması için ABD Ticaret Bakanlığına şikayette bulunmuştu.

Bakanlık, 6 Ekim 2015'te nihai kararını duyurdu. Karar neticesinde Türkiye'ye uygulanacak anti-damping oranı 6,66 ile 22,95 arasında ve telafi edici vergi oranı ise 1,31 ile 152,20 arasında belirlendi.

ABD Ticaret Bakanlığının yerli üreticiler lehine aldığı karara karşın Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC) nezdindeki soruşturmalar sürüyor. Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun soruşturma sonunda iç piyasanın zarara uğramadığı yönünde karar vermesi durumunda, vergiler yürürlüğe konulmayacak.

Kaynak: AA / Ekonomi

Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı Namık Ekinci Güney Kore Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Hıdırellezde dilek dilemek günah mı? Hıdırellez kutlamak caiz mi, haram mı? Buca Belediyesi hangi parti? Buca Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Benzin ve Motorine indirim var mı? Benzin ve Motorine indirim gelecek mi, yapılacak mı? 5 Mayıs akaryakıt fiyatları! 5 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 5 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 5 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 5 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title