Haberler

ABD'de, "Özgecan Arslan Anı Bursu"Na Destek Etkinliği

ABD'nin başkenti Washington'da yaşayan Amerikalı Türkler, Uluslararası Kadınlar Günü kapsamında bir araya gelerek, düşük gelirli ve başarılı Türk üniversite öğrencileri için oluşturulan "Özgecan Aslan Anı Bursu"na destek verdi.

ABD'nin başkenti Washington'da yaşayan Amerikalı Türkler, Uluslararası Kadınlar Günü kapsamında bir araya gelerek, düşük gelirli ve başarılı Türk üniversite öğrencileri için oluşturulan "Özgecan Aslan Anı Bursu"na destek verdi.

Washington DC Amerikan Türk Derneği (ATA-DC) ve Türkiye'ye Köprü Vakfı (BTF) işbirliğinde her yıl Mart ayında gerçekleştirilen Uluslararası Kadınlar Günü etkinliğine, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ve eşi Sinem Kılıç ev sahipliği yaptı.

Kadınların toplumdaki yerinin iyileştirilmesine yönelik finansal kaynak yaratmak amacıyla düzenlenen "Kadın&Erkek Elele-Herkes İçin Eğitim" temalı etkinlikte bir araya gelen Amerikalı Türkler, Tarsus'ta öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan anısına başlatılan burs kampanyası için bağış topladı.

ATA-DC Başkanı Gizem Şalcigil White ve BTF Başkan Yardımcısı Ayşe Çağlayan Üstündağ, "Özgecan Aslan Anı Bursu" kapsamında şu ana kadar toplanan bağışların 22 bin dolara ulaştığını müjdelerken, bu fonun Özgecan'ın Tarsuslu hemşehrisi olan 5 kız ve erkek öğrencinin üniversite masraflarını karşılamak için kullanacağını kaydetti.

White ve Üstündağ, genç yaşta hayata gözlerini yuman Özgecan'ın ismini eğitime destek bursları aracılığıyla yaşatmak istediklerini vurgularken, "Kadın haklarını savunmak, kadın ve kızlarımızın toplumdaki yerinin güçlendirilebilmesi ve cinsiyet eşitliğinin önündeki engelleri kaldırabilmek, ancak kadın ve erkeklerin yan yana ve dayanışma içinde olması ile mümkün olabilir. Bu nedenle Özgecan Aslan Anı Burslarını, hemşehri olduğu Tarsus bölgesinden hem kız hem de erkek öğrencilerimize destek verecek şekilde düzenliyoruz. Cinsiyet eşitsizliği ve ayrımcılığını azaltmak için düşük gelirli öğrencilere burs sağlamanın en etkili araçlar olduğuna yürekten inanıyoruz" açıklamasında bulundu.

- "Sesi duyulmayan kadınların hayatında büyük fark yarattınız"

Her yıl Mart ayında kadın hakları alanında başarı kazanmış aktivist ve politikacıları Türk Amerikan toplumu ile buluşturan etkinliğin bu yılki özel konuğu ABD'nin eski Protokol Şefi Büyükelçi Capricia Penavic Marshall'dı.

ABD'de gelecek yıl yapılacak başkanlık seçiminde Demokratların başkan adayı olması beklenen Hillary Clinton'a yakınlığıyla bilinen Marshall'a kadın haklarına yönelik çalışmaları dolayısıyla "ATA-DC Uluslararası Kadınlar Günü Liderlik Ödülü" verildi.

Marshall, konuşmasında, ATA-DC ve BTF'ye Türk gençleri ve kadınlarına verdikleri destekten ötürü övgüde bulunurken, "Bugün, burada kadın olmanın gerçekte ne anlama geldiğini ve her birimizin taşıdığı sorumlukları düşünmemizi sağladınız. Biz, sadece kendimize karşı değil, sesini duyuramayan birçok kadına karşı da sorumluyuz. Sizler, sesi duyulmayan bu kadınların hayatında büyük fark yarattığınız için kendinizle gurur duymalısınız" ifadelerini kullandı.

Marshall, konuşmasında Clinton ve Obama yönetimleriyle birlikte Türkiye'ye yaptığı ziyaretlere değinerek, Türk kültürü, tarihi ve mutfağına olan hayranlığını da dile getirdi.

Ödül töreninin ardından AA'ya konuşan Marshall, aldığı ödülün kendisi duygulandırdığını belirterek, "Zarifçe hazırlanmış bu ödüle layık görüldüğüm için gurur duydum ve çok duygulandım" dedi.

Marshall, bununla birlikte Türk kadınlarının birbirine desteğinden de çok etkilendiğini anlatırken, "Bugün biraraya gelerek, yardıma ihtiyacı olan genç kadınların eğitimine destek olmaları, bu gençlerin gelecekte aynı desteği diğer kadınlara sunmasını sağlayacak. Bu çok anlamlı bir girişim" şeklinde konuştu.

- "Amacımız, başka Özgecan'lar olmasın"

Sefire Sinem Kılıç da kadınlar, çoçuklar ve Türk-Amerikan dostluğu yararına düzenlenen her etkinliğe büyük önem verdiklerini, ancak "Özgecan Aslan Anı Bursu" yararına düzenlenen etkinliğe ev sahipliği yapmaktan ayrı bir mutluluk duyduklarını söyledi.

Kadına yönelik suçların dünyanın her yerinde birçok acıya neden olduğunu dile getiren Kılıç, "Özgecan Arslan ne yazık ki sözün çok acı bittiği yer. Bu saatten sonra ne yaparsak yapalım, Özgecan'ı geri getiremeyiz ve bu yüzden içimiz çok acıyor. Ancak, şu anda verdiğimiz mücadele ve amacımız başka Özgecan'ların olmaması. Bu konuda elimizden birşey gelirse, ne mutlu bize" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Serdar Kılıç Washington Marshall Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title