Haberler

Trump'ın Adalet Bakanı da Rus Büyükelçi ile Görüşmüş

Güncelleme:

Adalet Bakanı Sessions'ın Rus Büyükelçi Kislyak ile kampanya döneminde iki kez görüşmesi ABD'yi sarstı. Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Flynn, aynı eylem yüzünden istifa etmişti.

ABD Adalet Bakanlığı, Bakan Jeff Sessions'ın 2016 yılında iki kez Rusya'nın Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak ile görüştüğünü ancak bu görüşmelerin hiçbirinin Ruslar ile Donald Trump'ın seçim kampanyası arasındaki bağlantılar hakkında olmadığını açıkladı.

GÖRÜŞMELERİ NORMAL KARŞILADI

ABD Adalet Bakanlığı Sözcüsü Sarah Isgur Flores, Sessions'ın 2016 yılında Rus Büyükelçi ile yaptığı görüşmeler hakkında AA'ya açıklamalarda bulundu.

Sözcü Flores, Sessions'ın 2016 yılında bir senatör ve Senato Silahlı Hizmetler Komitesi üyesi olarak 25 farklı büyükelçi ile farklı zaman ve mekanlarda görüşmeler yaptığını, bunlardan ikisinin Rusya'nın Washington Büyükelçisi Kislyak ile olmasının normal olduğunu söyledi.

Flores, bakan olmadan önce Senatodaki oturumda "Ruslarla irtibatının olup olmadığı" şeklindeki sorulara "hayır" diye cevap veren Sessions'ın senatörleri yanıltmadığını, çünkü kendisine doğrudan Ruslar ile Trump kampanyası hakkında sorular yöneltildiğini belirtti.

"TRUMP'IN KAMPANYASI İLE İLGİLİ DEĞİL"

Sessions'ın görüşmelerinin bir senatör olarak yaptığı rutin diplomatik temaslar olduğuna işaret eden Flores, temmuz ayında kalabalık bir ortamda, eylül ayında ise bir ziyarette Sessions ile Kisylak'ın görüştüğünü doğruladı. Ancak Flores, bu görüşmelerin hiçbirinin Trump'ın kampanyası ile ilgili olmadığını ifade etti.

SESSIONS İDDİALARI REDDETİ

Daha sonra konuyla ilgili kısa bir açıklama yapan Adalet Bakanı Sessions ise "(Trump'ın) Seçim kampanya konularını konuşmak için hiçbir Rus yetkili ile buluşmadım. İddiaların ne ile ilgili olduğunu bilmiyorum. Bunlar yanlış." değerlendirmesinde bulundu.

DEMOKRATLAR 'İSTİFA ETMELİ' DİYOR

Öte yandan Demokratlar, Rusların ABD başkanlık seçimlerine siber saldırı yoluyla müdahale ettikleri iddialarıyla ilgili olarak Federal Soruşturma Bürosunun (FBI) ve Adalet Bakanlığının yürüttüğü soruşturmaya artık Sessions'ın hiçbir şekilde müdahil olmaması gerektiğini savunuyor.

Demokratların Temsilciler Meclisindeki Azınlık Lideri California vekili Nancy Pelosi ise bir adım daha atarak, "Sessions'ın yalan söylediğini ve istifa etmesi gerektiğini" ifade etti.

SORUŞTURMA KARARI ALINDI

Yaşanan bu gelişmelerden sonra ABD'de Kongre'nin Cumhuriyetçi ve Demokratlardan oluşan komitesi, Rusya ve ABD Başkanı Trump'ın kampanyası arasındaki ilişkileri soruşturma kararı aldı.

İLK FİRE FLYNN OLMUŞTU

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn, Kislyak'la buluşmasını gizlediği için Şubat ayı ortasında istifa etmek zorunda kalmıştı. Trump daha göreve gelmeden Rus büyükelçiye Washington'ın yaptırımları kaldırma planından söz eden Flynn, buluşmayı uzun süre inkar etti ancak baskılara dayanamayıp koltuğunu bıraktı.

Flynn'ın Moskova'da 2015 yılında katıldığı bir davette Rusya lideri Vladimir Putin'le aynı masayı paylaştığı görüntüler, ses getirmişti.

KU KLUX KLAN SEMPATİZANI

Alabama Senatörü Jeff Sessions, Senato'da onaylanan ilk bakan olmuştu ancak özellikle geçmişte kullandığı ırkçı ifadeler nedeniyle tepki görmüştü.

Siyah-beyaz eşitliğine karşı çıkan Ku Klux Klan (KKK) örgütüne sempatiyle baktığı belirtilen 69 yaşındaki siyasetçi, Washington'daki en muhafazakar isimlerden biri.

1986 yılında federal hakimlik için önerilen Session'ın adaylığı, hakkındaki 'ırkçılık' suçlamaları sonrası Senato tarafından reddedilmişti. Sessions'ın siyah bir asistana, "Beyazlarla konuşurken dikkatli ol" dediği gündeme gelmişti.

Sessions'ın Adalet Bakanı olması gösterilerle protesto edilmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Adalet Bakanlığı Donald Trump Washington Rusya Politika Dünya Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title