Haberler

    AB Yanlısı Vekile Suikast

    İNGİLTERE'nin Avrupa Birliği içinde kalıp kalmamasının oylanacağı kritik referanduma bir hafta kala, İşçi Partisi'nden milletvekili Jo Cox (41) Leeds kenti yakınındaki Bristall köyünde uğradığı silahlı ve bıçaklı saldırıda yaşamını yitirdi.

    İNGİLTERE'nin Avrupa Birliği içinde kalıp kalmamasının oylanacağı kritik referanduma bir hafta kala, İşçi Partisi'nden milletvekili Jo Cox (41) Leeds kenti yakınındaki Bristall köyünde uğradığı silahlı ve bıçaklı saldırıda yaşamını yitirdi. Referandumla ilgili yürütülen kampanyalar askıya alındı. ateş etti ve bıçakladıAB yanlısı görüşleriyle bilinen, Cox Leeds Bristall Yorkshire'da 23 Haziran'da yapılacak referandum için yürütülen seçim kampanyası kapsamında yaptığı bir toplantı çıkışında silahlı ve bıçaklı saldırıya uğradı. Görgü tanıklarına göre, katil zanlısı Thommas Mair (52) Cox'a önce iki veya üç el ateş ettikten sonra bıçakladı. Kaçarken bir yaşlıyı da yaralayan zanlı, polis tarafından yakalandı. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Cox ise tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

    KAMPANYALAR DURDURULDU

    Cox'un ölümünün ardından olayı "Trajedi" olarak nitelendiren ve İngiltere'deki AB referandumu kampanyalarının askıya alınması gerektiğini söyleyen Başbakan David Cameron, "Eşi Brendan ve iki küçük çocuğunun acısını paylaşıyorum" diye konuştu. Cameron'un çağrısıyla beraber, ülkenin AB'de kalmasını isteyenler ve AB'den ayrılmayı (Brexit) savunanlar, yürüttükleri seçim kampanyalarını durdurduklarını açıkladılar. Cox'un mensubu olduğu İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn'de Parlamento Meydanı'nda diğer vekillerle bir araya geldi. Corbyn, burada yaptığı açıklamada Cox için "Muhteşem bir kadın. İnsan hakları, barış ve adalet için mücadele eden biriydi" diye konuştu. Cox'un eşi Brendan tarafından yapılan yazılı açıklamada da, "Jo'nun arkadaşları ve ailesi hayatlarının her anında onu öldüren nefretle savaşmak için çalışacak" denildi.

    MÜLTECİLER İÇİN ÇALIŞTI

    İki çocuk annesi olan Jo Cox, Mayıs 2015 genel seçimlerinde parlamentoya ilk kez girmişti.  Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam bünyesinde kriz bölgelerinde gönüllü olarak da çalışan Cox, Suriye krizine gösterdiği ilgi ile biliniyordu. Cox, İngiliz parlamentosundaki Suriye Grubu'nun eş başkanıydı. Suriyeli mültecilerin İngiltere'ye daha fazla kabul edilmesi için çalışan Cox, İngiliz parlamentosunda ülkenin IŞİD'le mücadeleye askeri katkısının Suriye'yi de içine alacak şekilde genişiletilmesini öngören tezkere için yapılan oylamada  "Esad'ı da vurmalıyız" diyerek çekimser kalmıştı. Cox, 2008 yılında ABD Başkanı Barack Obama'nın seçim kampanyasında da çalışmıştı.

    ÖNCE BRİTANYA DEDİ VE TETİĞİ ÇEKTİ

    Jo Cox'u öldürdüğü iddia edilen ve polis tarafından gözaltına alınan kişinin Thommas Mair (52) olduğu belirtiliyor. Görgü tanıklarına göre, Mair "Önce Britanya" diye bağırdı. "Önce Britanya", ülkede göçmen ve sığınmacılara karşı görüş ve eylemleriyle gündeme gelen aşırı sağcı bir grubun da adı. Grup, İngiltere'nin AB'den ayrılması için kampanya yürütüyor. Ancak Mair'in kardeşi ve komşuları onun siyasetle ilgilenmediğini ve psikolojik rahatsızlıkları olduğunu iddia ediyor. Kardeşi Scott Mair, İngiliz gazetesi Telegraph'a yaptığı açıklamada "Hala yaşananlara inanmaya çalışıyorum. Abim şiddet yanlısı ya da siyasi biri değildir. Kime oy verdiğini bile bilmem. Geçmişinde bir çok defa psikolojik rahatsızlıklar yaşadı ve yardım aldı" diye konuştu. Mair'in komşuları da zanlının 40 yıldır aynı mahallede yaşadığını ve gönüllü olarak yaşlı insanların çimlerini biçtiğini söylediler. Guardian gazetesine konuşan bir komşusu onun hiç Avrupa Birliği'nden söz ettiğini görmediğini ve siyasi bir yanı olmadığını anlattı.

    Kaynak: Hürriyet / Dünya

    David Cameron İşçi Partisi Suriye Dünya Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title