Haberler

AB Dönem Başkanı Malta'nın Başbakanı Atina'da

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Dönem Başkanı Malta'nın Başbakanı Joseph Muscat, Avrupa'nın göç meselesi ile ilgili politikalar konusunda daha önce bölünmüş halde olduğunu ancak son zamanda meselenin tüm boyutlarını kapsayan önemli tartışmaların başlatıldığını belirtti.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Dönem Başkanı Malta'nın Başbakanı Joseph Muscat, Avrupa'nın göç meselesi ile ilgili politikalar konusunda daha önce bölünmüş halde olduğunu ancak son zamanda meselenin tüm boyutlarını kapsayan önemli tartışmaların başlatıldığını belirtti.

Atina'yı ziyaret eden Muscat, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile bir araya geldi.

Muscat, Başbakanlık Konutu'ndaki görüşmesi sırasında yaptığı konuşmada, 1 Ocak'ta AB dönem başkanlığını üstlenen Malta'nın göçmen meselesi konusunda önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini söyledi.

Avrupa'nın göç meselesi konusunda daha önce bölünmüş halde olduğunu ancak konunun tüm boyutları ile ilgili önemli tartışmalar başlatıldığını ifade eden Muscat, şu değerlendirmelerde bulundu:

"1 ay önce gerçekleştirdiğimiz Akdeniz ülkeleri konferansında başlatılan çalışmalar olumlu sonuçlar vermeye başladı bile. Konferansta başlatılan çalışmalar konusunda diğer Avrupa ülkeleri ile de temaslarda bulunduk. Bu kapalı bir kulüp değil. Roma'da da bunu yapacağımızı umuyorum. Dilerim, Roma'daki toplantı sadece bir eğlence olmaz ve geleceğimiz ile ilgili yönlendirme yapabilmemiz için temel oluşturur. Avrupa Komisyonu, gündemde bulunan göç meselesi gibi önemli sorunların yanı sıra, Avrupa'nın geleceği ve Brexit ile başa çıkabilme konusunda yön gösterir."

Yunanistan Başbakanı Çipras ise Avrupa'da yükselen ırkçılık ve yabancı düşmanlığının ortak değerleri tehdit ettiğini belirterek, Avrupa'nın ortak sorumluluk ve dayanışmaya ihtiyacı bulunduğunu söyledi.

Akdeniz ülkelerinin, Avrupa'nın maruz kaldığı sosyal haklar, işsizlik ve iş koşullarının zorlaşması gibi tehditlere karşı birinci sırada yer aldığını dile getiren Çipras, "Avrupa'da, ekonomik durgunluk ve güvensizlik ortamından beslenen ırkçılık ve yabancı düşmanlığının yükselmesi ortak değerlerimizi tehdit ediyor. AB, demokratik ve sosyal bir müktesebattır. Bunlar olmadan, kemer sıkma hesaplarında, endekslerde ve rakamlarda mahsur kalarak sosyal müktesebattan istisna politikaları ile var olamaz." diye konuştu.

Malta'nın dönem başkanlığının Roma Antlaşması'nın imzalanmasının 6. yıl dönümüne denk geldiğine dikkati çeken Çipras, "Bu, Avrupa vizyonumuzu vatandaşlarımıza yaymamız için bir fırsat. Ayrıca, vatandaşlarımıza ortak geleceğimiz ile ilgili olumlu işaretler verebilmek için iş birliği yapabileceğimize inanıyorum çünkü Avrupa'nın, birlik, ortak sorumluluk ve dayanışmaya ihtiyacı var." dedi.

Malta, 1 Ocak'ta AB Konseyi Dönem Başkanlığı'nı Slovakya'dan devraldı. 2004 yılından beri AB üyesi bulunan, 2007 yılında Schengen bölgesine, 2008 yılında ise avro alanına dahil olan Malta, ilk kez AB Konseyi Dönem Başkanlığı'nı yürütme görevini üstlendi.

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Yunanistan Malta Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title