Haberler

Aa Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Öztürk Açıklaması

"(Seçim gecesi) Dünyadaki bütün hackerlara, AA'nın sitesini vererek, 'Buraya saldırıyoruz, ateş' diyerek bir saldırı kampanyası başlattı.

Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, "(Seçim gecesi) Dünyadaki bütün hackerlara, AA'nın sitesini vererek, 'Buraya saldırıyoruz, ateş' diyerek bir saldırı kampanyası başlattı. Bu, bir utanç vesikasıdır. Bunu yapan Türkçe konuşan hackerlardır ve Türkiye'nin ulusal haber ajansına bir çökertme kampanyası başlatmıştır" dedi.

Öztürk, CNN Türk'te "Karşı Gündem" programında AA'ya yönelik eleştrilere cevap verdi.

AA'nın hiç bir haberinde taraf olmadığını belirten Öztürk, AA'nın ilk kez bu seçimde sandık başından veri yayını yaptığı hatırlattı.

İlk sandık verilerinin AK Parti'yi önde göstermesinin eleştirildiğini anlatan Öztürk, "Biz neden AK Parti'yi önde gösterdik? Çünkü her seçimde böyledir. Doğu bölgeleri, kırsal yerler ilk açılır. Biz bütün sandıklar kapandıktan sonra abonelerimize verileri açtık, yani saat 18.05'te. Bütün veriler aktığı zaman ilk başta, her seçimde olduğu gibi AK Parti önde görülür. Önceki seçimlerde de böyle oldu. Biz bunu her zaman yapıldığı gibi yaptık ve AK Parti önde çıktı. Şehirlerden oylar geldikçe denkleşti. Bütün seçim boyunca hepsinde AK Parti ile CHP'nin oyları iki ajansta da aşağı yukarı aynıydı. Sadece ilk 2 saatte bir fark vardı" diye konuştu.

Kemal Öztürk, "AA'nın ilk açılan sandıklarda AK Parti'yi önde gösterdiği için muhalefet partilerinin sandık görevlerinin moralinin bozulduğu ve sandıkları terk ettikleri" iddialarını şöyle yanıtladı:

"Sandıklarla ilgili sayın Mansur Yavaş'a verilen bilgilerde çok ciddi yanlışlar var. Sayın Yavaş saat 21.30'da basın açıklaması yapmış. Biz bunun haberini saat 22.00'de yayına verdik. Ankara'da bu saatte sandıkların yüzde 14'ü açılmış. Saat 22.00'de yüzde 20'si açılmış. Bu bizim verilerimiz. YSK'nın verileri her zaman medyanın gerisinden gelir. Dün CNN ekranlarında Yavaş'a, 'Siz bu verileri nereden alıyorsunuz' denildi. 'Seçim kurulundan bana verilen veriler' dedi. Biz de açıklanan sandık oranı yüzde 14 iken, bu rakam YSK'de yüzde 5 bile değildir. İmkansız bir şey ki bu verilerle hareket edilsin. ya kendisine yanlış bilgi verildi ya da bir simülasyon yapılmış olabilir. Yani 'Sandıkların yüzde 20'sinde böyle ise yüzde 70 olunca bu rakam böyle olabilir' denilmiş olabilir. Sayın Yavaş buna dayanarak 'Yüzde 50 aldım' demiş olabilir. Nasıl YSK'da yüzde 5'i açılmış sandık oranına göre 'Ben kazandım' diyebiliyor? Bunu ben bilmiyorum. Burada bir yanlışlık var."

Seçim gecesi yaşananlar

Kemal Öztürk, sandıkların açılmasından 2 saat sonra AA ile Cihan Haber Ajansı arasındaki veri farkının eşitlendiğini ifade ederek, seçimin sonuna kadar iki ajansta da Mansur Yavaş'ın hep geride olduğunu anlattı.

Yavaş'a, seçim günü 21.30'da düzenlediği basın toplantısında verilen bilgilerde hata olduğunu dile getiren Öztürk, Yavaş'ın, o toplantıda AA'yı itham ettiğini, aynı dakikalarda Gürsel Tekin ve Haluç Koç'un da açıklama yaparak, AA'yı suçladığını ve hedef gösterdiğini kaydetti.

Bu açıklamalarda AA'nın sonuçları maniple ettiği iddiasında bulunulduğunu ifade eden Öztürk, bu konuda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın gerekli cevapları verdiğini söyledi.

-"Hackerler uluslararası kampanyalar başlattı"

O toplantıdan kısa bir süre sonra Red Hack ve Anonymous gibi hackerlerin uluslararası kampanyalar başlattığını aktaran Öztürk, şöyle devam etti:

"Dünyadaki bütün hackerlara, AA'nın sitesini vererek, 'Buraya saldırıyoruz, ateş' diyerek bir saldırı kampanyası başlattı. Bu, bir utanç vesikasıdır. Bunu yapan Türkçe konuşan hackerlardır ve Türkiye'nin ulusal haber ajansına bir çökertme kampanyası başlatmıştır.

Verilerimiz neden yüzde 70'te durdu? Durmadı, yavaşladı. Neden? Bu saldırı yüzünden. Hayatımızın en büyük siber saldırısı ile karşı karşıya kaldık. Biz o gece de açıklama yaparak bunu duyurduk. Kendi ülkenizin haber ajansına karşı bir saldırı kampanyası yapıyorsunuz. Ben bunu ömrüm boyunca saklayacağım. Bir siyasi parti bir kampanya yapıyor. Siyasi partinin taraftarları, telefonlarımızı kilitliyor. Ağza alınmayacak küfürler işitiyoruz. Hackerlar saldırı kampanyası yapıyor. Twitter'da 'AA'nın ofislerini basalım' diye kampanya yapılıyor. Arkadaşlarımız korkutuluyor, tehditler savruluyor. Buna rağmen diz çökmedik. Sitemizi çökertemediler, sadece yayınımız yavaşlattılar. Biz bu verileri 3 saat boyunca yavaş yayınlamak zorunda kaldık. Ondan sonra sorunu çözdük ve yayınımızı normal bir şekilde tamamladık. Bitirdiğimizde bizim sonuçlarımızla YSK'nın sonuçları aynı çıktı. Ben kapalı bir kutunun içindeki oyu nasıl değiştirebilirim? Bir ajans bunu nasıl yapabilir?"

"Çok emek verdik"

AA'nın 94 yıllık geçmişinde ilk kez veri yayını yaptığını anlatan Öztürk, 4 aydır gece gündüz bu seçime hazırlandıklarını söyledi.

Yazılımı ajansın bilgi işlem ekibinin yazdığını belirten Öztürk, "Çok emek verdik. Bakın emeğe saygı. Biz burada 20 saat boyunca çalıştık. İnsanlar emeklerine saygı bekler" dedi.

AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Öztürk, seçim gecesi AK Parti Genel Merkezi'ne neden gittiğini şöyle anlattı:

"Sayın Mansur Yavaş diyor ki dünkü basın toplantısında, 'Hangi bakanla konuştu söylesin.' Şimdi böyle bir cümle, böyle bir soru olabilir mi? Yani hangi bakan aradı? Sayayım mı listesini? Ben en az 10 bakanı, 35 başkan adayını, 100 milletvekilini, 50 gazeteciyi, 30 televizyon kurumunu aramışımdır. Ne demek yani bu? Nolacak? Ben arayınca seçimi kaybetmiş mi oluyor Mansur Bey? Tabiki arayacağım. Ben gazeteciyim. Devlet memuru değilim. 657'ye tabi de değilim. Sarı basın kartı taşıyorum. İşçi statüsündeyim. Ajansın bağımsızlığı bir kanunla sabitlenmiştir. Devlet bize müdahale edemez.

Gürsel Tekin'in basın toplantısında söylediği şu; 'AA Genel Müdürü AK Parti Genel Merkezi'ne gitti.' Gittim. O yüzden mi AK Parti seçim kazanıyor? Böyle bir şey olur mu? Ben bu partinin bir numaralı ismine, iki numaralı ismine 10 yıl basın danışmanlığı yaptım. Benim bütün arkadaşlarım orada. Yüzlerce arkadaşım aday oldu. Onlarca arkadaşım bakan oldu. Benim telefonlarımı dinleyip, 'O gece bakanlarla telefonla görüştü' diye Gürsel Tekin'e servis yapan kimse şunu söylesin. Ne konuştum? Genel merkeze gidip ne yaptım? Ne kadar süre kaldım? Bunu da söylesinler. 15 dakikadan bir dakika fazla değil. Gidip insanlara 'hayırlı olsun' demek, bir seçimin sonucunu etkiler mi? Başka ne olabilir? Başka ne yapabilirim genel merkezde? Şimdi 15 dakika gidip 'hayırlı olsun' dediğim bir şeyin üzerine basın toplantısı yapmak, güzel bir şey değil. Ben taraf olabilirim, ama AA taraf değil." - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Mansur Yavaş Kemal Öztürk Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title