Haberler

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak Ankara ve İstanbul'daki son terör saldırılarını kınadı ve taziyelerini iletti.

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak Ankara ve İstanbul'daki son terör saldırılarını kınadı ve taziyelerini iletti. Rivlin, İstanbul'da terör saldırısında hayatlarını kaybeden ve yaralanan İsrail vatandaşlarıyla ilgili konularda gösterilen özen ve ilgiden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.

(13.30)

2- AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuştu. Davutoğlu'nun sözlerinde öne çıkan ifadeleri şunlar:

- "Başka güçlerin himayesine girenler, manda yönetimi isteyenler, bağımsız ve müstakil olabileceğimize inanmayanlar, taşeron örgütler, şiddet ve nefretten başka bir şey üretemeyenlerin hendekleri, çukurları, pusuları, tuzakları Türkiye'yi dize getiremeyecek"

- "Milletten Türkiye'ye hizmet için oy isteyip, seçimden sonra terör örgütünün yörüngesine giren siyasi kadrolar var. Nevruz bahanesiyle örgüt liderinin posteri önünde, kalaşnikoflu fotoğraflarla konuşma yapabilecek kadar kendisini kaybetmiş siyasiler var. Teröristlerin taziye çadırlarını ziyaret eden, kürsülerden bu milleti tehdit etme cüretini gösteren haddini bilmezler var. Ama biz onlara hadlerini bildirmeyi de biliriz"

- "HDP'nin, CHP'nin hesabı şuydu, 'AK Parti bütün fezlekelerin, dokunulmazlıkların kaldırılmasına yanaşmayacak, böylece teröre destek veren milletvekilleri de kurtulacak.' ya da HDP, kendi milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılacağı iddiasıyla meclisi birlikte bloke edecekler, geçen sene iç güvenlik yasasında olduğu gibi, bizim reform tasarılarının geçmesine izin vermeyecekler. Bir de mağduriyet edebiyatı yapacaklar. Biz bu oyunları bir hamleyle boşa çıkardık. Onlar küçük piyonlarla uğraşırken, biz 'şah' dedik ve mat oldular"

(13.07-13.08-13.48) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- Brüksel'deki terör saldırıları

- Brüksel'de 34 kişinin öldüğü, en az 230 kişinin de yaralandığı terör saldırılarının ardından güvenlik önlemleri artırılırken kent sakinlerinin tedirginliği dikkati çekiyor.

(13.44) (Fotoğraflı-Görüntülü)

- Belçika Federal Savcısı Frederic Van Leeuw, Brüksel'de Zaventem Havalimanı'ndaki saldırının İbrahim El Bakraoui, metro istasyonundaki saldırının da Halid El Bakraoui tarafından gerçekleştirdiğini, saldırılarda yer aldığından şüphelenilen diğer iki kişinin kimliğinin ise halen belirlenemediğini kaydetti.

(15.25)

Brüksel Zaventem Havalimanı'ndaki terör saldırılarının üçüncü şüphelisi Najim Laachraoui yakalandı.

(12.50)

- Fransa'nın Toulouse-Blagnac Havalimanı güvenlik nedeniyle boşaltıldı.

(10.18)

- Belçika ile Portekiz arasında oynanması gereken hazırlık maçı, Brüksel'de düzenlenen terör saldırılarından doğan güvenlik endişesiyle iptal edildi.

(13.59)

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel'deki terör saldırılarına ilişkin, "Üç vatandaşımız da bu olaylardan etkilendi. İki tanesi yaralandı. Bir tanesi de bizim kendi ataşemiz, bir arka vagonda olmasına rağmen hiç yara almadan atlattı. Yaralılarımızın durumu iyi" dedi.

(13.40)

Brüksel'deki terör saldırıları Avrupa'yı alarma geçirdi. Fransa, havalimanlarına, garlara ve sınır kontrol noktalarına bin 600 takviye güç konuşlandırıyor. Birleşik Krallık genelindeki kilit noktalarda güvenlik tedbirlerinin artırılması kararlaştırıldı. Almanya'da gümrük kapılarında emniyet güçleri görevlendirildi ve başta Frankfurt Havalimanı olmak üzere tüm havalimanlarında uzun namlulu silahlar taşıyan polisler devriye görevine başladı. Hollanda'da Schiphol ile Maastricht'teki havalimanlarında güvenlik tedbirleri üst düzeye çıkarıldı. Avusturya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya da güvenlik önlemlerini artıran Avrupa ülkeleri arasında yer aldı.

(14.11)

- Avrupa gazeteleri bugün, Brüksel saldırılarını düzenleyen teröristlerin fotoğrafları ve siyah sayfalarla çıktı

(14.14)

4- Genelkurmay Başkanlığından, Nusaybin, Şırnak ve Yüksekova'da devam eden operasyonlarda dün toplam 26 teröristin etkisiz hale getirildiği, Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde yol kontrolünde PKK/PYD mensubu yabancı uyruklu 6 teröristin yakalandığı bildirildi.

(14.08)

5 - Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca, önceki gün Bağlar ilçesinde gerçekleştirilen nevruz etkinliğiyle ilgili 4 ayrı soruşturma başlatıldığı bildirildi.

(12.52)

6- Yargıtay 5. Ceza Dairesi, 17 Aralık soruşturmasını yürüten ve meslekten ihraç edilen Cumhuriyet savcısı Celal Kara hakkında "yakalama emri düzenlenmesini" kararlaştırdı.

(14.16)

7- KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin 54'ü tutuklu 230 kişi hakkında "Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) kurucusu, yöneticisi ve üyesi olmak, resmi belgede sahtecilik, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" suçlarından açılan davada tutuklu sanıkların savunmalarının alınması işlemi sürüyor.

(13.07)

8- İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği, "FETÖ/PDY faaliyetleri kapsamında ve örgüt faaliyetlerine destek olacak şekilde kullanıldığı yönünde kuvvetli deliller bulunması" gerekçesiyle daha önce kayyum atanan Feza Gazetecilik AŞ'nin Ankara, İzmir, Adana ve Trabzon'daki matbaalarının sahibi olarak görünen firmalar ile Cihan Haber Ajansının canlı yayın araçları ve teknik malzemelerinin verildiği FİA şirketine kayyum atadı.

(09.53)

9- HDP'nin 7 Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçimi öncesinde Diyarbakır'da İstasyon Meydanında gerçekleştirdiği mitingde meydana gelen, 4 kişinin yaşamını yitirdiği, çok sayıda kişinin yaralandığı iki ayrı patlamaya ilişkin iddianame hazırlandı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve mahkemeye gönderilen iddianamede, 4'ü tutuklu, biri hakkında da yakalama kararı bulunan sanıklar hakkında 5'er kez ağırlaştırılmış müebbet ile her biri hakkında 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası istendi.

(14.41)

10- Anayasa Mahkemesi, Uludere'de hayatını kaybeden 34 kişinin aileleri tarafından, "yaşam hakkı ve insan haysiyeti ile bağdaşmayan muamele yasağının ihlali" iddiasıyla yaptığı bireysel başvuruyu, müracaattaki eksikliğin süresinde giderilmemesi nedeniyle reddetti. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

(13.50)

11- Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) yeni Başkanvekili 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz oldu.

(11.47)

12- Anadolu Ajansının bu yıl ikincisini düzenlediği uluslararası haber fotoğrafı yarışması Istanbul Photo Awards 2016'da "Yılın Fotoğrafı" ödülünü ABD Doumany'nin çektiği "Suriyeli Çocukların Yardım Çığlığı" adlı fotoğraf kazandı.

(11.05) (Fotoğraflı-Görüntülü)

13- Türkiye'de işsizlik oranı, 2015'te bir önceki yıla göre 0,4 puan artarak yüzde 10,3 oldu. Türkiye'de 2015'te tarım dışı işsizlik oranı yüzde 12,4 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde istihdam edilenlerin sayısı 26 milyon 621 bin kişi, istihdam oranı ise yüzde 46 olarak hesaplandı. En yüksek işsizlik oranı, yüzde 16,5 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde görüldü.

(10.16-10.30-10.37)

14- Kamu idareleri, belediyeler ve il özel idarelerinde yaklaşık 720 bin asıl ve yardımcı iş yapan taşeron personel, kamuda "özel sözleşmeli personel" olarak istihdam edilecek. Konuya ilişkin tasarı, 1-2 hafta içinde Meclis'e gönderilecek.

(12.20)

15- Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'ye yapılacak herhangi bir yardımın PKK'ya destek anlamı taşıdığını belirterek, "PYD ve PKK tam olarak aynı şeydir." dedi.

(13.05)

16- Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşar el-Caferi, Suriye barış görüşmeleri kapsamında BM'den aldıkları belgeyi, görüşmelerin yeni turu başlarken cevaplandıracaklarını söyledi.

(13.28)

17- Rusya, Suriye'den "çekilmedi". Rusya, Suriye'deki kuvvetlerini büyük ölçüde azalttığını söylese de durum bunun tam tersi. 20 savaş uçağı ve 1 personel nakliye uçağı geri çekilirken, 24 üstün teknolojili yeni nesil kitle imha bombardıman uçağı hala Suriye'de.

(11.21) (Grafikli)

18- Hollanda'nın, İstanbul'daki Başkonsolosluğunu geçici kapatma kararı aldığı bildirildi.

(14.21)

19- Türkiye'nin yarın İsveç'le yapacağı özel maçta, iki ülke A milli futbol takımları 10. kez karşı karşıya gelecek. İki ülke A milli futbol takımları arasında 5'i resmi, 4'ü özel geride kalan 9 maçta Türkiye 3, İsveç 2 galibiyet aldı. Türk Milli Takımı'nın 10 golüne, İsveç aynı sayıda golle yanıt verdi.

(10.08)

20- Beşiktaş, Spor Toto Süper Lig'in 28. haftasında 11 Nisan Pazartesi günü yeni stadı Vodafone Arena'da oynayacağı Bursaspor maçıyla bin 66 gün sonra Dolmabahçe'ye dönecek.

(09.46)

21- Doping yaptığı gerekçesiyle savunması istenen milli atlet Elvan Abeylegesse, Uluslararası Atletizm Federasyonuna (IAAF) dava açtı.

(10.00)

Kaynak: AA / Güncel

Reuven Rivlin İsrail Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title