Haberler

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bulgaristan'a bir günlük çalışma ziyaretinin ardından, bTV adlı özel televizyon kanalına konuk odu.

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bulgaristan'a bir günlük çalışma ziyaretinin ardından, bTV adlı özel televizyon kanalına konuk odu. Davutoğlu'nun açıklamalarının satır başları şunlar:

"Biz bir Rusya uçağını düşürmeye karar almadık, kararımız kendi hava sahamızı korumaktı. Rus uçağı, Rusya, Suriye veya uluslararası hava sahasında düşürülmedi"

"Biz, bunun bir Rus uçağı olduğunu bilmiyorduk. Verilen talimatlar Türkiye'yi korumaktı. Kimliği belirsiz, sınırlarımızı aşan bu uçağın amacının ne olduğunu bilmiyorduk. Belki de bizim topraklarımıza bomba atmak için geliyordu"

"Eğer bir provokasyon varsa, o provokasyonu bizim hava sahamızı ihlal edenler yapmıştır"

"Türkiye asla, hiç bir provokasyon yapmamıştır. Türkiye, kanıt olmadan asla kimseyi suçlamamıştır"

"Biz, dünyanın her yerinde her türlü terörizme karşı mücadele veriyoruz"

(13.31)

2- Başbakan Ahmet Davutoğlu, Nobel Kimya Ödülü sahibi Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar ile kahvaltıda bir araya geldi.

(10.26) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AA Editör Masası'na konuk oldu. Bozkır'ın açıklamalarının satır başları şöyle:

"(AB- Türkiye Zirvesi'nde alınan karar) Bu anlaşmanın boyutunda öncelikle 3 milyar avro bir yıl içinde verilecek ve sadece Suriyeliler için harcanacak. Nereye harcanacağına biz karar verelim istiyoruz. Bununla ilgili görüşmeler sürüyor"

"AB ile vize serbestliği için Türkiye'den 72 beklenti var. Geri Kabul Anlaşması imzalandığı an, 11 kadar yasayı bitirmemiz gerekiyor. Bir tanesi kişisel verilerin korunması kanunu. Bunun taslağı hazır, ocak ayının hemen başında geçireceğiz. Diğerlerini, meclisin çalışma taslağı etkilenmesin diye bir paket halinde sunma kararı alındı. Yani 10 kadar yasa paket halinde sunulacak"

"(İmtiyazlı ortaklık modelinin) Gündemden kalktığını söyleyebiliriz çünkü artık kimse imtiyazlı ortaklıktan bahsetmiyor, bilakis Türkiye'nin üyeliğinden bahsediyor"

(11.42-13.44) (Fotoğraflı-Görüntülü)

4- Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Başbakanlık Merkez Bina'da düzenlenen "3. Suriye Koordinasyon Kurulu Toplantısı" kapsamında, konuyla ilgili askeri ve sivil yetkililerle bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Akdoğan, "Göç idaresinin kayıt altına aldığı kişilerin sayısı bugün itibariyle 2 milyon 495 bin 117'dir. Bunların 2 milyon 407 bini Suriye'den geldi" dedi.

(15.39)

5- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, şap hastalığı ile ilgili yeni tip bir virüs tespit edildiğini belirterek, "29 Eylül'den bugüne kadar (hastalığın tespit edildiği) mihrak sayısı 217'ye ulaştı. Bakanlığımız, bu konu ile ilgili birimlerimiz yoğun bir çalışma gösterdiler, bu mihrak sayısının 117'si söndürüldü, 100 mihrak şu anda aktif durumda. Bununla ilgili de tarım il müdürlerimiz devreye girdi. Dolayısıyla paniklik bir durum yok" dedi.

Çelik, 2015 yılı için 60 randıman Osmancık çeşidi çeltik alım fiyatının ton başına bin 580 lira olarak belirlediklerini bildirdi.

(13.15) (Fotoğraflı-Görüntülü)

6- Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtladı. Bilgiç, Suudi Arabistan'ın öncülüğünde İslam ülkelerinin oluşturduğu koalisyona ilişkin, "Bunun bir askeri güç olmadığını buradan söylemem gerekiyor. Askeri güç oluşturulması gündemde değil" dedi. Bilgiç, Rus makamlarının "tazminat, özür ve sorumluların cezalandırılması" talebinin karşılanmasının mümkün olmadığını bildirdi.

(15.00) (Fotoğraflı-Görüntülü)

7- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Türkiye'de görev yapan yabancı misyon şeflerinin eşlerine Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yemek verdi. Yemekte konuşan Erdoğan, "Birkaç şuursuz yüzünden dünyadaki bir buçuk milyar Müslüman'ı zan altında bırakmanın hiçbir medeniyet anlayışında yeri yoktur. Birileri savaşı başlatıyorsa, biz de barışı başlatabiliriz. Belki kötülükleri tamamen bitiremeyiz ama iyilikleri çoğaltabiliriz. Bu gönül sofrasının buna vesile olacağına inanıyorum" dedi.

(15.41) (Fotoğraflı-Görüntülü)

8- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak iki gündür Türkiye'de bulunan Nobel Kimya Ödülü sahibi Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar, ABD'nin Chicago kentine gitti. Prof. Dr. Sancar, ABD'nin Chicago kentine hareketinden önce Atatürk Havalimanı VİP Salonu'nda ağabeyi Kenan Sancar ve bazı akrabalarıyla buluştu.

(14.44) (Fotoğraflı-Görüntülü)

9- Diyarbakır'da zırhlı polis aracının geçişi sırasında PKK'lı teröristlerce yola yerleştirilen el yapımı patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu şehit düşen Özel Harekat Şube Müdürü Ahmet Kabukçu, polis memurları Mustafa Nohut ve Nuri Yazanel için Diyarbakır'da tören düzenlendi.

(10.35) (Fotoğraflı-Görüntülü)

10- Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 6 mahalle ve bir caddede ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından PKK'lı teröristlere yönelik polis ve jandarma ekiplerinin katılımıyla başlatılan hava destekli operasyon sürüyor. Sokağa çıkma yasağı uygulanan mahallelerdeki vatandaşlara ekmeğin yanı sıra gıda paketleri de dağıtılıyor

(15.23) (Fotoğraflı-Görüntülü)

11- Genelkurmay Başkanlığından, Şırnak'ın Cizre ilçesinde devam eden operasyonda güvenlik güçlerine bölücü terör örgütü mensupları tarafından açılan ateşe karşılık verilmesi sonucu 8 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi.

(14.05)

12- Şırnak'ın İdil ilçesinde terör örgütü PKK mensupları, silahla 2 okula gelerek, öğretmen ve öğrencileri okuldan çıkardı. Teröristler bir süre örgüt propagandası yaptıkları öğretmen ve öğrencileri okula gelmemeleri için tehdit etti.

(12.38)

13- Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "27 Nisan e-muhtırası"na ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında talimatla verdiği ifadesinde, "Bir kısım çevrelerce iddia edildiği şekliyle kesinlikle yürütme organına yönlendirilmiş bir muhtıra veya Anayasamız ile teminat altına alınmış Anayasal düzenimize yönelik bir girişim değildir" değerlendirmesinde bulundu.

(13.56)

14- Kamu kurumlarına 210'u kura, bin 740'ı Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) sonucuyla toplam bin 950 engelli atandı.

(13.57) (Fotoğraflı-Görüntülü)

15- Kayseri'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında 3 şirkete yönelik başlatılan operasyonda 4 kişi gözaltına alındı.

(09.40)

16- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 10 Temmuz 2010'da yapılan KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin 230 şüpheli hakkında hazırladığı iddianamede, "Fetullah Gülen ilk etapta devlete karşı savaş vererek, hedeflere ulaşmanın yıpratıcı olacağını teşhis etmiş, bu nedenle mevcut sistemi yıkmak yerine, devletin tüm kurumlarını ele geçirmeyi hedeflemiştir" değerlendirmesine yer verildi.

(09.59)

17- Fetullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması'nın kumpas kurarak yürüttüğü soruşturmalar, yasa dışı dinleme ve casusluk faaliyetleri kapsamında açılan davaların ilki, İstanbul ağır ceza mahkemelerinde önümüzdeki hafta başlayacak. Tahşiyecilere kumpas kurulduğu iddiasıyla Fetullah Gülen'in de aralarında bulunduğu 33 sanığın yer aldığı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın ilk duruşması 22 Aralık'ta yapılacak. İstanbul'da FETÖ'ye açılan bu ilk davayla örgüt üyeleri de ilk kez hakim karşısına çıkacak.

(11.57)

18- Anayasa Mahkemesi'nin passolig ile ilgili kararının gerekçesinde, elektronik kart ve bilet satışı ile denetimlerin, uygulamanın düzenli ve kurallara uygun olmasını, her alanda yeknesaklığın sağlanabilmesini temin edeceği, ayrıca güvenliğin yanında vergisel olarak mali denetimin de daha kolay yapılabileceği belirtilerek, uygulama ile sporda şiddetin önlenmesine katkı sağlanabileceği kaydedildi.

(11.17)

19- Evlilik programında tanışarak evlendiği eşi Selime Gönbak'ı bıçaklayarak öldürdüğü iddia edilen Rifat Gönbak, mahkemece ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

(14.39)

20- Muğla'nın Bodrum ilçesinde, yasa dışı yollardan Yunanistan'a geçmeye çalışan sığınmacıları taşıyan teknenin batması sonucu 4 kişi hayatını kaybetti, 54 kişi kurtarıldı

(09.47-10.48)

21- Gösterildiği ülkelerde beğeniyle izlenen Yıldız Savaşları serisinin yedinci filmi olan "Star Wars: Güç Uyanıyor", yarın vizyona girecek.

(09.48)

22- 2016 Eylem Planı kapsamında gençlere 100 bin, esnafa 30 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği ile çiftçilere sera desteği sağlanmasına yönelik düzenlemeler, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Esnaf ve sanatkarların makine, ekipman ve demirbaş alımları, işleri modernizasyonu veya ham madde ve döner sermaye ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 30 bin liraya kadar, KOSGEB Girişimcilik Destek Programını bitiren, 30 yaşını tamamlamamış genç girişimcilere ise 100 bin liraya kadar faizsiz kredi kullandırılabilecek.

(13.36)

23- Türkiye'nin yurt dışı yükümlülükleri ekim ayında geçen yıl sonuna göre yüzde 7,9 artarak 617,8 milyar dolara ulaştı.

(10.21)

24- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 600 milyon avroluk Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü (CERN) Projesi'nden Türk firmalarının pay alması için öncü oldu, ilk siparişi Ankara firması Dora Makine aldı.

(13.41)

25- Tunus'ta 2010 yılında başlayan ve diğer Arap ülkelerini de etkisi altına alan Arap Baharı'nda 833,7 milyar dolardan fazla maddi zarar meydana geldiği belirtildi.

(11.57)

26- Beyaz Saray ve ABD Kongresi, gelecek bütçe yılı için hükümetin 1,14 trilyon dolar harcama yapmasına imkan tanınmasını da içeren torba yasa tasarısı üzerinde anlaşmaya vardı. Tasarıyla bazı vergilerde indirimler ve ABD'nin 40 yıldır petrol ihracatı yapmasını engelleyen yasanın kaldırılması öngörülüyor.

(09.03)

27- ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya'nın başkenti Moskova'daki temasları çerçevesinde Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile ortak basın toplantısı düzenledi. Kerry, Rusya'yı izole etmek gibi bir yaklaşımlarının olmadığını belirterek, "Moskova'nın, gerçek düşman DAEŞ'le savaşması durumunda ABD, DAEŞ'le mücadelede Rusya ile çalışmaya hazırdır" dedi.

(01.19)

28- Esed rejiminin, Suriye'nin Lazkiye kırsalındaki Türkmendağı ve Cebel Ekrad'a, Rus jetlerinin desteğiyle hava destekli saldırılarının sürdüğü bildirildi.

(14.19)

29- Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, son günlerde Rusya'nın saldırılarının had safhaya ulaştığı Bayırbucak Türkmenlerine yönelik yardımları kış şartlarını dikkate alarak artırmak istediklerini belirterek, başlattıkları kampanyaya destek çağrısında bulundu.

(14.51)

30- Suriye'de kurulan Rakka Aşiretleri Birliği, PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'nin bölgede uyguladığı göç siyasetine tepki gösterdi.

(12.29)

31- Filistin Esirler Heyeti Başkanı İsa Karaki, İsrail ordusunun 2015 yılında 5 binden fazla Filistinliyi gözaltına aldığını açıkladı.

(12.53)

32- Suudi Arabistan'ın Irak'ın başkenti Bağdat'ta 25 yıl aradan sonra Büyükelçilik açmak için ilk resmi heyetin Bağdat'a geldiği bildirildi.

(11.44)

33- Fransa Adalet Bakanlığı, olağanüstü hal ilanından bugüne kadar 488 kişi hakkında adli soruşturma başlatıldığını, 51 kişinin tutuklu yargılandığını, yaklaşık 2 bin 700 evde arama yapıldığını ve mahkemeye sevk edilen 58 kişinin mahkum olduğunu duyurdu.

(15.19)

34- Lübnan'da görev süresi geçen yıl 25 Mayıs'ta dolan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın yerine yeni Cumhurbaşkanı 19 aydır seçilemiyor. Lübnan Meclisi bugünkü oturumunda da cumhurbaşkanı seçimi için toplantı yeter sayısına ulaşamayarak, 34'üncü kez toplanma kararı aldı.

(14.09)

35- FIFA'daki yolsuzluk operasyonu kapsamında futboldan 90 gün men cezası verilen UEFA Başkanı Michel Platini'nin, FIFA Etik Kurulu'nun duruşmasına katılmayı reddettiği bildirildi.

(15.32)

Kaynak: AA / Güncel

Rusya Federasyonu Ahmet Davutoğlu Bulgaristan Türkiye Politika Güncel Haberler

title