Haberler

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- Yeni yasama yılı açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulu'nda, 25. Dönem 2. Yasama Yılı'nın açılışı dolayısıyla konuştu.

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Yeni yasama yılı açılışı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulu'nda, 25. Dönem 2. Yasama Yılı'nın açılışı dolayısıyla konuştu. Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle:

"1 Kasım'da millet iradesinin en sağlıklı şekilde sandığa yansıması, parlamento içindeki ve dışındaki tüm siyasi partiler için bir namus ve şeref meselesidir. Terörün çirkin yüzünün sandıkları tehdit etmesini engellemek için tüm siyasi partilerin insani ve vicdani bir tavır sergileyeceklerini, kolaylaştırıcı bir yaklaşım içinde olacaklarını umuyorum"

- "Türkiye, 4 yıldır 2 milyonu aşkın Suriyeli ve Iraklı kardeşine sahip çıkarak, komşuluk görevini yapmanın ötesinde tüm insanlığın onurunu kurtarmıştır. Milletimiz, büyük bir özveriyle davranarak, uluslararası topluma insanlık dersi vermiştir"

"Tüm siyasi hayatım boyunca olduğu gibi bugün de hiçbir şahsi çıkarın, rütbenin, payenin peşinde değilim. Milletim beni dünyada rütbelerin en büyüğüne, Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanlığı makamına layık gördü. Ben büyük Türkiye, yeni Türkiye, güçlü Türkiye, 78 milyonun bir, beraber ve kardeş olduğu bir Türkiye mücadelesi veriyorum"

- "Buradan Kürt kardeşlerime özellikle seslenmek isterim: Bizleri birbirimizden koparma çabası, birbirimize düşman etme oyunu, aslında her ikimizi de hedef alıyor. Bunun için diyorum ki Kürt ayrıdır, terörist ayrıdır. Kürt kardeşimin inancı, değerleri, ahlakı, onuru böyle bir örgütle yol yürümeye zaten uygun değildir. Mücadelemiz bir etnik kökenle değil, terörledir, terör örgütüyledir, teröristledir. Terörden en büyük zararı gören de yine Kürt kardeşlerimizdir"

"Terörle mücadele Cumhurbaşkanıyla, Hükümetle, devletin ilgili kurumlarıyla birlikte Meclis'te temsil edilen siyasi partilerimizin tamamının ortak görevidir. Bunun için tüm farklılıklarımızı bir kenara bırakarak terör karşısında birlik, beraberlik, dayanışma, işbirliği içinde olmalıyız. Bu safta en küçük zafiyete izin vermemeliyiz. Yerli ve milli duruşa en çok ihtiyacımızın olduğu konu, işte bu meseledir."

(15.21-15.34-15.41-15.47-15.55) (Fotoğraflı-Görüntülü)

TBMM Başkanı İsmet Yılmaz da yeni yasama yılının açılışı dolayısıyla yaptığı konuşmada, "Hukuk devleti ilkesinden taviz vermeden, hep birlikte, teröre karşı güçlü ve kararlı bir yaklaşım sergilemeli, milletimizin bekasını her şeyin üstünde tutmalıyız" ifadesini kullandı.

(15.30) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- Başbakan Ahmet Davutoğlu, New York'ta, BM'de Genel Sekreter Ban Ki-mun'un başkanlığında yapılan "Göç-Sürdürülebilir Kalkınma" konusundaki üst düzey toplantının açılışında, " Suriye'ye komşu ülkelerin yükünün acil bir şekilde paylaşılması gerekiyor. Türkiye'den ve diğer komşu ülkelerden sığınmacı baskısının getirdiği baskı, risk ve tehditleri tek başlarına göğüslemelerini beklemek adil de mümkün de değildir" dedi.

(00.01) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- Ankara Dikimevi'nde otobüs durağında bekleyenlere belediye otobüsünün çarpması sonucu ilk belirlemelere göre 10 kişi hayatını kaybetti.  Ankara Valiliği, daha sonra yaptığı açıklamada, Dikimevi'ndeki trafik kazasında ilk tespitlere göre 12 kişinin hayatını kaybettiğini, 12 vatandaşın yaralandığını ve 8 aracın hasar gördüğünü bildirdi.

(14.17-15.56) (Fotoğraflı-Görüntülü)

4- Genelkurmay Başkanlığı, Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde, otomobillerinde saldırıya uğrayan iki askerin şehit olduğunu bildirdi.

(11.14)

5- Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde de teröristlerce yola döşenen patlayıcının, askeri konvoyun geçişi sırasında infilak ettirilmesi sonucu bir asker şehit düştü, bir asker yaralandı.

(15.16)

6- Rusya'nın Suriye'deki hava operasyonları

Rusya, bugün düzenlenen hava operasyonunda, terör örgütü DAEŞ'e ait olduğu ileri sürülen 4 hedefin vurulduğunu bildirdi.

(14.45)

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) Başkanı Halid Hoca, Rusya'nın Suriye'deki saldırılarını kınayarak, Suriye halkının "Rusya işgaline" karşı özgürlük mücadelesi vereceğini söyledi.

(00.39)

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BM'de bir araya gelerek Suriye'deki güçlerin karşı karşıya gelmesinin önlenmesi konusunu görüştü.

(01.52)

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, "Rusya-İran ittifakının temel amacı, DAEŞ'i bozguna uğratmaktan ziyade kendileri için faydalı olacak bir siyasi sonuç sağlamaktır" değerlendirmesinde bulundu.

(12.04)

7- Gazeteci Ahmet Hakan Coşkun'un darbedilmesi

Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan Coşkun, Şişli ilçesindeki evinin önünde uğradığı saldırı sonucu yaralandı. Coşkun, tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi'nden taburcu edildi. 4 saldırgan yakalandı.

-  İstanbul Valiliği, Coşkun'a koruma talebinde bulunmasına rağmen ilgili merciler tarafından koruma tahsisi işleminin yapılmadığına yönelik haberler ve bilgilerin gerçeği yansıtmadığını duyurdu. Valilik, "Sayın Coşkun'a, talebi üzerine 'çağrı üzerine koruma' tahsisi yapılmış olup müessif olayın meydana geldiği gün koruma çağrısında bulunmadığı anlaşılmıştır" bilgisini paylaştı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Lyon'a hareketinden önce saldırıya ilişkin, "Toplumdaki gerginliğin bu noktaya taşınması bizde ciddi endişeler yaratıyor. Medyaya yönelik saldırılar konusunda hükümetin çok dikkatli ve tutarlı adımlar atması bizim en büyük arzumuz" dedi.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Basın mensuplarına yapılan şiddeti kınadığımız gibi, şiddetin kaynağını çarpıtarak üretilen nefret söylemlerini de kınıyoruz. Şiddeti tel'in ederken çarpık sonuçlar üretmenin ve nefret kusmanın da mazur görülecek tarafı olamaz" ifadesini kullandı.

(02.43-05.55-08.42-12.31-09.12-13.38)

8- Yargıtay 16. Ceza Dairesi, ilk derece mahkemesi sıfatıyla görüştüğü "Adana ve Hatay'da MİT'e ait tırların durdurulmasına" ilişkin davada gizlilik kararı aldı.

(11.12)

9- Mardin'in Nusaybin ilçesinde 4 mahallede sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

(07.35)

10- Silvan İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı, 1 Kasım'da yapılacak milletvekili genel seçiminde "güvenlik" gerekçesiyle 75 mahallede sandık kurulamayacağına, buradaki seçmenlerin 16 mahallede birleştirilecek sandıklarda oy kullanmasına karar verdi.

(12.54)

11- Fransa, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 5 daimi üyesinin, kitlesel vahşet ya da soykırım gibi durumlarda veto hakkını kullanamaması için BM'ye öneri sundu.

(13.42)

12- Hamas ve İslami Cihad Hareketi, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'tan BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmayı hayata geçirmesini ve İsrail'le yapılan anlaşmalara uymamasını talep etti.

(00.52)

13- Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, eylülde ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19,8 azalarak 10 milyar 613 milyon 551 bin dolar oldu.

(11.56)

14- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün miktar yöntemiyle düzenlediği 8 Ekim vadeli repo ihalesi ile piyasaya 12 milyar lira verdi.

(11.18)

15- Yılın 3. çeyreğinde Dow Jones yüzde 8,3, S&P 500 yüzde 7,5 ve Nasdaq yüzde 7,8 değer kaybetti. Endeksler, bu sonuçlarla 2011'den bu yana en kötü çeyreğini yaşadı.

(00.00)

16- Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) dünya klasmanında Türkiye, 9 basamak çıkarak 37'nci sırada yer aldı.

(13.56)

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Ahmet Hakan Coşkun Rusya Federasyonu Suriye Politika Güncel Haberler

title