Haberler

A.karahisar ) Yerli Kömürden Termik Santrale Teşvik Geliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yerli kömürden elektrik üretecek tesis (termik santral) kuranların teşvik kapsamına alınacağını açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yerli kömürden elektrik üretecek tesis (termik santral) kuranların teşvik kapsamına alınacağını açıkladı.

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği'nin (ELDER) Afyonkarahisar'da düzenlenen 6'ncı sektör toplantısına katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Güral Termal Otel'deki toplantı öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Daha önce yerli kömürün toprak altından çıkartılmasının teşvik kapsamında olduğunu hatırlatan Bakan Yıldız, bundan böyle bu kömürden elektrik üretecek tesis kuranların da teşvik edileceğini bildirdi. Konuyla ilgili olarak, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında toplantı yaptıklarını açıklayan Yıldız şunları söyledi: "Yerli kömürün çıkartılması teşvik kapsamında. Ama yerli kömürden termik santral kurulması, elektrik üretilmesi teşvik kapsamında değildi. Yaptığımız toplantıda kendileri de (Başbakan Yardımcısı Ali Babacan) uygun gördü. Başbakanımıza da konuyu bu şekilde arz ediyoruz. Hem yerli kömürün çıkartılması, hem de çıkartılan yerli kömürden termik santral kurulmasını teşvik kapsamına alıyoruz. Bu yerli yatırım adına çok faydalı bir konu olacak."

KANGAL TERMİK VE HAMİTABAT ÖZELLEŞECEK

Kangal Termik Santrali ile Hamitabat Santrali'nin özelleştirileceğini da belirten Bakan Taner Yıldız özelleştirmelerle ilgili şu bilgileri verdi: "2013 yılı içinde Kangal Termik Santrali'nin özelleştirilmesi gündemde. Trakya ve İstanbul'un enerji tüketimi, Türkiye'deki enerji tüketiminin yüzde 25'ine tekabül ediyor. Hamidabat Santrali var orada. Hamitabat Santrali'nin yatırımcılarımıza cazip geleceği kanaatindeyim. Ayrıca 19 Şubat'ta da diğer elektrik dağıtımının özelleştirilmesi olacak. Bunun üzerinde en fazla hassaslıkla durduğumuz Van bölgesi gibi, Dicle gibi elektrik dağıtım hizmetlerinin özelleştirilmesi olacak."

KARAPINAR'A AFŞİN ELBİSTAN MODELİ

Konya'nın Karapınar İlçesi'nde bulunan kömür rezervinin nasıl değerlendirileceği de sorulan Taner Yıldız, Karapınar'daki kömür rezervinin Afşin- Elbistan'dan sonraki en büyük kömür rezervi olduğuna işaret etti. Bakan Yıldız, Karapınar'daki kömür rezervinin değerlendirilmesi amacıyla, Afşin- Elbistan modeli bir termik santral kurulabileceğine değindi. Bakan Yıldız, Konyalı sanayicilerin bir konsorsiyum oluşturarak, uluslararası sermayeyle buluşmak istediklerine işaret ederek, şöyle devam etti: "Bu konuda tekliflerini getirdiler. 2023 yılına kadar 18 bin megawatt enerji elde edecek üretim tesisi kurmak için ciddi bir yarış olacağı kanaatindeyim. Konya-Karapınar'a, en fazla önem verdiğimiz yerli kaynaklardaki 3 temel projeden biri olarak bakıyoruz. Eskişehir yakınlarında da benzer bir rezervimiz var."

BAŞKENT DOĞALGAZ İHALESİ

Başkent Doğalgaz'ın ihalesindeki bedelle ilgili yüksek ya da düşük değerlendirmesi yapmanın yanlış olduğunu da dile getiren Bakan Yıldız, ihaleyle ilgili 'tespit mekanizması'nın çalıştığını belirterek, "Fiyatın yüksek veya düşük olduğu yorumunu yapmamız şu an doğru değil. İhale, Sayın Başbakanımıza Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK)kararlarıyla birlikte sunulacak. Enine boyuna tartışılacak. Getirileri götürüleri konuşulacak. Ben ihaleden hemen sonra yapılan yorumlar için daha temkinli olunması gerektiği kanaatindeyim. Bunun bir mekanizması var. Maliye Bakanlığı, Özeleştirme İdaresi Başkanlığı, ÖYK kararıyla beraber Başbakanımıza bunu sunmuş olacağız" dedi.

BOTAŞ DOĞALGAZ SATIŞINDA KÜÇÜLECEK

Türkiye Petrolleri Dağıtım AŞ'nin BOTAŞ'a devredildiğini hatırlatılan Taner Yıldız, BOTAŞ ve Türkiye Petrolleri'nin uluslararası arenada büyümesini istediklerini söyledi. BOTAŞ'ın Türkiye'de doğalgaz satışında küçülmesini hedeflediklerini anlatan Yıldız, "BOTAŞ'ın doğalgaz satışında küçülmesini istiyoruz ki, daha çok rekabetçi ortamı oluşturulabilsin" diye konuştu.

BAKANLAR BİRBİRİYLE YARIŞIYOR

Bakanlar Kurulu'nda dört bakanın değişmesini de değerlendiren Yıldız, "Başarısızlık ve başarıdan daha öte bir konu var. Tamamı başarı üzerine kurgulanan ve bütün bakan arkadaşlarımızın başarı adına birbiriyle yarıştığı bir ortamdayız. O açıdan Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımız'ın tasarrufudur" görüşünü dile getirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Taner Yıldız Karapınar Elbistan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title