Haberler

900 Şirketin 300 Bin Kişilik 'Özel Güvenlik Ordusu' Var

Üç Yıl Önce Çıkan Kanunla Önü Açılan ve Son Yılların En Popüler Sektörlerinden Biri Olan Güvenlik Sektöründe Bugün 900'e Yakın Şirket Hizmet Veriyor. 20 Yıllık Bir Geçmişe Sahip Olan Özel Güvenlik Sektöründe Çalışan Sayısı da 300 Bine Yaklaşıyor. Yetkililer Önümüzdeki 5 Yıl İçerisinde Çalışan Sayısının 1 Milyonu Geçeceğini Bildiriyor.

Üç yıl önce çıkan kanunla önü açılan ve son yılların en popüler sektörlerinden biri olan güvenlik sektöründe bugün 900’e yakın şirket hizmet veriyor. 20 yıllık bir geçmişe sahip olan özel güvenlik sektöründe çalışan sayısı da 300 bine yaklaşıyor. Yetkililer önümüzdeki 5 yıl içerisinde çalışan sayısının 1 milyonu geçeceğini bildiriyor.

BUGÜN yaklaşık 300 bin kişiye istihdam sağlayan güvenlik sektörü Türkiye’de son yıllarda en çok gelişme gösteren sektörlerin başında geliyor. 20 yıllık bir geçmişi olan özel güvenliğe, Haziran 2004’te çıkartılan kanunla resmiyet kazandırılmasıyla güvenlik bir anda en popüler sektörler arasına girdi. Sektörde Türkiye genelinde 450’si özel güvenlik okulu olmak üzere 900’e yakın şirket hizmet veriyor. Daha çok alışveriş merkezleri, hastaneler, holdingler ve kamu kuruluşlarında çalışan güvenlikçilerin maaşları da 750 YTL’ye kadar çıkıyor. Yetkililer ise önümüzdeki 5 yıl içerisinde Türkiye’de özel güvenlik görevlisi kimliğini alan çalışanların sayısının 1 milyonu aşacağını bildiriyor.

BİNLERCE KİŞİ SINAVA GİRİYOR:

Üç yıl öncesine kadar sayıları 40’ı geçmeyen güvenlik şirketlerinin 2004’ten itibaren sayılarının artmaya başladığına dikkat çeken Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Özel Güvenlik Hizmetleri Sektör Meclis Başkanı Hasan Özer, yılda 5 defa yapılan özel güvenlik personeli sınavlarına binlerce kişinin başvurduğunu söyledi. Sektör hakkında bilgi veren Özer, şöyle konuştu: "Her sınava 30 ile 40 bin kişi başvuru yapıyor. Bugün 270 bin güvenlik görevlisi olarak kimlik almış çalışan var. 30 bine yakın güvenlik elemanın da kimlik kartı işlemleri devam ediyor. Bu rakamın 250 bini ise fiilen sektörde çalışıyor."

40 GÜVENLİK ŞİRKETİ VARDI:

1986’dan beri güvenlik şirketlerinin Türkiye’de faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Özer, "Ancak 2004’e kadar bu firmaların sayısı 40’ı geçmiyordu. Fuar organizasyonları ve alışveriş merkezlerinin çoğalmasıyla sektör altın çağını yaşamaya başladı. Türkiye’de uluslararası fuarlar düzenlenmeye başlayınca güvenlik alanında büyük bir ihtiyaç doğdu. Özellikle Türkiye’ye gelen yabancıları koruma amaçlı şirketler kuruldu. Daha sonra özel hastaneler, alışveriş merkezleri, holdingler ve son olarak kamu kuruluşları güvenlik alımına başladı" dedi.

DÜŞÜK FİYAT VEREN ÇOK:

Hasan Özer, kamu kuruluşlarının daha çok düşük fiyatı veren şirketle çalıştığını belirterek, şöyle konuştu: "Alışveriş merkezleri de kamu kuruluşları gibi çalışıyor. Yani kalite ve hizmete değil, düşük fiyata bakıyor. Sektörde personel kalıcılığı çok önemlidir. hastanelerde çalışan elemanların hasta yakını psikolojisini bilmesi gerekiyor. Alışveriş merkezinde çalışan personelin ise müşteriye nasıl davranacağını öğrenmesi lazım. Ancak düşük fiyatla çalışan şirketler personeline de standartlardan az para veriyor. Çalışanda 50 YTL daha fazla veren firmaya transfer oluyor. Çekirdek kadro oluşumu zorlaşıyor. Buda kaliteyi etkiliyor."

Vardiyalı çalışma saatleri kadın eleman açığı doğuruyor

GÜVENLİK sektöründe kadın çalışan sayısının az olduğuna dikkat çeken Hasan Özer, "Vardiyalı çalışma saatleri bayanları güvenlik sektöründen uzaklaştırıyor. Biran önce sektörün bayanlar için de cazip hale gelmesi gerekiyor. Yaklaşık 250 kişinin çalıştığı sektörde 5-6 bin civarında bayan eleman bulunuyor" açıklamasını yaptı.

Güvenlikçi olmak için ne yapmalı

Özel güvenlik eğitim kurslarına kayıt yaptırılıyor.

90 ile 120 saat arası eğitim alınıyor.

İçişleri Bakanlığı’nca düzenlenen sınavlara giriliyor.

Kazananlar 265 YTL’ye özel güvenlik görevlisi kartı alıyor.

Kimlik kartı alan çalışanlar şirketlere başvuruyor.

265 YTL’lik kart parası indirilsin

SINAVA girip güvenlik görevlisi olmaya hak kazanan binlerce çalışanın harçlar yüzünden kimlik kartını alamadığını söyleyen Hasan Özer, 265 YTL’lik harç parasının biran önce düşürülmesi gerektiğini belirtti. Özer, "Güvenlik görevlileri kimlik kartını alırken 265 YTL kart parası ödüyor. Bu nedenle de eğitimini almış sınavı kazanmış binlerce güvenlik görevlisi kartlarını alamıyor" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title