Haberler

90 Yıl Sonra Atalarının İzlerini Buldular

Makedonya'nın Drama şehrinin Kalambaki köyüne 90 yıl önce göç eden  Rum mübadilerinin çocukları ve torunları Niğde'nin Gölcük beldesine geldi  Sümbüloğlu, "Babam 22 yıl yaşamış bu evde, ...

Cumhuriyet'in ilanından sonra mübadele kapsamında Makedonya'ya göç etmek zorunda kalan Rum ailelerin çocukları ve torunları, 90 yıl sonra Niğde'de atalarının doğdukları toprakları ziyaret etti.

Makedonya'nın Drama şehrinin Kalambaki köyünden gelen ve yaşları 45-70 arasında değişen 50 kişilik grup atalarının yaşadığı evleri bulmak için Niğde'nin Gölcük beldesine geldi.

Babasının yaşadığı evi bulan Simon Sümbüloğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, ev sahibi Mustafa Olgun'a ailesinin Türklerle dostluk içinde yaşadıklarını, bunu şimdi de devam ettirmek istediklerini anlattığını ifade etti.

Ailesinin 1923 yılında Gölcük'ten derin üzüntülerle göç ettiğini vurgulayan Sümbüloğlu, "Annem, babam ve dedem burada büyümüş, yaşamışlar, mübadeleden dolayı burdan Makedonya'nın Drama şehrine bağlı Kalamak köyüne yerleşmişler. Babam burdaki evde 22 yıl yaşamış, 93 yaşında vefat etti. Hiçbir zaman 'Kalambaki benim memleketim' demedi. 'Benim memleketim Gölcük'tü, Gölcüklüyüm' derdi" diye konuştu.

"Ne söylesem kelimeler yetmez mutluluğumu anlatmaya"

Küçük yaştan beri annesinin, babasının ve dedesinin yaşadığı yerleri görmeyi çok istediğini aktaran Sümbüloğlu, "Allah kısmet etti, gelebildim şükür Allah'ıma, Gölcüğe gelmeyi çok istedim, Gölcüklülerle tanışmak, arkadaşlık, dostluk yapmak istedim. Birlikte gelen arkadaşlarımın da akrabalarının babalarının yaşadıkları evi bulmalarını isterim. Ben atalarımın yürüdüğü, yaşadığı yerleri buldum. Ne söylesem kelimeler yetmez mutluluğumu anlatmaya. Babam derdi ki, 'biz kardeş gibi yaşadık' mübadele döneminde birbirlerinden ayrılmakta güçlük çekmişler, ayrılmak istememişler" diye konuştu.

Ev sahibi Olgun ise "Annem evlendiğinde Simon'un annesi de burada yaşıyormuş. Babalarının ocağını gördüklerine ben de sevindim, her zaman gelsinler ziyaret etsinler" dedi.

Kalambaki Belediye Başkanı Hacilazaro Anastasyos ve Kalambaki Kilisesi papazı Panayodis Papatapulos'un da yer aldığı grup, Gölcük Belediye Başkanı Salih Ertul ve belde halkı tarafından karşılandı.

İmam, papaza Kur'an-ı Kerim ve seccade hediye etti

Belediye binasında karşılıklı imzalanan protokolle Gölcük Belediyesi ile Kalambaki Belediyesi kardeş şehir ilan edildi. Anastasyos, Ertul'a barış güvercini maketi, Gölcük Camisi imamı Fatih Kotan ise papaz Papatapulos'a Kur'an-ı Kerim ve seccade hediye etti.

Belediye ziyaretinin ardından Gölcükbaşı mesire alanında yöresel yemekler yenildi. Yemek sonrasında yöre halkı ve misafirler Türk ve Yunan ortak müzikleri eşliğinde eğlendiler.

Gölcük'te Türklerin evinde kalan misafirler, üç günlük ziyaretin son günü Niğde merkezde bazı ziyaretlerde bulundu. - Niğde

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Olgun Makedonya Niğde Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title